Τι Είναι το Εκλεκτορικό Κολλέγιο;
Οι Αμερικανοί, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ψηφίζουν για την Κάμαλα Χάρις των Δημοκρατικών ή τον Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, αυτές οι ψήφοι δεν καθορίζουν απευθείας το αποτέλεσμα. Η διαδικασία είναι μια σειρά από αναμετρήσεις ανά πολιτεία. Όποιος κερδίζει σε μία από τις 50 πολιτείες, παίρνει όλους τους λεγόμενους εκλεκτορικούς ψήφους της. Συνολικά, υπάρχουν 538 εκλεκτορικοί ψήφοι, και για να εκλεγεί πρόεδρος, χρειάζονται τουλάχιστον 270. Ο/Η υποψήφιος/α που κερδίζει, φέρνει στη θέση του αντιπροέδρου και το/τη σύντροφό του/της.
Πώς Λειτουργεί το Εκλεκτορικό Κολλέγιο;
Κάθε πολιτεία διαθέτει έναν αριθμό εκλεκτορικών ψήφων, που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της. Η Καλιφόρνια έχει τις περισσότερες με 54, ενώ πολιτείες με μικρότερο πληθυσμό, όπως το Ουαϊόμινγκ και η Αλάσκα, έχουν τον ελάχιστο αριθμό των τριών εκλεκτόρων. Γενικά, όλες οι πολιτείες δίνουν τους εκλεκτορικούς ψήφους τους στον νικητή της λαϊκής ψήφου. Αν ένας υποψήφιος λάβει το 50,1% των ψήφων στο Τέξας, κερδίζει και τους 40 εκλεκτορικούς ψήφους της πολιτείας. Ακόμα και αν η νίκη ήταν συντριπτική, ο αριθμός των εκλεκτορικών ψήφων δεν αλλάζει.
Μπορεί να Χάσει ο Υποψήφιος με τις Περισσότερες Ψήφους;
Ναι, είναι δυνατόν. Ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει την προεδρία κερδίζοντας στενές αναμετρήσεις σε πολλές πολιτείες, ακόμα κι αν δεν έχει την πλειοψηφία των ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την εκλογή παρά το γεγονός ότι έλαβε σχεδόν τρία εκατομμύρια λιγότερες ψήφους από τη Χίλαρι Κλίντον. Το 2000, ο Τζορτζ Μπους νίκησε τον Αλ Γκορ, παρόλο που ο τελευταίος είχε μισό εκατομμύριο περισσότερες ψήφους. Μόνο τρεις άλλοι πρόεδροι έχουν εκλεγεί χωρίς να κερδίσουν τη λαϊκή ψήφο, όλοι στον 19ο αιώνα.
Γιατί Ονομάζεται Εκλεκτορικό Κολλέγιο;
Η λέξη “κολλέγιο” αναφέρεται στην ομάδα των εκλεκτόρων που ψηφίζουν εκ μέρους των πολιτειών. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εκλογή του προέδρου, ενώ όλες οι άλλες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζονται με απλή πλειοψηφία ψήφων.
Πώς Επηρεάζουν οι Εκλέκτορες;
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις για την πυρκαγιά με τους 66 νεκρούς [εικόνες και βίντεο]
Σε ορισμένες πολιτείες, οι εκλέκτορες μπορούν να ψηφίσουν για όποιον υποψήφιο επιθυμούν, ανεξάρτητα από τη λαϊκή ψήφο. Στην πράξη, όμως, σχεδόν πάντα ψηφίζουν για τον υποψήφιο που κέρδισε τις ψήφους των πολιτών της πολιτείας τους. Αν κάποιος εκλέκτορας δεν το κάνει, θεωρείται “άπιστος”. Το 2016, επτά εκλεκτορικές ψήφοι δόθηκαν με αυτόν τον τρόπο, χωρίς όμως να αλλάξει το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε ορισμένες πολιτείες, οι “άπιστοι” εκλέκτορες μπορούν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ή ακόμη και ποινικές διώξεις.
