Η ρωσική πρόταση ήρθε πριν από τον τρίτο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πριν από τις συζητήσεις ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να σταματήσει τις επιχειρήσεις «σε μια στιγμή» εάν το Κίεβο εκπλήρωνε έναν κατάλογο προϋποθέσεων. Αυτά περιελάμβαναν τη διακοπή της στρατιωτικής δράσης, την αλλαγή του συντάγματος για τη διασφάλιση της ουδετερότητας, την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και την αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.
Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεση για μια 13η ημέρα, οι βομβαρδισμοί έξι πόλεων – που περιλαμβάνουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και το λιμάνι της Μαριούπολης – συνεχίζουν με τη σειρά τους να εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν.
Αναρτώντας ένα βίντεο στο Διαδίκτυο το βράδυ της Δευτέρας, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι θα έμενε στο Κίεβο «όσο χρειαστεί για να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος».
Zelenskiy with another video from his office in the heart of Kyiv.
Not many presidents would still be there and not in a bunker, on the 12th day of an invasion, with multiple intelligence reports of hit squads out to get him.
His resilience is proving hugely inspiring here. pic.twitter.com/RCa8dnf8jS
— Shaun Walker (@shaunwalker7) March 7, 2022
Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
«Δεν κρύβομαι», πρόσθεσε. «Δεν κρύβομαι και δεν φοβάμαι κανέναν».
Κατηγορώντας τη Μόσχα για «κυνισμό», ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν λεωφορεία που επρόκειτο να απομακρύνουν αμάχους από τις ζώνες μάχης. Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν τον δρόμο που επιλέχθηκε για την μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων στην πολιορκημένη Μαριούπολη.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Κίεβο θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Πολλές προσπάθειες εκκένωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εγκαταλείφθηκαν γρήγορα όταν άμαχοι που προσπαθούσαν να ασφαλίσουν δέχθηκαν πυρά.
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε 406 επιβεβαιωμένους θανάτους αμάχων, αλλά είπε ότι ο αριθμός είναι, πιθανότατα, πολύ χαμηλότερες από αυτόν των πραγματικών απωλειών. Τη Δευτέρα, τα πτώματα τουλάχιστον 13 αμάχων ανασύρθηκαν από τα ερείπια στην πόλη Μακάριβ, στην περιοχή του Κιέβου, μετά από αεροπορική επιδρομή σε εργοστάσιο ψωμιού, ενώ ο δήμαρχος του Γκοστομέλ, μιας πόλης βόρεια του Κιέβου, που φιλοξενεί ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, πυροβολήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μαζί με άλλα δύο άτομα. «Μοίραζαν ψωμί στους πεινασμένους και φάρμακα στους αρρώστους», δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με τη ρωσική πρόταση, μόνο δύο από τους προτεινόμενους διαδρόμους θα κατέληγαν σε ουκρανικό έδαφος. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για «ηθικό και πολιτικό κυνισμό» και υποκρισία επειδή έδωσε υποσχέσεις να προστατεύσει τους αμάχους, αφήνοντας τους να καταφύγουν σχεδόν αποκλειστικά στη Ρωσία. «Δεν ξέρω πολλούς Ουκρανούς που θέλουν να πάνε στη Ρωσία», είπε, προσθέτοντας ότι απαιτείται πλήρης εκεχειρία για την προστασία των αμάχων και όχι διάδρομοι.
πηγή: The Guardian
ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τους 2 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία – Ανάγκη για «πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη»
Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Ο Φίλιπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποκάλεσε προηγουμένως τη μαζική έξοδο από τη χώρα «την ταχύτερα αναπτυσσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως σήμερα».
Today the outflow of refugees from Ukraine reaches two million people.
Two million.
— Filippo Grandi (@FilippoGrandi) March 8, 2022
Ο ίδιος τόνισε πως οι άνθρωποι που έχουν έως τώρα καταφέρει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία είναι κυρίως άτομα που μπόρεσαν να έχουν στη διάθεσή τους ορισμένους πόρους, οι οποίοι τους βοήθησαν στη διαφυγή τους.
«Πολλοί έρχονται με αυτοκίνητο, και, το σημαντικότερο, έχουν διασυνδέσεις στο εξωτερικό. Μπορούν να πάνε όπου έχουν οικογένεια, φίλους, κοινότητες», είπε. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, περισσότεροι άνθρωποι, με λιγότερους πόρους και διασυνδέσεις θα αναγκαστούν επίσης να φύγουν.
«Αυτό θα είναι ένα πιο περίπλοκο ζήτημα για τις ευρωπαϊκές χώρες για να το διαχειριστούν στο μέλλον και θα χρειαστεί να υπάρξει ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη από όλους στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν», είπε ο Γκράντι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι στους Βαλκανικούς πολέμους στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο σημειώθηκε έξοδος «ίσως δύο έως τριών εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά σε μια περίοδο οκτώ ετών».
Ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου έχουν σημειωθεί πρόσφατα μαζικές έξοδοι προσφύγων ο Ύπατος Αρμοστής υπογράμμισε ότι, « μέσα στην Ευρώπη, είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου
- Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μπορούν να κάνουν περισσότερα
- Ανδραβίδα: Το σκοτεινό παρελθόν του κτήνους – Σήμερα πάει στον ανακριτή
- Προέχει η ασφάλεια των ομογενών και η υποδοχή χιλιάδων προσφύγων
- Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 2022 – Τι είναι και πως ξεκίνησε
- Είστε λάθος, κυρία Μαρία Ζαχάροβα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr