Σύμφωνα με το γαλλικό πολιτικό σύστημα όπως επεξηγεί το France 24, ο πρόεδρος (ο Εμανουέλ Μακρόν στην περίπτωσή μας) τοποθετεί πρωθυπουργό και καθορίζει τη γενική πολιτική, ενώ ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ είναι υπεύθυνος για την επιλογή του υπουργικού συμβουλίου και την καθημερινή διαχείριση της κυβέρνησης.
Η νέα γαλλική κυβέρνηση ανακοινώθηκε επίσημα από τον γενικό γραμματέα του παλατιού των Ηλυσίων. Ο Αλέξις Κόλερ έκανε την ανακοίνωση από τον Χειμερινό Κήπο του προεδρικού μεγάρου.
Η επιλογή της Ντατί από τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν για υπουργό Πολιτισμού, έγινε με το βλέμμα στην Λεπέν και τους συντηρητικούς.
Ορισμένα γαλλικά πολιτικά βαριά ονόματα διατήρησαν τις θέσεις τους. Εκτός από τους προαναφερθέντες Νταρμανέν ως υπουργό Εσωτερικών και Ντουπόν-Μορετί ως υπουργό Δικαιοσύνης, ο Μπρούνο λε Μαίρ διατήρησε τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών και ο Σεμπαστιάν Λεκορνού παραμένει υπουργός Άμυνας. Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αντικαθιστώντας την Καθρίν Κολονά.
Η Ρασίντα Ντατί που πρόδωσε τον Σαρκοζί
Ορισμένες από τις γυναίκες που διορίστηκαν σε υπουργικές θέσεις περιλαμβάνουν την πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Ρασίντα Ντατί ως νέα υπουργό Πολιτισμού. Η Ντατί, η οποία διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης υπό τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το συντηρητικό κόμμα Les Républicains για να αναλάβει τη νέα της θέση.
Η Καθρίν Βοτρίν διορίστηκε υπουργός Υγείας και Εργασίας, η Αμελί Ουντέα-Καστερά θα ηγηθεί του υπουργείου Παιδείας και η Σιλβί Ρεταγιώ θα είναι επικεφαλής του τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας. Η Πρίσκα Θεβενώ, μέχρι πρότινος αναπληρώτρια υπουργός Νεολαίας, ορίστηκε κυβερνητική εκπρόσωπος.
Άλλοι διορισμοί στο υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη περιλαμβάνουν:
Υπουργός Γεωργίας: Μαρκ Φεzνό
Υπουργός Περιβάλλοντος: Κριστόφ Μπέτσου
Υπουργός Ισότητας των Φύλων: Ορόρ Μπερζέ
Αναπληρωτής υπουργός κοινοβουλευτικών σχέσεων: Μαρί Λεμπέκ
Ο Ερντογάν με το αγαπημένο του «Μία νύχτα μπορεί να ’ρθούμε ξαφνικά» απειλεί τους Κούρδους
Ο διορισμός της Ντατί κατευθύνει την κυβέρνηση προς τα δεξιά
Η επιλογή της Ντατί από τον πρόεδρο Εμ. Μακρόν για υπουργός Πολιτισμού ήταν μια αιφνιδιαστική κίνηση που, σύμφωνα με αναλυτές, θα αποδυναμώσει περαιτέρω τους συντηρητικούς αντιπάλους του.
Η Ντατί, μια ηχηρή πρώην υπουργός Δικαιοσύνης απολαμβάνει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στη Γαλλία. «Είναι ένα τεράστιο πολιτικό πραξικόπημα, κανείς δεν το είχε προβλέψει», δήλωσε η πρώην υπουργός του Σαρκοζί Ροζελίν Μπασελώ στο Κανάλι BFM. «Είναι εξαιρετικά μαχητική, είναι δημοφιλής στους απλούς ανθρώπους».
Με την απόσπαση ενός μεγάλου ονόματος από τις τάξεις των συντηρητικών, η κυβέρνηση Μακρόν κλίνει τώρα επίσης ακόμη πιο ξεκάθαρα προς τα δεξιά.
Ο πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού ως υπουργός Εξωτερικών
Μια άλλη έκπληξη ήταν ο διορισμός του Σεζουρνέ, 38 ετών, ως υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο Σεζουρνέ είναι επικεφαλής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν και ηγέτης της ομάδας Renew Europe των φιλελεύθερων, φιλοευρωπαίων νομοθετών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι επίσης ο πρώην σύντροφος του Ατάλ, έχοντας συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Ατάλ. Ο Ατάλ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας, δημοσιοποίησε τη σχέση τους όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση Μακρόν το 2018.
The new Minister of Foreign Affairs of France, Stephane Sejourne, the leader of the “Revival” presidential party, is the husband of Prime Minister Gabriel Atal. pic.twitter.com/FyRYgRgUC5
— S p r i n t e r (@Sprinter99800) January 11, 2024
Η άφιξη του Σεζουρνέ σημαίνει ότι καμία γυναίκα δεν κατέχει καμία από τις κορυφαίες θέσεις στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν τα μισά από τα 14 μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διορίστηκαν την Πέμπτη σύμφωνα με τη δέσμευση του Μακρόν για την ισότητα των φύλων.
Με ένα έμπειρο υπουργικό συμβούλιο στο πλευρό του
Ο Μακρόν επέλεξε τον Αττάλ, έναν 34χρονο της εμπιαστοσύνης του με ευχέρεια στα μέσα ενημέρωσης, για να δώσει νέα πνοή στη δεύτερη θητεία του, καθώς τα ποσοστά αποδοχής του πέφτουν κατακόρυφα. Ο διορισμός του έστειλε ένα μήνυμα ότι η αλλαγή είναι σε εξέλιξη, καθώς ο Μακρόν προσπαθεί να αναμορφώσει την κυβέρνησή του μετά από ένα χρόνο αναταραχής για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και έναν μεταναστευτικό νόμο που, σύμφωνα με τους επικριτές, έκανε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην ακροδεξιά.
Μετά τον διορισμό του την Τρίτη, ο Αττάλ υποσχέθηκε να είναι τολμηρός στο να βοηθήσει τη μεσαία τάξη να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, σηματοδοτώντας την επιθυμία του Μακρόν να βελτιώσει τις πιθανότητες του κόμματός του στις ευρωεκλογές του 2024. Με τον Μακρόν να μην μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, αρκετοί υπουργοί εξέφρασαν δημοσίως τις ανησυχίες τους ότι η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν έχει την καλύτερη ευκαιρία να κερδίσει την προεδρία το 2027.
Ο ανασχηματισμός είναι πιθανό να εντείνει την κούρσα μεταξύ του στρατοπέδου του Μακρόν για τη διαδοχή του στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2027, με τον πρώην πρωθυπουργό Εδουάρδο Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μαίρ να θεωρούνται όλοι πιθανοί υποψήφιοι – μαζί με τον ταχύτατα ανερχόμενο και πιστό στον Μακρόν Αττάλ.
Οι διορισμοί της Πέμπτης διατήρησαν ορισμένους έμπειρους πολιτικούς σε θέσεις-κλειδιά μετά την κριτική που άσκησαν ορισμένοι Γάλλοι πολιτικοί, οι οποίοι εξέφρασαν αμφιβολίες για την ηλικία και την έλλειψη εμπειρίας του Αττάλ. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, βασικός σύμμαχος του προέδρου, ο οποίος ηγείται του κόμματος MoDem που συμμαχεί με την κυβερνητική του παράταξη, εξέφρασε αμφιβολίες σε σχόλιά του στην εφημερίδα Le Parisien, αμφισβητώντας αν ο Αττάλ «είχε την απαραίτητη εμπειρία για να ηγηθεί μιας χώρας που περνάει τόσο βαθιές δυσκολίες».
Ειδήσεις σήμερα
Επίσκεψη Σούνακ σήμερα στο Κίεβο – Θα ανακοινώσει αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία
Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη – «Kάτω τα χέρια από την Υεμένη» [Βίντεο]