Ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών, ο Μακρόν είχε επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων με τους Ρώσους, επιχειρώντας να δράσει και αυτός ως διαμεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα, ο Μακρόν αλλάζει τακτική, ευρισκόμενος εν κινήσει όλη την ώρα εντός της Γαλλίας και υποσχόμενος να «βάλει νερό στο κρασί του» όσον αφορά το προεκλογικό του πρόγραμμα.
Επισκεπτόμενος το Πα-ντε-Καλέ στη βόρεια Γαλλία, περιοχή που θεωρείται προπύργιο της Λεπέν και εν γένει της ακροδεξιάς, ο Μακρόν δήλωσε πρόθυμος να ξεκινήσει την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 64 έτη. Στην αρχή της προεκλογικής του καμπάνιας ο Μακρόν δεν είχε καν θέσει αυτό το ζήτημα, τώρα όμως έκανε λόγο ακόμη και για δημοψήφισμα προκειμένου οι Γάλλοι να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Θέλω να κάνω δύο πράγματα: να συνδέσω τις συντάξεις με τον πληθωρισμό από την 1η Ιουλίου. Και θέλω να αυξήσω την κατώτατη σύνταξη στα 1.100 ευρώ το μήνα, που είναι σήμερα στα 900 ευρώ», είπε ο Μακρόν. «Δεν αποκλείω το δημοψήφισμα για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».
Πέραν των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς, τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μακρόν στοχεύει εξίσου, αν όχι και περισσότερο, τους ψηφοφόρους του αριστερού υποψηφίου Ζαν Λιν Μελανσόν, ο οποίος στον πρώτο γύρο των εκλογών ήρθε τρίτος με ποσοστό 21,95%. Ο ίδιος ο Μελανσόν προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν «ούτε μια ψήφο στην Λεπέν» στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, σύμφωνα με την Le Figaro, το 33% όσων τον στήριξαν στον πρώτο γύρο σκέφτεται να ψηφίσει Μακρόν και το 23% την Λεπέν.
Εξάλλου και η Λεπέν έχει «στοχεύσει» τους αριστερούς ψηφοφόρους, μετακινούμενη από ακραίες θέσεις της σε άλλες, πιο μετριοπαθείς. Για παράδειγμα, η Λεπέν έχει σταματήσει τελευταία να αναφέρεται σε μια αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, την οποία ευαγγελιζόταν πρωτύτερα. Παράλληλα, η υποψήφια της ακροδεξιάς εκμεταλλεύεται σε αυτό τον γύρο της καμπάνιας της ακόμη εντονότερα τα θέματα που είχαν αποδειχθεί περίπλοκα για τον Μακρόν, όπως αυτό των «Κίτρινων Γιλέκων».
Νωρίτερα στην εκστρατεία της, η Λεπέν είχε ταχθεί σφοδρά εναντίον των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας. Ακόμα και σε αυτό το ζήτημα, η υποψήφια φαίνεται να έχει «κατεβάσει» τους τόνους, δηλώνοντας σήμερα (12/4) ότι δεν είναι «υπέρ της άρσης των κυρώσεων» αλλά παραμένει κατά των ενεργειακών κυρώσεων, γιατί δεν θέλει οι Γάλλοι να αντιμετωπίσουν «αρνητικές συνέπειες». Εάν ο Μακρόν συνεχίσει να υποστηρίζει πως η Λεπέν χρηματοδοτείται από το Κρεμλίνο, η τελευταία δεν είναι διόλου απίθανο να αφήσει και αυτό το θέμα να ξεχαστεί.