Αυτά τα μέτρα παίρνονται λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τις μάχες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια. Οι βομβαρδισμοί στη Ζαπορίζια – του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης – έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε κτίρια κοντά στους έξι αντιδραστήρες του και έχουν κόψει καλώδια τροφοδοσίας, με κίνδυνο να προκληθεί πυρηνική καταστροφή που θα επηρέαζε τις γειτονικές χώρες. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς γύρω από το εργοστάσιο, το οποίο η Ρωσία έχει καταλάβει.
«Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για μάχες κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια αποφασίσαμε εκ των προτέρων να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για τη διανομή ιωδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μπλαζέι Πομπόζι, στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio Zet. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους τους πολίτες ότι πρόκειται για συνήθεις, προληπτικές ενέργειες που έχουν ως στόχο την προστασία μας σε περίπτωση μιας κατάστασης, η οποία ελπίζω ότι δεν θα συμβεί», πρόσθεσε. Το ιώδιο θεωρείται ένας τρόπος προστασίας του οργανισμού από καταστάσεις όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς σε περίπτωση ραδιενεργού έκθεσης.
Χάπια ιωδίου: Τι είναι και πώς προστατεύουν από τη ραδιενέργεια
Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από το ιωδιούχο αλάτι που έχει η θάλασσα. Πώς όμως δρουν προφυλακτικά στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας;
Αλί Χαμενεΐ: Με μια φωτογραφία απαντά το Ιράν στις φήμες ότι βρίσκεται σε κώμα
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».
Σε περιπτώσεις που συμβεί πυρηνικό ατύχημα ή οποιαδήποτε πυρηνική έκρηξη, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131. Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς.
Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που παίρνουμε, πάει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου. Οπότε αν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κανείς φάρμακο ιωδίου, πηγαίνει αυτό το ιώδιο που παίρνουμε και δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς.
Τα χάπια ιωδίου, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι όμως πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους.