1 Η πιθανότητα η Κίνα να ανακοινώσει μια κλιμάκωση της υποστήριξης που παρέχει στη Ρωσία από μη φονικό εξοπλισμό σε όπλα (δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά…). Οι Ηνωμένες Πολιτείες διά στόματος Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Οστιν έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι, αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές κατά τη διάρκεια του πολέμου, με τους Αμερικανούς και Βρετανούς (και άλλους) να εφοδιάσουν την Ουκρανία με υπερσύγχρονα επιθετικά οπλικά συστήματα και να επιβάλουν κυρώσεις στο Πεκίνο
2 Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει όπλα από την Κίνα, αλλά από όσο είναι γνωστό, το Πεκίνο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί. Ωστόσο, η Κίνα έχει παράσχει μη φονικό εξοπλισμό, όπως στολές και κράνη, σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει τη θέση της και να στείλει όπλα. «Είμαστε βέβαιοι ότι η κινεζική ηγεσία εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου εξοπλισμού στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στο CBS. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, αυτός θα μπορούσε να περιλαμβάνει πυρομαχικά, πυραύλους και drones.
3 Η πλησιέστερη χώρα που έχει η Ρωσία για όποιας μορφής υποστήριξη είναι η Κίνα, που έχει ακολουθήσει μια λεπτή και διφορούμενη γραμμή η οποία κατά καιρούς απηχεί τη γραμμή του Κρεμλίνου, αναφερόμενη στην εισβολή ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ συνεχώς απέχει από τις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που συντριπτικά καταδικάζουν τη Μόσχα. Ενώ η Κίνα επιμένει στο σεβασμό της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, έχει προσφέρει πραγματική διπλωματική υποστήριξη στη Μόσχα μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
4 Οι προσδοκίες της Ουκρανίας είναι να μην επιδεινωθούν περαιτέρω τα πράγματα. Το θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο και οι ουκρανικές Αρχές δεν επιθυμούν να σχολιάσουν δημόσια και εκτενώς το ταξίδι. Η Ουκρανία παρακολουθεί στενά αυτήν την επίσκεψη, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται επί του θέματος της παράνομης προσάρτησης των 4 ανατολικών και νοτιοανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας από τον Πούτιν στις 30 Σεπτεμβρίου (που είναι απαράδεκτες και παράνομες από κάθε άποψη και καταδικαστέες από τα Ηνωμένα Εθνη). Βέβαια η Κίνα έχει παράνομα προσαρτήσει το Θιβέτ, απειλεί την Ταϊβάν και εφαρμόζει ιδιαίτερα επιθετική πολιτική στη Νότια Σινική Θάλασσα κατά 6 κρατών.
5 Γνωστοί αναλυτές με τους οποίους επικοινώνησε ο υπογράφων σε Ταϊβάν, Σουηδία, Ιταλία και Ολλανδία εκτιμούν ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι αρκετά δύσκολο το Πεκίνο «να κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα». Αλλά αν η Κίνα δεν ανακοινώσει προμήθειες όπλων, τι θα ανακοινώσει; Προς το παρόν, η Κίνα επιδιώκει να τοποθετηθεί ως πιθανός μεσολαβητής. Στα τέλη Φεβρουαρίου, το Πεκίνο δημοσίευσε ένα έγγραφο θέσεων 12 σημείων που καλούσε τη Μόσχα και το Κίεβο σε συνομιλίες. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας και των δυτικών δυνάμεων, δεν αναφέρεται σε αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος. Επικρίνει επίσης τις «μονομερείς» κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση στη Ρωσία. Οι δυτικές χώρες απέρριψαν το έγγραφο. Και φυσικά το Πεκίνο επικρίνει το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.
Η Ρωσία υπέρ του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου
Μετά την πρώτη και χρονικά περιορισμένη συνάντηση Πούτιν-Σι Τζινπίνγκ χθες στη Μόσχα (η πιο διευρυμένη είναι προγραμματισμένη για σήμερα), ο Ρώσος πρόεδρος χαιρέτησε το γνωστό «φιλορωσικό» σχέδιο του Πεκίνου για διευθέτηση της «οξείας κρίσης»(!) στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις του στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε στον Σι ότι «βλέπει το σχέδιο με σεβασμό». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και θα συζητήσουμε όλες αυτές τις επιμέρους ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προτάσεών σας». Είπε επίσης ότι η Ρωσία «ζηλεύει ελαφρώς»(!) την ταχεία εμπορική και οικονομική ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Πούτιν μίλησε επίσης χθες σε κοινοβουλευτική διάσκεψη Ρωσίας-Αφρικής στη Μόσχα, όπου υποστήριξε ότι η εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Μόσχας και των αφρικανικών χωρών είναι βασικός στόχος για το Κρεμλίνο. Ο Ρώσος πρόεδρος, σε τηλεοπτική ομιλία προς τους Αφρικανούς αντιπροσώπους, είπε: «Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η χώρα μας ανέκαθεν έδινε -και θα συνεχίσει να δίνει- προτεραιότητα στη συνεργασία με τα αφρικανικά κράτη και ότι η Ρωσία θα παράσχει σιτηρά στις αφρικανικές χώρες δωρεάν, αν η συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα δεν παραταθεί τον Μάιο».