Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση του πολέμου μείωσε τα περιθώρια διαφωνίας μεταξύ των Ρώσων πολιτών, ωστόσο στη Ρωσία συνέχισαν να υπάρχουν ορισμένοι πολύ ισχυροί πυρήνες εντός της άρχουσας ελίτ, που εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους τόσο για τον ίδιο τον πόλεμο, όσο και για τους επιμέρους χειρισμούς του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Καταρχάς, οι λεγόμενοι συστημικοί φιλελεύθεροι, συγκεντρωμένοι κυρίως σε κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και πίσω από ολιγάρχες, έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες του πολέμου στη ρωσική οικονομία. Ακόμα και μέσα στο κόμμα του Πούτιν, υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι η στρατηγική του αναφορικά με την Ουκρανία έχει αποτύχει – και πλέον δε διστάζουν να το εκφράσουν.
Οι τελευταίοι έχουν συσπειρωθεί στο λεγόμενο «κόμμα του πολέμου», που απαρτίζεται κυρίως από μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, στελέχη του υπουργείου Άμυνας, άλλες πολιτικές προσωπικότητες και ορισμένα από τα πιο «σκληροπυρηνικά» μέσα ενημέρωσης. Το «κόμμα» θέλει μια επιθετικότερη προσέγγιση του πολέμου, και «αν κρίνουμε από την ομιλία του Πούτιν την Τετάρτη, η “γκρίνια” αυτή πιάνει τόπο και οδηγεί τον Πούτιν σε αδιέξοδα», γράφει η Λόρελ.
Υπενθυμίζεται πως στο περίφημο διάγγελμά του της Τετάρτης ο Πούτιν όχι μόνο κήρυξε μερική επιστράτευση, που αφορά 300.000 άνδρες, αλλά εξέφρασε την υποστήριξή του στα επερχόμενα δημοψηφίσματα στις αποσχιστικές περιοχές της Ουκρανίας και απείλησε ευθέως ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, «αν αυτό χρειαστεί».
Το «κόμμα του πολέμου» είχε αρχίσει να «γκρινιάζει» ήδη από τον Απρίλιο, όταν έγινε σαφές ότι ο ρωσικός στρατός δεν μπόρεσε να κατακτήσει το Κίεβο και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι. Μεγάλο ρόλο στη διάδοση αυτών των «φωνών» έπαιξαν και τα δεκάδες κανάλια στο Telegram με εκατομμύρια εγγεγραμμένους, στα οποία γράφουν δημοσιογράφοι που επικρίνουν τον Πούτιν, έως και φερόμενα πρώην στελέχη του Κρεμλίνου, με παρόμοιες διαθέσεις.
Μέσα στο καλοκαίρι, ο Πούτιν κατάφερε να διαχειριστεί την κριτική που του ασκούνταν, ωστόσο ένα συμβάν που έλαβε χώρα τον Αύγουστο στην Μόσχα ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το «ποτήρι»: Η Ντάρια Ντούγκινα, κόρη ενός από τους πιο γνωστούς αυτοκρατορικούς ιδεολόγους της Ρωσίας, του Αλεξάντερ Ντούγκιν, δολοφονήθηκε σε μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της ρωσικής πρωτεύουσας. Τα κίνητρα και οι δράστες παραμένουν άγνωστα, ωστόσο υπήρξαν υποψίες για μια Ουκρανή δράστιδα. Το «κόμμα του πολέμου» ανησύχησε ότι η σύρραξη είχε πλέον μεταφερθεί και στο εσωτερικό της ίδιας του της χώρας.
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Η οπισθοχώρηση του ρωσικού στρατού σε περιοχές όπως το Χάρκοβο και η Χερσώνα, τις τελευταίες εβδομάδες, έκανε το κόμμα να «φωνάζει» ακόμη περισσότερο. Ο διαβόητος αρχηγός του κράτους της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ , κάλεσε τις περιφερειακές ελίτ να στρατολογήσουν τουλάχιστον 1.000 πολίτες η καθεμία, συγκεντρώνοντας περίπου 85.000 νέους στρατιώτες συνολικά. Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ζήτησε τη «μέγιστη κινητοποίηση δυνάμεων και πόρων», με το Κρεμλίνο να αναφέρει τη «σύγκρουση» ως «πόλεμο» και όχι ως «ειδική επιχείρηση». Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της περιβότης ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ, ξεκίνησε να στρατολογεί κρατούμενους για να τους στείλει στο μέτωπο.
Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος των NY Times, το διάγγελμα Πούτιν ήταν πάνω απ’ όλα μια απάντηση στο «κόμμα του πολέμου». Ακόμα και μετά τα όσα εξήγγειλε, πάντως, ο Ρώσος ηγέτης θα χρειαστεί σύντομα μια «μικρή στρατιωτική νίκη» για να κλείσει τα στόματα που τον αντιμάχονται στο εσωτερικό της χώρας του, την στιγμή που «σύμμαχοί» του στο εξωτερικό, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από αυτόν, εκφράζοντας ανησυχίες.
Ακόμη και εν μέσω αυτών των δυσκολιών, λέει η Λόρελ, θα ήταν δύσκολο να προβλέψουμε μια αλλαγή του καθεστώτος, αφού στην περίπτωση Πούτιν μιλάμε για ένα καθεστώς πολύ καλά εδραιωμένο, μέσα σε δύο ολόκληρες δεκαετίες. Ο Πούτιν, βέβαια, όπως και κάθε άλλος ηγέτης, έχει ανάγκη την νομιμοποίηση για να διασφαλίσει την κυριαρχία του – και η νομιμοποίηση αυτή έχει αρχίσει οπωσδήποτε να υφίσταται τριγμούς.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις-δημόσιο: Αυτοί είναι οι πίνακες με τις νέες συντάξεις βάσει προϋπηρεσίας