Τι Συμβαίνει Αν Υπάρξει Ισοπαλία;
Αν κανένας υποψήφιος δεν καταφέρει να πάρει την πλειοψηφία των εκλεκτορικών ψήφων, η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφασίζει ποιος θα είναι ο πρόεδρος. Αυτό έχει συμβεί μόνο μία φορά, το 1824, όταν τέσσερις υποψήφιοι μοιράστηκαν τους εκλεκτορικούς ψήφους, στερώντας από κάποιον την πλειοψηφία. Λόγω της κυριαρχίας των δύο μεγάλων κομμάτων σήμερα, αυτό το σενάριο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.
Γιατί Επιλέχθηκε Αυτό το Σύστημα;
Όταν το Σύνταγμα των ΗΠΑ συντάχθηκε το 1787, η διεξαγωγή εθνικών εκλογών με απλή λαϊκή ψήφο ήταν σχεδόν αδύνατη λόγω του μεγέθους της χώρας και της έλλειψης αξιόπιστων μέσων επικοινωνίας. Οι συντάκτες του Συντάγματος δημιούργησαν το Εκλεκτορικό Κολλέγιο. Το σύστημα ήταν δημοφιλές στις νότιες πολιτείες, όπου οι σκλάβοι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου αλλά υπολογίζονταν στον πληθυσμό, δίνοντας στις πολιτείες αυτές μεγαλύτερη επιρροή.
Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα του Συστήματος
Πλεονεκτήματα:
Οι μικρές πολιτείες παραμένουν σημαντικές για τους υποψηφίους.
Οι υποψήφιοι επικεντρώνονται σε βασικές πολιτείες, αντί να περιοδεύουν ολόκληρη τη χώρα.
Οι επανακαταμετρήσεις είναι πιο εύκολες, καθώς περιορίζονται σε μία πολιτεία.
Μειονεκτήματα:
Ο νικητής της λαϊκής ψήφου μπορεί να χάσει τις εκλογές.
Ορισμένοι ψηφοφόροι αισθάνονται ότι η ψήφος τους δεν έχει σημασία.
Η εξουσία συγκεντρώνεται στις πολιτείες-κλειδιά.
Τι Είναι οι Πολιτείες-Κλειδιά;
Οι περισσότερες πολιτείες ψηφίζουν σταθερά για το ίδιο κόμμα σε κάθε εκλογή. Γι’ αυτό οι προεδρικοί υποψήφιοι στοχεύουν σε συγκεκριμένες «πολιτείες-κλειδιά», όπου η ψήφος μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αντί να προσπαθούν να κερδίσουν ψηφοφόρους σε ολόκληρη τη χώρα. Το 2024, οι σημαντικότερες πολιτείες-κλειδιά περιλαμβάνουν την Αριζόνα, τη Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν.
Τι Είναι οι Ψευδείς Εκλέκτορες;
Το 2020, ο όρος «ψευδείς εκλέκτορες» έγινε γνωστός όταν υποστηρικτές του Τραμπ σε επτά πολιτείες προσπάθησαν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Δημιούργησαν τις δικές τους ομάδες εκλεκτόρων και σε ορισμένες περιπτώσεις υπέγραψαν επίσημα έγγραφα ή εμφανίστηκαν στα τοπικά καπιτώλια στις 14 Δεκεμβρίου, την ημέρα που οι πραγματικοί εκλέκτορες συναντήθηκαν για να ψηφίσουν. Μερικοί από τους εμπλεκόμενους αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές ΗΠΑ: Η ιστορία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος
Βόρεια Κορέα: Eκτοξεύει πυραύλους ώρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
Αρκάς: Μια καλημέρα απο τα μυθικά πλάσματα… την Σκύλλα και την Χάρυβδη