Η ρωσική αεροπορική Αρχή Rosaviatsiya δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ο Πριγκόζιν και ο επικεφαλής αναπληρωτής της Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν. Πηγές που συνδέονται με τη Wagner ισχυρίστηκαν ότι το αεροπλάνο εξερράγη έπειτα από χτύπημα πυραύλου, ενώ Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε στους «Financial Times» ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα. Ωστόσο, άλλες πηγές ρωσικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα συντρίμμια δεν έδειξαν σημάδια ότι είχε χτυπηθεί από αντιαεροπορικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροσκάφος.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν τον Ιούνιο και -εκτός από τον θάνατο του Πριγκόζιν και του Ούτκιν- άφησε νεκρούς άλλους πέντε υψηλόβαθμους συνεργάτες της Wagner, καθώς και τα τρία μέλη του πληρώματος του αεροπλάνου.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ του Πριγκόζιν αποτελεί, πιθανότατα, δολοφονία του Κρεμλίνου, προκειμένου να αποτρέψει τους αμφισβητίες, διαλύοντας την άποψη περί αδυναμίας του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Την ανταρσία της Wagner στα τέλη Ιουνίου το Κρεμλίνο τη χρησιμοποίησε για να αποκαλύψει και να εξουδετερώσει στρατιωτικούς, αξιωματούχους και δημόσια πρόσωπα που ήταν ύποπτοι ότι συντάσσονταν με την κριτική του Πριγκόζιν για τους χειρισμούς του Κρεμλίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενώ η ανταρσία έληξε με μια συμφωνία για την αποστολή προσωπικού της Wagner στη Λευκορωσία, ο Πούτιν είχε κίνητρο να τηρήσει τη συμφωνία μόνο μέχρι να σταματήσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Ως αποτέλεσμα, υπήρχε πάντα μεγάλος κίνδυνος να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία, μόλις ο Πριγκόζιν είχε επαρκώς περιθωριοποιηθεί, και η ρωσική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να αναλάβει τις δραστηριότητες της Wagner υπό νέα ηγεσία.
Ο θάνατος του Πριγκόζιν έχει, πιθανότατα, ως στόχο να μειώσει τις αντιλήψεις στη Ρωσία και σε όλο τον κόσμο ότι ο Πούτιν «απάντησε» στην ανταρσία με… αδυναμία, επιτρέποντας στον Πριγκόζιν να διατηρήσει τη ζωή, τον πλούτο και το κύρος του, παρά τη ζημιά που προκάλεσε στην εθνική ενότητα η -σύντομης διάρκειας- εξέγερσή του. Ο θάνατος του Πριγκόζιν θα αποτρέψει, πιθανότατα, παρόμοιες αμφισβητήσεις της εξουσίας του Πούτιν που θα μπορούσαν να καταστήσουν το ρωσικό πολιτικό σύστημα πιο ασταθές εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024.
Ο ΗΓΕΤΗΣ της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ισχυρίστηκε ότι η άτυπη «συμφωνία», για την οποία μεσολάβησε για να τερματιστεί η ανταρσία της Wagner, περιλάμβανε μια «εγγύηση ασφαλείας» για τον Πριγκόζιν. Ο θάνατός του θα χρησιμεύσει, επομένως, ως η τελευταία υπενθύμιση για τους επίδοξους αντιπάλους ότι ο Πούτιν θα δίνει πάντα προτεραιότητα στη διατήρηση της εξουσίας – ένα μήνυμα που ο ίδιος και οι υποστηρικτές του μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να περιορίσουν οποιαδήποτε εσωτερική αντίδραση εν όψει των εκλογών του επόμενου έτους.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Σύμφωνα με τη συνήθη στρατηγική πληροφόρησης της Ρωσίας, τα ρωσικά δίκτυα προπαγάνδας, πιθανότατα, θα προσφέρουν μια σειρά από εξηγήσεις για την έκρηξη του αεροπλάνου. Αλλά το Κρεμλίνο, πιθανότατα, θα υπονοήσει ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μάθημα για τους επίδοξους αντιπάλους.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ του Πριγκόζιν και του Ούτκιν καθιστά αβέβαιο το μέλλον της Wagner και η ρωσική κυβέρνηση, πιθανότατα, θα προσπαθήσει να στείλει τους μαχητές της στην Αφρική και την Ουκρανία. Λογαριασμοί στο Telegram που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν ότι η οργάνωση συγκαλεί έκτακτη συνάντηση των διοικητών της τις επόμενες ημέρες. Είναι πιθανό ότι, ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, δηλαδή η GRU και η FSB, θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο επί των ηγετών της Wagner. Αυτή η ευρύτερη ενότητα της διοίκησης θα μειώσει την πολιτική ευθύνη και την επιχειρησιακή αστάθεια που συνδέονται με την ηγεσία της Wagner από τους Πριγκόζιν και Ούτκιν. Ο θάνατος του Ούτκιν και των άλλων ηγετών της Wagner σημαίνει ότι η εναπομείνασα ηγεσία της οργάνωσης, πιθανότατα, θα τεθεί υπό τον αυστηρότερο έλεγχο του Κρεμλίνου. Οι νέοι ηγέτες της, πιθανότατα, θα ισχυριστούν ότι θα συνεχίσουν την πρόσφατα ανακοινωθείσα ανανεωμένη στόχευση του Πριγκόζιν στην Αφρική, όπου τα στρατεύματα της Wagner είναι παρόντα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Λιβύη, στο Μάλι, στο Σουδάν και ενδεχομένως στην Μπουρκίνα Φάσο – εικάζεται ότι μπορεί να γίνουν και αποστολές στον Νίγηρα.
Επιπλέον, ο θάνατος του Πριγκόζιν καθιστά τον ρόλο της Λευκορωσίας στο μέλλον της οργάνωσης σε μεγάλο βαθμό περιττό και, πιθανότατα, θα εκκαθαριστεί βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, καθώς οι μαχητές της Wagner είναι απίθανο να θέλουν να εμπλακούν σε σημαντικές προκλήσεις κατά του ΝΑΤΟ από το έδαφός της. Επίσης, η Λευκορωσία είναι απίθανο να θελήσει μακροχρόνια παρουσία της ομάδας στο έδαφός της, δεδομένου ότι το Μινσκ θα πρέπει να απορροφήσει το μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους, και το πιο σημαντικό, καθώς οι δυνάμεις της Wagner είναι πολύ πιο απαραίτητες στην Ουκρανία και θα ήταν πιο χρήσιμες για τη Ρωσία στην Αφρική παρά στη Λευκορωσία.
Ειδήσεις σήμερα
Κυβέρνηση: «Καμπανάκι» για 4 υπουργούς αλλά και ανασύνταξη-τομές για σύγχρονο κράτος νομιμότητας