H επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στρατιωτικές βάσεις στην Υεμένη, δεν θα μείνει αναπάντητη δηλώνουν οι αντάρτες Χούθι ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται για πάνω από τρεις μήνες.
5 dead in the night attacks in Yemen Houthi spokesman: “The attacks tonight in Yemen will not deter us from continuing to attack ships in the Red Sea and will not pass without a response.” pic.twitter.com/6tIxe9SmtM
— תעמוד עם ישראל (@12_31_84) January 12, 2024
British and US forces have launched an attack on Houthi targets in Yemen after the Iranian-backed group defied a warning to stop targeting ships in the Red Sea.
The MOD has confirmed that the RAF was involved in strikes at two locations in Yemen.https://t.co/ufevSpc5uO pic.twitter.com/K6glFro3Kh
— Sky News (@SkyNews) January 12, 2024
Το Ισραήλ θα παρουσιάσει σήμερα τις θέσεις του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να επιμείνει στις βιαιότητες της Χαμάς και να υπερασπιστεί «το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».
Η επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής προκάλεσε ανησυχία και εντός του Ισραήλ καθώς κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δώσει με τις δηλώσεις τους «δικαίωμα» να κατηγορηθούν για πρόθεση γενοκτονίας.
Το λουτρό αίματος στη Γάζα συνεχίζεται παρά τις ανακοινώσεις ότι ο πόλεμος έχει περάσει σε μία τρίτη, ηπιότερη, φάση.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφει τη στιγμή που ένα βρετανικό Typhoon χτυπά μια εγκατάσταση των ανταρτών.
Επίθεση με μαχαίρι στο Τελ Αβίβ: Τρεις τραυματίες - Νεκρός ο δράστης
Στο βίντεο εμφανίζεται ένα κτίριο στο στόχαστρο του μαχητικού αεροσκάφους, ενώ στη συνέχεια σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη.
Σύμφωνα με το Sky News, πρόκειται για μία από τις δύο περιοχές που βομβάρδισε εχθές το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης με τις ΗΠΑ.
Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Υεμένη – ΗΠΑ και Βρετανία χτύπησαν πάνω από 60 θέσεις των Χούθι- Η οργισμένη απάντηση
Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις των ανταρτών σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» εξαπολύθηκε από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο. Επληξε την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι. Συνολικά έπληξαν πάνω από 60 στόχους σε περισσότερες από 16 τοποθεσίες. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα.
Τα πλήγματα που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ήταν η μεγαλύτερη επίθεση των ΗΠΑ κατά των Χούθι εδώ και σχεδόν μια δεκαετία
«Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα», ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Ο Όστιν διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ, αν κρίνουν πως είναι «αναγκαίο», θα προχωρήσουν σε νέα πλήγματα.
Τα πλήγματα που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ήταν η μεγαλύτερη επίθεση των ΗΠΑ κατά των Χούθι εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν τρεις πυραυλικές εγκαταστάσεις των Χούθι με πυραύλους κρουζ Tomahawk.
Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν ώρες αφότου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή που είχε ως στόχο εν μέρει να λάβει υποστήριξη για πιο επιθετική δράση εναντίον των Χούθι, καθώς επέμεινε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες» εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν.
Επικίνδυνη κλιμάκωση
Το γεγονός σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση, καθώς ανοίγει ένα νέο μέτωπο πολέμου, από από τότε που οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με μια φονική αεροπορική και χερσαία εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι άρχισαν την παρενόχληση εμπορικών πλοίων αμέσως μετά και έχουν ορκιστεί να μην τα παρατήσουν έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.
Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, αντέδρασαν αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή κι ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, την στρατηγικής σημασίας περιοχή, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή, κάτι που αυξάνει τα κόστη των μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Τα πλήγματα εμπλέκουν τις ΗΠΑ σε μια ακόμη μάχη με έναν «ιρανικό πληρεξούσιο», αφού οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις στη Συρία και το Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσουν τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές που είχαν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε βάσεις των ΗΠΑ — μέχρι στιγμής χωρίς σημαντικές θύματα.
Για αμυντική επιχείρηση κάνει λόγο ο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι.
Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας. Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.
Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ». Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.
Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έχουν «ιστορικά ιδιαίτερη ευθύνη στην υπεράσπιση» των σημαντικών θαλασσίων οδών του διεθνούς εμπορίου.
Σημείωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την 1η Ιανουαρίου από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια να ετοιμάσουν στρατιωτικές «επιλογές» και πρόσθεσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στα πλήγματα μετά την «περίπλοκη» επίθεση των Χούθι την 9η Ιανουαρίου. Εκείνη την ημέρα, 18 drones και τρεις πύραυλοι των ανταρτών καταστράφηκαν από τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, το βρετανικό πολεμικό HMS Diamond και μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.
Η στάση της Βρετανίας
Ο πρωθυπουργός Σούνακ ανέφερε πως αεροσκάφη της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι».
Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαψ ανακοίνωσε μέσω X την Τρίτη το βράδυ πως ακόμη μια φρεγάτα, το σκάφος HMS Richmond, βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συμβάλει να αντιμετωπιστούν «οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι».
Σύμφωνα με τον υπουργό , τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι.
«Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter).
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου», επέμεινε στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούνακ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς προκάλεσαν «μείζον» πρόβλημα σε εμπορική θαλάσσια οδό «ζωτικής σημασίας» και «αύξησαν τις τιμές των πρώτων υλών».
Οργισμένη αντίδραση των Χούθι – Θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε πλοία
«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούθι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.
«Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν ακριβά και να υποστούν βαριές συνέπειες για την επίθεση αυτή», διεμήνυσε.
Ειδήσεις σήμερα
Γαλλία: Εκπλήξεις στο νέο υπουργικό σχήμα Ατάλ – Ο πρώην σύντροφος και το πλήγμα στον Σαρκοζί
Άνοδος στις τιμές του πετρελαίου μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά των Χούθι
Διαδηλώσεις σε Λευκό Οίκο και Νέα Υόρκη – «Kάτω τα χέρια από την Υεμένη» [Βίντεο]