Ο Μαγκάνοφ έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη και αρχικώς έγινε γνωστό ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του έκτου ορόφου του νοσοκομείου στη Μόσχα όπου νοσηλευόταν. Αργότερα, ανακοίνωση της Lukoil υποστήριξε ότι ο CEO απεβίωσε έπειτα από μια σοβαρή ασθένεια που τον ταλάνιζε.
Ο 68χρονος εργαζόταν στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό εταιρία της Ρωσίας από το 1993 και διορίστηκε πρόεδρος το 2020. Η εταιρία είναι από τις λίγες που τάχθηκαν ανοιχτά κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό των μαχών».
Ο Μαγκάνοφ είναι το δεύτερο στέλεχος της Lukoil, καθώς στις 8 Μαΐου οι ρωσικές Αρχές βρήκαν νεκρό τον πρώην εκτελεστικό διευθυντή, Αλεξάντερ Σουμπότιν, σε σπίτι σαμάνου στην πόλη Μιτίτσκι. Οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για εγκληματική ενέργεια, αφού η σορός του βρέθηκε στο υπόγειο δωμάτιο που χρησιμοποιούνταν για «τζαμαϊκανά τελετουργικά βουντού», σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
Πρόκειται για τον ένατο κατά σειρά (γνωστό) θάνατο Ρώσου ολιγάρχη που καταγράφεται από την αρχή του έτους και περιβάλλεται από «περίεργες συνθήκες». Στο τέλος Ιανουαρίου, ένα μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή, ο Λεονίντ Σούλμαν, 60χρονος υψηλόβαθμος διευθυντής της Gazprom, φέρεται να αυτοκτόνησε. Στις 25 Φεβρουαρίου, ο Αλεξάντερ Τουλιάκοφ, πρώην μάνατζερ του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στην Αγία Πετρούπολη. Λίγες ημέρες αργότερα, ο γεννημένος στην Ουκρανία μεγιστάνας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, Μιχαήλ Γουότφορντ, βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της εξοχικής κατοικίας του στο Σάρεϊ της Αγγλίας.
Τον Απρίλιο, η Αστυνομία εντόπισε τη σορό του πολυεκατομμυριούχου πρώην μάνατζερ της Novatek, Σεργκέι Προτοσένια, μαζί με τη νεκρή κόρη του και τη γυναίκα του σε ισπανική βίλα. Την ίδια περίοδο, ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, Βλάντισλαβ Αβάγεφ, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του στο διαμέρισμά τους στη Μόσχα. Στις 24 Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχου Βασίλι Μέλνικοφ, επικεφαλής της γιγαντιαίας εταιρίας ιατρικών προμηθειών Medstrom, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ. Το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου είχε κεντρίσει τον περασμένο Ιούλιο η αυτοκτονία του εκατομμυριούχου επιχειρηματία Γιούρι Βορόνοφ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, με τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι, σε πλούσιο προάστιο της Αγίας Πετρούπολης. Ο 61χρονος Βορόνοφ ήταν επικεφαλής εταιρίας που συνεργαζόταν με την Gazprom στην Αρκτική.
Το 2017, το περιοδικό «USA Today» δημοσίευσε ερευνητικό ρεπορτάζ που έδειξε ότι 38 ολιγάρχες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διάστημα τριών χρόνων. Η «επιδημία» θανάτων έχει πυροδοτήσει διάφορες εικασίες για τις αιτίες που οδήγησαν -σε πολλές περιπτώσεις- στον τραγικό θάνατο των Ρώσων. Οπως σημειώνει το «Newsweek», το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι κανείς δεν βρισκόταν στις λίστες κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο διεθνής Τύπος σημειώνει ότι αυξάνονται οι υποψίες για πιθανή εμπλοκή του Κρεμλίνου, ακόμα και του ίδιου του Πούτιν, δεδομένων των δραματικών αποπειρών δολοφονίας ενάντια σε επικριτές του – ο Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγονα «νόβιτσοκ» τον Αύγουστο του 2020, ο Σεργκέι Σκριπάλ το 2018 με αντίστοιχο δηλητήριο και ο Αλεξάντερ Λιτβινένκο με πολώνιο. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει υπάρξει απόδειξη που να επιβεβαιώνει την εμπλοκή τρίτου προσώπου στους θανάτους.
Πρόσφατη ανάρτηση του Ινστιτούτου της Βαρσοβίας, πολωνικού think tank (δεξαμενή σκέψης), που επικεντρώθηκε στην πολιτική ασφάλειας της Ρωσίας, σημείωσε ότι τόσο η ρωσική Αστυνομία όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας της Gazprom ξεκίνησαν έρευνες για τους θανάτους που καταγράφηκαν στη χώρα. «Πιθανώς κάποια ανώτερα στελέχη που συνδέονται με το Κρεμλίνο συγκαλύπτουν τώρα τα ίχνη απάτης σε κρατικές εταιρίες», ανέφερε μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Russia Monitor.
Ειδήσεις σήμερα
Αργεντινή: Σοκ για την αντιπρόεδρο της χώρας – Βρέθηκε με ένα όπλο στο μέτωπο [βίντεο]
Καραμανλής: Οι «εξηγήσεις» και το παρασκήνιο της παρέμβασης