Η πορεία των γεγονότων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο «άπειρος αλεξιπτωτιστής» Χουάν Γκουαϊδό οδηγείται εκών-άκων προς απόσυρση -όσο κι αν η Ουάσιγκτον εξακολουθεί ακόμη να τον υποστηρίζει- με συνέπεια τον αγώνα εκθρόνισης του Μαδούρο -χωρίς πλέον πραξικοπήματα, αλλά με νόμιμα μέσα – να αναλαμβάνει ένας έμπειρος εκπρόσωπος της παλαιάς πολιτικής τάξης.
Πρόκειται για τον Ενρίκε Καπρίλες, πρώην κυβερνήτη της επαρχίας Μιράντα, που υπήρξε αντίπαλος σε προεδρικές εκλογές τόσο του Νικολάς Μαδούρο όσο και του ιδρυτή του μπολιβαριανού καθεστώτος, Ούγκο Τσάβες.
«Ούτε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο, δεν δείχνει πια ικανός να σώσει τον Γκουαϊδό», εκτίμησε η ισπανική ιστοσελίδα Pagina12 σε ανταπόκριση από το Καράκας. H απομάκρυνσή του πάντως από το προσκήνιο δεν θα είναι εύκολη, καθώς ο Γκουαϊδό παραμένει πρόεδρος της Βουλής, αυτοανακηρυχθείς «νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας» και αναγνωρισμένος τυπικά από 60 περίπου χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ο Καπρίλες υποστηρίζει ότι «η εικονική αντιπολίτευση του Ιντερνετ» που ασκεί ο Γκουαϊδό έχει φτάσει πια στα όριά της και η πραγματική αντιπολίτευση πρέπει να σηκώσει το γάντι του Μαδούρο στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου.
Πράγματι, έχοντας πλέον χάσει μεγάλο μέρος της λαϊκής στήριξης που απολάμβανε στο παρελθόν και αδυνατώντας να διοργανώσει μαζικές συγκεντρώσεις, ο Γκουαϊδό ανακοίνωσε τη Δευτέρα στα social media τη δημιουργία της πολιτικής κίνησης «Ενωτικό Σύμφωνο» (Pacto Unitario), που συνενώνει 37 κόμματα και κινήσεις της αντιπολίτευσης στο μποϊκοτάζ των «νόθων εκλογών της 6ης Δεκεμβρίου».
Οπως επισημαίνουν λατινοαμερικανικά ΜΜΕ, η ολική επαναφορά του Καπρίλες έγινε σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις. Το πρώτο βήμα ήταν η δημόσια απόρριψη της έκκλησης του Γκουαϊδό να ενωθεί η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας γύρω από την ηγεσία του.
Ακολούθησε μια χειρονομία καλής θέλησης της πλευράς Καπρίλες προς το καθεστώς Μαδούρο, με τον πρώην κυβερνήτη της Μιράντα να χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» την απονομή χάριτος σε 110 φυλακισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης.
Την ενέργεια χαιρέτισαν επίσης ο εκπρόσωπος Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και η ύπατη αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπασελέτ. Ο Γκουαϊδό, αντιθέτως, την απέρριψε ως θεατρική κίνηση άνευ ουσίας.
Το τρίτο βήμα ήταν εξόχως εντυπωσιακό. Μία μέρα μετά τις αμνηστεύσεις ο Καπρίλες συναντήθηκε με τον… Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε ένα πέρασμα από το Καράκας ύστερα από τη συνάντησή του με τον Μάικ Πομπέο στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Ως γνωστόν, ο Μαδούρο διατηρεί αγαστές σχέσεις με τον Ερντογάν και η Βενεζουέλα έχει εμπιστευθεί μέρος του χρυσού της στην Τουρκία. Με την κίνηση αυτή ο Καπρίλες θέλησε μεταξύ άλλων να στείλει μήνυμα ότι θα σεβαστεί βασικές γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του Καράκας και δεν θα είναι ενεργούμενο των ΗΠΑ, όπως ο Γκουαϊδό.
Το τέταρτο βήμα -που έκοψε κάθε γέφυρα με τον Γκουαϊδό- ήταν η ανακοίνωση του Καπρίλες, προ ημερών, ότι τα κόμματα που τον στηρίζουν θα πάρουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και δεν θα τις μποϊκοτάρουν. «Δεν θα χαρίσουμε την Εθνοσυνέλευση στον Μαδούρο», είπε χαρακτηριστικά.
Ομως ο Καπρίλες δεν ήταν ο μόνος αντιπολιτευόμενος ηγέτης της Βενεζουέλας που γύρισε την πλάτη στον Γκουαϊδό. Ο Στάλιν Γκονζάλες, πρόεδρος του κόμματος Un Nuevo Tiempo (Ενας Νέος Καιρός) -που συζήτησε επίσης με τον Τσαβούσογλου- αποχώρησε από το κόμμα του λόγω διαφωνίας στο ζήτημα του μποϊκοτάζ των εκλογών.
Να σημειωθεί ότι από τη σκληρή γραμμή Γκουαϊδό αποστασιοποιήθηκε και η πολιτικός Μαρία Κορίνα Ματσάδο (η οποία παραμένει υπέρ του εκλογικού μποϊκοτάζ) υποστηρίζοντας ότι για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα είναι απαραίτητη «μια διεθνής πρωτοβουλία ειρήνευσης και σταθεροποίησης». Ακούγοντάς την να καλεί εμμέσως στο τραπέζι τη Ρωσία, την Κίνα και την Ε.Ε. για ένα θέμα της «πίσω αυλής» των ΗΠΑ, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος, Ελιοτ Αμπραμς, την πέρασε γενεές δεκατέσσερις.
Η γραμμή αυτή εξυπηρετεί φυσικά τον Μαδούρο, ο οποίος κάλεσε τους 15.000 υποψήφιους βουλευτές όλων των παρατάξεων να κάνουν δωρεάν το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V», ώστε να είναι ασφαλείς στις προεκλογικές τους συναθροίσεις! Παράλληλα, κάλεσε την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ να αποστείλουν παρατηρητές για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το αδιάβλητο των εκλογών του Δεκεμβρίου.
Προς το παρόν η Ουάσιγκτον επιμένει στη γραμμή στήριξης του Γκουαϊδό, της μη αναγνώρισης των βουλευτικών εκλογών και της απειλής νέων οικονομικών κυρώσεων, όχι μόνο στον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας αλλά και στη διακίνηση προσώπων και εμπορευμάτων. Είναι αμφίβολο αν η αμερικανική στρατηγική θα αλλάξει μετά τις εκλογές, καθώς οι Δημοκρατικοί και ο Μπάιντεν είναι εξίσου αδιάλλακτοι με τον Τραμπ στο θέμα της Βενεζουέλας.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr