«Η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται κυρίως στα νοτιοδυτικά της Ανύδρου», συμπεραίνει η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, γνωστοποιώντας ότι έως και το περασμένο Σάββατο οι σεισμογράφοι κατέγραψαν 20.000 σεισμικές δονήσεις.
Οσο για το εντυπωσιακό στοιχείο που «δείχνει» τη νησίδα Ανυδρος να κινείται δυτικά 7 χιλιοστά την ημέρα, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιος Γκανάς, εξήγησε (ΣΚΑΪ) ότι «από τον σταθμό GPS στην Ανυδρο έχουμε ήδη καταγράψει κίνηση της νησίδας αυτής προς δυσμάς και προς τα κάτω περίπου 7 χιλιοστά την ημέρα. Κινείται δυτικά-νοτιοδυτικά δηλαδή το νησάκι. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο το 2025 σε σχέση με το 2011».
Πάντως, στο ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Γκανάς είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. «Τα σενάρια περί νέου ηφαιστείου είναι ακραία σενάρια, εμείς οι επιστήμονες οδηγούμαστε από τα δεδομένα μας. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος αυτήν τη στιγμή ούτε να εκραγεί το ηφαίστειο ούτε να δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο».
Ενώ κληθείς να διατυπώσει τη θέση του για την πιθανότητα ενός σεισμού της τάξεως των 6 ρίχτερ, ανέφερε πως αυτή έχει απομακρυνθεί, αλλά δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι, προσθέτοντας ότι η σεισμική δόνηση των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε χθες τις Κυκλάδες «είναι μέσα στο πλαίσιο της ακολουθίας».
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», δήλωσε ότι οι σεισμοί στην περιοχή των Κυκλάδων είναι τεκτονικοί, ξεκαθαρίζοντας πως δεν εμφανίζουν κανένα, ούτε ένα από τα γνωρίσματα των ηφαιστειακών σεισμών.
Ο κ. Παπαδόπουλος, ερωτηθείς για την παραμόρφωση του εδάφους που παρατηρείται, σημείωσε ότι «υπάρχει μια παραμόρφωση στον φλοιό, η οποία μετριέται με GPS, αλλά παρόμοιες παραμορφώσεις του φλοιού υπάρχουν σε πάρα πολλές περιοχές».
Oπως είπε, «θα πρέπει με πάρα πολύ προσοχή να ερμηνεύσουμε αν οφείλεται σε κάποια ηφαιστειακή ανησυχία σε βάθος ή όχι. Εγώ το θεωρώ πολύ πρόωρο. Η παρατήρηση είναι ότι ναι, υπάρχει παραμόρφωση και άλλο η ερμηνεία. Η ερμηνεία ότι οφείλεται σε μάγμα στο βάθος τη βρίσκω πάρα πολύ πρόωρη. Στην επιστήμη θέλουμε πάρα πολλά δεδομένα, πολλές παρατηρήσεις για να βρούμε και την κατάλληλη εξήγηση». Σύμφωνα πάντως με τον κ. Παπαδόπουλο, η περιοχή ήταν πάντα ιδιαιτέρως δραστήρια, ακριβώς στην ίδια ζώνη, χωρίς ενεργοποίηση, απλά τώρα υπάρχει μια επιθετική ακολουθία από σεισμούς.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε ότι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες θα συνεχιστεί για πολύ καιρό.
Σχολιάζοντας τον χθεσινό σεισμό των 5,1 ρίχτερ μετά από κάποιες ημέρες ηρεμίας ο κ. Παπαζάχος είπε χαρακτηριστικά: «Μας δείχνει ότι ως επιστημονική κοινότητα δεν ήμασταν τόσο αφελείς να πιστέψουμε ότι λήγει η ακολουθία επειδή υπήρχαν 2, 2,5 ημέρες ησυχίας. Ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι μακροπρόθεσμα, τραβάνε καιρό, δεν ησυχάζουν εύκολα και ότι αυτές οι ακολουθίες έχουν μικρο-υφέσεις και μικρο-εξάρσεις, οι οποίες συνθέτουν ένα πιο δύσκολο παζλ».
Για τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τις μαγματικές διεργασίες τοποθετήθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.
«Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ηφαιστειακή δραστηριότητα με τις μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης», τόνισε, στο Πρώτο Πρόγραμμα. «Αλλο οι μαγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στα έγκατα της γης, που πάντα συμβαίνουν, κι άλλο η ηφαιστειακή έκρηξη που είναι στην επιφάνεια του θαλάσσιου πυθμένα ή στη Νέα Καμένη. Είμαστε σε έναν θαλάσσιο χώρο, που εκεί όπου γίνονται αυτή τη στιγμή όλες αυτές οι διεργασίες, από πάνω υπάρχει ένα νησάκι που είναι η Ανυδρος, που είναι ασβεστόλιθη, δεν είναι ηφαίστειο, άρα δεν είναι όλοι αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί μέσα στο κέντρο της Καλντέρας της Σαντορίνης, όπου πραγματικά υπάρχει ένα ηφαίστειο που λέγεται Νέα Καμένη, άρα θα έπρεπε να είναι το ηφαίστειο στο πορτοκαλί, στο κόκκινο, έτσι όπως λέμε με τους ηφαιστειολόγους».
Η κ. Νομικού διευκρίνισε ότι «δεν ανεβαίνει κανένα μάγμα», λέγοντας στη συνέχεια πως «δεν είμαστε σε ταινία η οποία πραγματικά θα μας δώσει μια τεράστια έκρηξη και όλοι θα φωτογραφίζουμε».
Λιμάνι διαφυγής στη Σαντορίνη
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε την δημιουργία λιμανιού διαφυγής στη Σαντορίνη. «Πέραν του νέου λιμανιού της Σαντορίνης που ετοιμάζεται, αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και θα δημιουργηθεί ένα λιμάνι διαφυγής, στην πλευρά του νησιού στην οποία θα μπορούν να δέσουν και τα επιβατικά πλοία σε περίπτωση ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.