Στo επίκεντρο της άτυπης Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Εμάνουελ Μακρόν, βρέθηκαν η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, ενώ την ίδια ώρα η Μόσχα διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις και η Ουάσινγκτον ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις ηγετών μετά το πέρας της Συνόδου, υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις όσον αφορά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που θα συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και θα ήθελε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, χθες εμφανίστηκε έτοιμος να στείλει «εάν είναι απαραίτητο» στρατεύματα στην Ουκρανία για να «συνεισφέρει στις εγγυήσεις ασφάλειας». Η Σουηδία επίσης δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν αποκλείει» ένα τέτοιο εγχείρημα σε περίπτωση μιας «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».
Στον αντίποδα, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είπε στη Σύνοδο πως αυτό το ζήτημα είναι «απολύτως ανάρμοστο» και «πρώιμο», δηλώνοντας «κάπως ενοχλημένος» βλέποντάς το να συζητείται τώρα. Ο Ντόναλντ Τουσκ, ισχυρός υποστηρικτής του Κιέβου, έκανε επίσης γνωστό πως η Πολωνία δεν θα στείλει τώρα στρατεύματα.
Σολτς: Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία
Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, καμία εντολή δεν μπορεί να της επιβληθεί, τόνισε από το Παρίσι όπου φιλοξενείται η άτυπη σύνοδος για το μέλλον της χώρας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Όπως είπε είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε.
Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια υπογράμμισε.
«Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι πάντα ενεργούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί» ανέφερε ο κ. Σολτς.
Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στον στρατό της, η Γερμανία πρέπει επομένως να είναι πιο ευέλικτη με τους δημοσιονομικούς της κανόνες, επεσήμανε.
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι «εντελώς πρόωρη» και «εξαιρετικά ακατάλληλη» όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τόνισε ότι η Ουκρανία «πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κυριαρχία της και πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τον δικό της ισχυρό στρατό».
Die Situation für Europa ist schwierig. Wir begrüßen, dass über Frieden für die Ukraine gesprochen wird. Das heißt aber nicht, dass es einen Diktatfrieden geben darf und die Ukraine akzeptieren muss, was ihr vorgelegt wird. Darüber haben wir uns eng mit @ZelenskyyUa abgestimmt. pic.twitter.com/tX0A2hATlH
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 17, 2025
Η Ρωσία «απειλεί τώρα όλη την Ευρώπη» δηλώνει η πρωθυπουργός της Δανίας
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.
«Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς», είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.
Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.
«Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη», υπογράμμισε.
Η Φρεντέρικσεν σημείωσε ότι, αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τόνισε όμως ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν «άτυπη» και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Στάρμερ: Μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να αποτρέψουν μια νέα ρωσική επίθεση
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.
«Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία», είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.
Τουσκ: Δεν θα αναπτύξουμε στρατό
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Τουσκ τόνισε ότι η συνάντηση δεν άλλαξε τίποτα στην πολωνική άποψη, αλλά τονίζει τη σημασία της πολωνικής υποστήριξης στην υλικοτεχνική υποδομή και της ευρύτερης ανθρωπιστικής υποστήριξης για την Ουκρανία.
«Εάν είναι δυνατόν να προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας μέσω της παρουσίας, με τις ΗΠΑ, με το ΝΑΤΟ, τότε η Πολωνία θα δραστηριοποιηθεί με διάφορους τρόπους, αλλά δεν προβλέπω την αποστολή πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία», λέει.
Σάντσεθ: Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας είναι πράγματα αδιαχώριστα
Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η άτυπη σύνοδος κορυφής στο Παρίσι για την Ουκρανία, την οποία συγκάλεσε εκτάκτως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως απόρροια των συνομιλιών που έχουν προγραμματίσει για αύριο ΗΠΑ και Ρωσία στη Σαουδική Αραβία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας είναι πράγματα αδιαχώριστα
«Η Ευρώπη θέλει ειρήνη. Μια ειρήνη που διατηρεί τις αρχές στις οποίες βασίζεται η διεθνής τάξη. Θα αναφερθώ σε αυτό το θέμα σήμερα στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μια δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία και η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι αδιαχώριστα», έγραψε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Ζελένσκι: «Αδύναμη η Ευρώπη»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα τη λύπη του που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη Ρωσία, επιθυμούν να «ευχαριστήσουν τον Πούτιν» και χαρακτήρισε «αδύναμη» την ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD. «Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε σήμερα πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν. Νομίζω ότι εκεί έγκειται το πρόβλημα. Γιατί αυτοί θέλουν να τον ευχαριστήσουν», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης στη συνέντευξη αυτή, που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο.
Όσον αφορά «τον αριθμό των στρατευμάτων μάχης, τον στόλο, την πολεμική αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη», είπε επίσης.