Η ατμόσφαιρα στο Μόναχο ήταν και είναι ηλεκτρισμένη και εμφανέστατα ιδιαίτερα αρνητική, ενώ μετά τις τραμπικού περιεχομένου δηλώσεις και την υπεροπτική ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζει Ντι Βανς, αλλά και των πολύ πρόσφατων αλαζονικών λεκτικών παρεμβάσεων του νέου υπουργού Αμυνας, Πιτ Χέγκσεθ, σε ΝΑΤΟ, Στουτγάρδη και Βαρσοβία, βαθαίνει πολύ το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Σε συντριπτικό ποσοστό οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών και οι υπουργοί Αμυνας των ευρωπαϊκών χωρών (όπως είδε και διαπίστωσε το τελευταίο τριήμερο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο υπογράφων και ειδικά σε πολλά κλειστά πάνελ στο περιθώριο των επίσημων επαφών και του προγράμματος της κορυφαίας και πολυθεματικής Διάσκεψης) είναι πολύ επικριτικοί κατά του Τραμπ και της προσπάθειάς του να μην προσκαλέσει Ευρωπαίους και Ουκρανούς στις επαφές με τον Ρώσο αυταρχικό ηγέτη, τον οποίο εμπιστεύεται και θεωρεί «άνθρωπο που θέλει την ειρήνη».
Αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν-εκτιμώντας ότι τα πράγματα χειροτερεύουν- συγκάλεσε την έκτακτη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Παρίσι, στην οποία συμμετέχει ενεργά και ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Κιρ Στάρμερ, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες για τις προσπάθειες του Τραμπ να πάρει τον έλεγχο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία παραμερίζοντας τους Ευρωπαίους και τους Ουκρανούς και εμμένοντας σε τετ α τετ με τον Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες στη Σαουδική Αραβία. Την ίδια στιγμή, χθες το πρωί, στη βαυαρική πρωτεύουσα εσπευσμένα η επίτροπος της Ε.Ε. για τις Εξωτερικές Υποθέσεις (που ασκεί δριμεία κριτική στον Τραμπ τις τελευταίες ημέρες) συγκάλεσε συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ που ήταν ακόμα στο Μόναχο.
Μιλώντας χθες -τελευταία ημέρα της Διάσκεψης- ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, είπε ότι «είναι πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε τους ηγέτες μας στο Παρίσι για να συζητήσουμε πολύ σοβαρά τις προκλήσεις που θέτει ο Τραμπ. Στη συνάντηση -βάσει πληροφοριών- αναμένεται να συζητηθούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τη θέση που πρέπει να υιοθετήσει η Ευρώπη για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και πώς μπορεί να προσφερθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, είτε μέσω του ΝΑΤΟ είτε μέσω κάποιας ευρωπαϊκής δύναμης.
Αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντος επισημαίνουν ότι ήδη λαμβάνουν χώρα ενέργειες σχετικά με τη συγκρότηση ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης (γαλλοβρετανικής, με τη συμμετοχή άλλων 8 κρατών) ως και πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων μονάδων σε δύο περιοχές -που δεν αποκαλύπτονται- για ειρηνευτική -επιτηρησιακή αποστολή στην Ουκρανία, αν τυχόν επιτευχθεί σχετική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Στο Παρίσι ανέφεραν χθες βρετανικές πηγές ότι από τον Μακρόν προσκλήθηκαν ο Ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, και αρχικά οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Πολωνίας. (Πιθανότατα να διευρύνθηκε ο κατάλογος). Ο Στάρμερ είπε: «Αυτή είναι μία στιγμή για την εθνική μας ασφάλεια που συναντάμε για πρώτη φορά στη γενιά μας και αντιμετωπίζουμε λίαν ορατή απειλή από τη Ρωσία. Είναι σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στο ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε διαιρέσεις στη Συμμαχία να αποσπάσουν την προσοχή από τους εξωτερικούς εχθρούς που αντιμετωπίζουμε».
Οι ανησυχίες των Ευρωπαίων εντάθηκαν το Σάββατο το απόγευμα, όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, αντιστράτηγος ε.α. Κιθ Κέλογκ (σε κλειστή συνάντηση 50 κορυφαίων παραγόντων), είπε ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να εμπλακούν οι ηγέτες της Ευρώπης (!). Οι ΗΠΑ φέρεται επίσης να έχουν στείλει μία επιστολή σε ευρωπαϊκά κράτη, ρωτώντας τι στρατεύματα είναι διατεθειμένα να προμηθεύσουν σε μια ειρηνευτική δύναμη.
Ενας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε στον υπογράφοντα ότι «ζητείται από την Ευρώπη να ελέγξει μια συμφωνία, ενώ δεν είχε άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση»(!). Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Aναλένα Μπέρμποκ, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμη ειρήνη εάν δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ειρήνη».