Αυτό βάζει τέλος στη σεναριολογία της αντιπολίτευσης ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε γνώση για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη. Διά στόματος του πρώην διοικητή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Γιάννη Ρουμπάτη, επίσης, φαίνεται να «επικυρώθηκε» ότι οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ είναι νόμιμες γιατί δεν μπορούν να γίνουν παράνομες. Στον αντίποδα, αυτό που φέρεται να προέκυψε από τις καταθέσεις του Θεόδωρου Δαραβίλλα, που υπηρέτησε στην ΕΥΠ την περίοδο 2012-2015, και του Γιάννη Ρουμπάτη, που τον διαδέχθηκε, είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν εκείνη που διατήρησε, τουλάχιστον επί μακρόν, τον «κοριό» στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και μετά υφυπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιο Πιτσιόρλα, και στον Σάκη Σαγιά, πρώτο γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.
Η παραδοχή Ρουμπάτη ότι όντως παρακολουθήθηκαν οι Πιτσιόρλας- Σαγιάς αναιρεί τόσο αυτό που ο ίδιος φαίνεται να είχε δηλώσει νωρίτερα, πως δεν υπήρξαν επί διοίκησής του παρακολουθήσεις πολιτικών, όπως άλλωστε και αυτό που είχε αναφέρει ο ίδιο ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακολουθήθηκε κανένας πολιτικός.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Ρουμπάτης εμφανίστηκε να παραδέχθηκε τις επισυνδέσεις των Πιτσιόρλα-Σαγιά, λέγοντας όμως ότι αυτές δεν έγιναν απευθείας στα τηλέφωνά τους αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και αυτοί εμπλέκονταν μαζί τους επαγγελματικά, όπως και ότι αυτές οι επισυνδέσεις είχαν ξεκινήσει επί διοίκησης Θ. Δαραβίλλα και απλά συνεχίσθηκαν, για να μην υπάρξει η υποψία ότι επειδή ήταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διακόπηκαν. Ο κ. Δαραβίλλας, σύμφωνα με άλλη πληροφορία, φέρεται να αρνήθηκε ότι επί της δικής του διοίκησης υπήρξε παρακολούθηση των Πιτσιόρλα- Σαγιά. Σε κάθε εκδοχή, πάντως, αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είχαν «κλικαριστεί» από την ΕΥΠ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ!
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, και οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ φέρεται να δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρξε ποτέ η οποιαδήποτε παρακολούθηση ή συνακρόαση των γραφείων της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον Περισσό.
Για την υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τέως διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, αρνήθηκε να αναφέρει όταν του ζητήθηκε το λόγο που έγινε η επισύνδεσή του από την ΕΥΠ, εάν καταστράφηκε ο φάκελός του ή εάν παρακολουθήθηκαν και άλλοι πολιτικοί, επικαλούμενος τη ρήτρα του απορρήτου. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Βασιλική Βλάχου, όταν ρωτήθηκε πώς έδωσε την άδεια της άρσης του απορρήτου του Νίκου Ανδρουλάκη και από πού της ζητήθηκε, φέρεται να είπε πως για να τη δώσει ζήτησε και της προσκομίσθηκε κάθε αναγκαίο στοιχείο. Το αίτημα είχε 6 υπογραφές και υπήρξε ουσιαστικός έλεγχος. Αν τα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά, το αίτημα θα απορρίπτεται. Η απάντηση αυτή της εισαγγελέως Εφετών σχολιάσθηκε πάντως από πολιτικούς αναλυτές πως βάζει τέλος σε μια ακόμα σεναριολογία, αυτής που έλεγε πως υπήρξε πολιτική εντολή για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη. Οι «6 υπηρεσιακές υπογραφές επί του αιτήματος» λένε πως δείχνουν ότι ήταν μια καθαρά επιχειρησιακή και μόνο υπόθεση, και μάλιστα επί στοιχείων… Σε ερωτήσεις για το ποια ήταν τα στοιχεία εκείνα που την έκαναν να παράσχει την άδεια επισύνδεσης του Ν. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας φέρεται να αρνήθηκε, επικαλούμενη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που αναφέρει πως η Βουλή δεν μπορεί να καλεί εισαγγελείς για υποθέσεις που χειρίζονται, γιατί υπάρχει η δέσμευση του απορρήτου.
Ο εισηγητής της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Καραγκούνης, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση, υπογράμμισε πως «σήμερα βγήκαν κάποια πολύ ουσιαστικά και χρήσιμα συμπεράσματα. Πρώτα απ’ όλα, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εργαλειοποιήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη κατέρρευσε. Αποσαφηνίσθηκε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το Γραφείο του ενημερώθηκαν για καμία απολύτως άρση. Και κυρίως, επιβεβαιώθηκε η νομιμότητα των επισυνδέσεων, αφού τηρήθηκε απαρέγκλιτα ο νόμος και όλες οι προβλέψεις του».