Τουλάχιστον 254 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 400 τραυματίστηκαν και πάνω από 200 αγνοούνται -ανάμεσά τους δεκάδες βρέφη και μικρά παιδιά- από τις κατολισθήσεις λάσπης, βράχων και την υπερχείλιση ποταμών ύστερα από τις πρωτοφανείς σε ένταση και σφοδρότητα βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή προς Σάββατο στην πόλη Μοκόα της επαρχίας Πουτουμάγια, κοντά στα σύνορα της Κολομβίας με το Περού και τον Ισημερινό. Και οι δύο γειτονικές χώρες άλλωστε, στην πλευρά του Ειρηνικού, επλήγησαν από ανάλογα φαινόμενα τους τελευταίους μήνες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Μόνο στο Περού έχουν σκοτωθεί πάνω από 90 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς λόγω των ασυνήθιστα σφοδρών βροχοπτώσεων, πλημμυρών και κατολισθήσεων, ενώ σε άλλα σημεία της Κολομβίας δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο στο Ελ Τάμπο και το Μεντεγίν.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Στη Μοκόα μέσα σε λίγες ώρες τη νύχτα της Παρασκευής έπεσαν 130 χιλιοστά βροχής, δηλαδή το 30% της μηνιαίας βροχόπτωσης αυτή την εποχή. «Τα επόμενα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες χειρότερων καταστροφών. Η κλιματική αλλαγή ενεργοποιεί τρομακτικές δυνάμεις με πολλαπλάσια αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ένταση, τη συχνότητα και το μέγεθος των φυσικών φαινομένων», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην Κολομβία, Μάρτιν Σαντιάγο.
Σκηνές αποκάλυψης διαδραματίζονται στη Μοκόα των 40.000 κατοίκων, την οποία ο πρόεδρος Σάντος επισκέφθηκε με ελικόπτερο και δήλωσε ότι «σπαράζει η καρδιά του». Σπίτια, γέφυρες, αυτοκίνητα, δέντρα και πολλοί άνθρωποι παρασύρθηκαν και θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη. «Θεέ μου, δεν θέλω ούτε να το θυμάμαι. Ηταν φρικτό να βλέπεις ανθρώπους να ουρλιάζουν, να κλαίνε, να προσπαθούν να φύγουν με αυτοκίνητα και δίτροχα και τελικά να παγιδεύονται στη λάσπη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η μικροπωλήτρια Μάρτα Σεβάγιος. Ο 42χρονος Μάριο Ουσάλε είπε ότι ο πεθερός του θάφτηκε κάτω από τα ερείπια, ενώ η πεθερά του βρέθηκε τραυματισμένη, αλλά ζωντανή, δυο χιλιόμετρα μακρύτερα. Ο κυβερνήτης του Πουτουμάγιο, Σορέλ Αρόκα, έκανε λόγο για «άνευ προηγουμένου καταστροφή», ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε χθες για τα θύματα και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε έτοιμο να στείλει βοήθεια.
Καθώς η πληγείσα περιοχή παραμένει ουσιαστικά αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα, χωρίς νερό και ηλεκτρικό, η πολεμική αεροπορία έριξε τρόφιμα, νερό, σκηνές και φάρμακα, προσπαθώντας παράλληλα να μεταφέρει τους βαρύτερα τραυματισμένους σε νοσοκομεία άλλων πόλεων. «Οι ήρωές μας θα παραμείνουν στην περιοχή της τραγωδίας ώσπου να αρθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ανακοίνωσε ο κολομβιανός στρατός. Περίπου 1.100 στρατιώτες και αστυνομικοί μαζί με εκατοντάδες εθελοντές δίνουν μάχη με τη λάσπη και το χρόνο για να σώσουν όσο πιο πολλές ζωές μπορούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου