Γράφει η Αθηνά Σούτζου
Το μεγάλο ερώτημα που υπερσκίασε το επιστημονικό επίτευγμα ήταν κατά πόσο είναι δυνατή και ηθική η κλωνοποίηση ανθρώπων. Χθες συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ανακοίνωση των Βρετανών επιστημόνων του Ινστιτούτου Ρόσλιν στο Εδιμβούργο για τη γέννηση της Ντόλι της προβατίνας, του πρώτου κλώνου από ενήλικο θηλαστικό, και η ανησυχία έχει πλέον ξεθωριάσει.
Η γέννηση της Ντόλι αποτέλεσε επιστημονική επανάσταση, καθώς απέδειξε πως τα κύτταρα από οποιοδήποτε σημείο του σώματος μπορούν να συμπεριφερθούν σαν ένα ωάριο που μόλις γονιμοποιήθηκε. Το κλωνοποιημένο πρόβατο έγινε αστέρας σε λίγες ώρες, προκαλώντας ένα μάγμα συναισθημάτων και πυροδοτώντας μια σειρά ερωτημάτων για το μέλλον των κλωνοποιήσεων. «Η Ντόλι προήλθε από κύτταρο του μαστικού αδένα και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε πιο εντυπωσιακούς αδένες από εκείνους της Ντόλι Πάρτον», είχε πει ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Ιαν Γουίλμουτ, πιστεύοντας αρχικά ότι το αστείο θα έμενε εντός του εργαστηρίου.
Ιράν: «Ο Ελβετός που αυτοκτόνησε στην φυλακή είχε φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων»
Ο πυρήνας του μαστικού κυττάρου εμφυτεύτηκε σε ένα μη γονιμοποιημένο ωάριο από άλλο ενήλικο πρόβατο και γεννήθηκε η Ντόλι, που ήταν γενετικά πανομοιότυπη με το πρόβατο από το οποίο ελήφθη το μαστικό κύτταρο. Παλαιότερα, πίστευαν ότι δεν ήταν δυνατό να κλωνοποιηθεί ένα ζώο από ενήλικο κύτταρο – η Ντόλι ήταν το πρώτο πρόβατο που γεννήθηκε μετά από 277 προσπάθειες. Η Ντόλι απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003 σε ηλικία 6,5 ετών και, παρ’ ότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο πρόωρος θάνατός της (ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια) οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν κλωνοποιημένη, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, καθώς νόσησε με καρκίνο του πνεύμονα λόγω ενός ιού που είναι συνηθισμένος στα πρόβατα. Σήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, όπου παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα εκθέματα.
Σήμερα στο Ινστιτούτο Ρόσλιν δεν γίνονται πλέον κλωνοποιήσεις και ο διευθυντής του, Μπρους Γουάιτλο, αισθάνεται ευγνώμων, όπως σημειώνει στην «Deutsche Welle», που η γέννηση της Ντόλι αύξησε το ενδιαφέρον για την επιστήμη και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη κληρονομιά της. Παρά τους φόβους που εκφράζονταν πριν από 25 χρόνια ότι είναι πιθανή η κλωνοποίηση του Χίτλερ, μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί ανθρώπινοι κλώνοι, πρακτική που απαγορεύεται παγκοσμίως για ηθικούς λόγους. Η κλωνοποίηση γίνεται πλέον κυρίως για εμπορικούς σκοπούς. Μεταξύ άλλων, στην κτηνοτροφία για την αναπαραγωγή ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, όπως για παράδειγμα για την αναπαραγωγή αλόγων ιπποδρομιών. Οπως σημειώνει ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να κλωνοποιήσουν κάποιο αγαπημένο κατοικίδιό τους, καθώς οι προσφορές στο Διαδίκτυο κυμαίνονται στα 44.000 ευρώ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ουκρανία: Η «μετάφραση» από τα ρωσικά για την επόμενη μέρα
- Ρωσία: Ο Πούτιν εξευτελίζει on air τoν επικεφαλής της Υπηρεσίας Κατασκοπείας [βίντεο]
- Αδιανόητο περιστατικό στα Χανιά: Του ξερίζωσε το μάτι επειδή τον… κοίταξε στραβά
- Τα πρώτα βήματα για το νέο ΕΣΥ – Τι αλλάζει
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr