«Θα έχω ολοκληρώσει τη συμφωνία σε μία ημέρα», είχε πει χαρακτηριστικά. Ο ισχυρισμός αυτός ακουγόταν εξωπραγματικός ακόμη και για τον Τραμπ, ο οποίος είναι γνωστός για τις προεκλογικές του αφηγήσεις.
Καθώς ο μεγαλύτερος πόλεμος στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μαίνεται στην Ουκρανία, η συγκεκριμένη υπόσχεση δεν ξεχάστηκε ως μία από τις πολλές δηλώσεις της προεκλογικής εκστρατείας και έκτοτε αποτελεί κομβικό ζήτημα για τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος ορκίζεται την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.
Στην ομιλία του για την ανακήρυξη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου, ο Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία, ωστόσο υπαινίχθηκε πόσο σημαντική θα είναι πιθανότατα η δεύτερη θητεία του στην εξουσία για τη χώρα που καταστράφηκε από την εισβολή της Ρωσίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον συνεχάρη με ανάρτηση στο Χ, στην οποία υπενθύμισε τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
«Εκτιμώ τη δέσμευση του προέδρου Τραμπ για την προσέγγιση «ειρήνη μέσω της ισχύος» στις παγκόσμιες υποθέσεις. Αυτή είναι ακριβώς η αρχή που μπορεί πρακτικά να φέρει πιο κοντά τη δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία», έγραψε ο Ζελένσκι.
Ωστόσο, καθώς η στιγμή της επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ενδέχεται να έχει κάνει άλλη σκέψη και να έχει τροποποιήσει το αρχικό του χρονοδιάγραμμα. Αυτό που ξεκίνησε ως «24 ώρες» έχει πλέον μετατραπεί… σε μισό χρόνο.
Κάποια στιγμή το τελευταίο διάστημα δήλωσε ότι ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για τον τερματισμό του πολέμου είναι πιο ρεαλιστικό.
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Τιμόφι Μιλοβάνοφ δηλώνει στο Euronews ότι αυτή η αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος είναι ένα καλό σημάδι για το Κίεβο.
«Το χειρότερο δυνατό σενάριο θα ήταν η παράδοση της Ουκρανίας. Και αυτό είναι το 24ωρο σενάριο όπου ουσιαστικά οι ΗΠΑ πιέζουν την Ουκρανία και την ΕΕ όσον αφορά την υποστήριξη και δεν πιέζουν πολύ την Ρωσία, πράγμα που σημαίνει αποδοχή των ρωσικών απαιτήσεων και άσκηση πίεσης στην Ουκρανία για να αποδεχθεί τις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε ο Μιλοβάνοφ.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το σενάριο του 24ωρου είναι το χειρότερο δυνατό για την Ουκρανία. Έτσι, η τοποθέτηση ότι μιλούν τώρα για έξι μήνες ή τρεις μήνες υποδηλώνει ότι θα οικοδομήσουν ένα μοχλό πίεσης έναντι της Ρωσίας. Και γι’ αυτό χρειάζονται χρόνο».
«Πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να είναι»
Σύμφωνα με τον Μιλοβάνοφ, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή το μέσο πίεσης δημιουργείται τώρα, ενδεχομένως ακόμη και σε συντονισμό μεταξύ των διοικήσεων Τραμπ και Μπάιντεν, εν μέσω μάλιστα της «τελευταίας προσπάθειας» του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ να κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων (291,2 δισ. ευρώ).
Τα χρήματα αυτά ανήκουν στη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και είχαν αρχικά παγώσει πριν από τρία χρόνια, αφού η Μόσχα εξαπέλυσε την πλήρους κλίμακας επίθεση στην Ουκρανία. Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα εξακολουθούν να βρίσκονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες, αν και ένα μέρος τους παραμένει σε τράπεζες με έδρα τις ΗΠΑ.
«Η είδηση δεν έγκειται στην προσπάθεια κατάσχεσης, αλλά στο γεγονός ότι πρόκειται για την τελευταία στιγμή ξαφνικά, η οποία είναι συντονισμένη -αν δείτε τις ειδήσεις- με τη διοίκηση Τραμπ. Βασικά, στέλνει μήνυμα στη Ρωσία ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε μοχλό πίεσης πάνω σας. Και αν θέλετε τα χρήματά σας πίσω, είμαστε πρόθυμοι να παζαρέψουμε γι’ αυτό», δήλωσε ο Μιλοβάνοφ.
Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξελίσσεται προς ένα σενάριο που «δεν είναι τόσο ευνοϊκό για τη Ρωσία», κάτι που είναι «καλά νέα για την Ουκρανία», εξήγησε.
Ο Μιλοβάνοφ παραδέχεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία που ανησυχούν για το τι μπορεί να σημαίνει η προεδρία του Τραμπ για τη χώρα που προσπαθεί να προστατεύσει τα εδάφη της εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
«Λένε ότι ο Τραμπ προσπαθεί να μας ξεπουλήσει», τόνισε ο Μιλοβάνοφ, υποστηρίζοντας ότι αυτό που βλέπει ο ίδιος είναι ότι η Ουκρανία βρίσκεται “σε μια αρκετά καλύτερη κατάσταση”. «Ίσως όχι όσο καλά θα ήθελε, αλλά πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να είναι», πρόσθεσε.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση Τραμπ κλίνει προς αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «όχι και τόσο ευνοϊκό σενάριο» για τη Ρωσία, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ευνοϊκό για την Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ, ο Τραμπ αρνήθηκε να πει αν ήθελε η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αποφεύγοντας την ευθεία ερώτηση για το θέμα αυτό. Είπε απλώς ότι: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος».
Είναι αρκτετά καλές οι εξελίξεις για το Κίεβο;
Όλα έχουν να κάνουν με τις ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι είναι και τι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν οι Ουκρανοί, δήλωσε ο Μιλοβάνοφ.
«Αυτό που οι άνθρωποι δεν είναι πρόθυμοι να δεχτούν είναι η αλλαγή του Συντάγματος, ο αφοπλισμός της Ουκρανίας ή η παραχώρηση ακατοίκητων εδαφών. Αυτό που οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δεχτούν -με βάση τις έρευνες- είναι ένα είδος προσωρινής αποδοχής ότι δεν ελέγχουμε το έδαφος», εξήγησε. «Άρα κάποιο είδος de facto πραγματικότητας. Οπότε οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την πραγματικότητα, αλλά δεν είναι πρόθυμοι να παραδοθούν».
Σύμφωνα με τον Μιλοβάνοφ, η περίπλοκη πτυχή είναι να βρεθεί σε τι θα μπορούσαν ενδεχομένως να συμφωνήσουν η Ουκρανία και η Ρωσία.
«Ο Πούτιν πρέπει να το πουλήσει στο εσωτερικό ως νίκη. Η Ουκρανία πρέπει να το πουλήσει στο εσωτερικό ως εγγύηση έναντι μελλοντικών εισβολών. Ο,τιδήποτε δημιουργεί ένα δούρειο ίππο για τη Ρωσία να επιστρέψει και να καταλάβει περισσότερα εδάφη δεν είναι αποδεκτό», εξήγησε.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες εγγυήσεις που υποσχέθηκε και στη συνέχεια αθέτησε η Ρωσία, η νέα δέσμευση θα απαιτούσε πολύ περισσότερα από ο,τιδήποτε υπογεγραμμένο σε χαρτί, κατέληξε ο Mιλοβάνοφ.