Συγκρινόμενο με άλλες εποχές αλλά και το πρόσφατο παρελθόν, το εκλογικό σώμα στη Γαλλία δεν φαίνεται να εμπιστεύεται τους εκπροσώπους της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Η διαπίστωση, που προκύπτει από πρόσφατες δημοσκοπήσεις, έχει ειδικό βάρος, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Απριλίου και οι υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει να ξιφουλκούν, προετοιμάζοντας τα επιτελεία τους για την τελική αναμέτρηση.
Το 33% των ψηφοφόρων τοποθετείται στην Κεντροδεξιά, Δεξιά και Ακρα Δεξιά, ενώ την Κεντροαριστερά και την Αριστερά επιλέγει μόνο το 23% των ψηφοφόρων. Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγε η OpinionWay, για λογαριασμό του πολιτικού ινστιτούτου Cevipof, είναι ενδεικτικά της στροφής σε πιο συντηρητικές επιλογές, ενώ, παράλληλα, καταδεικνύουν τον σκεπτικισμό μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων στους θεσμούς. Το 65% των 10.500 ατόμων που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση θεωρεί ότι η πολιτική ζωή έχει αλλοιωθεί από τη διαφθορά.
Τα γκάλοπ
Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Εμανουέλ Μακρόν να επανεκλέγεται, παρά την πολιορκία από δεξιούς υποψηφίους που προσπαθούν να αντιγράψουν αρκετές από τις θέσεις και τις πολιτικές του, εμφανιζόμενοι πιο αποφασιστικοί στην επιβολή του νόμου και της τάξης και πιο σκληροί στο μεταναστευτικό. Ο Μακρόν με το κόμμα του, «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La République En Marche – LREM), έθεσε πρόσφατα στο στόχαστρό του τους ανεμβολίαστους εκ πεποιθήσεως, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού και οι περισσότεροι εξ αυτών κλίνουν στην Ακροδεξιά ή τον λαϊκισμό από όπου κι αν προέρχεται.
Σκληρή αντίπαλός του είναι η Βαλερί Πεκρές από το δεξιό κόμμα των «Ρεπουμπλικανών», η επονομαζόμενη «μπουλντόζα», λόγω των σκληρών θέσεων και της πεποίθησής της ότι θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας – κάτι που δεν κατάφερε έως τώρα, παρά τις προσπάθειές της, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που θα είναι και πάλι υποψήφια με το αναβαπτισμένο κόμμα της «Εθνική Συσπείρωση» (Rassemblement National). Η Λεπέν κάνει ό,τι μπορεί για να αποδαιμονοποιήσει το κόμμα της από τα χαρακτηριστικά του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας, που είχε το προϋπάρχον Εθνικό Μέτωπο. Μάχεται την παγκοσμιοποίηση και την ευρωπαϊκή εξουσία των Βρυξελλών, πιστεύει ότι η Γαλλία θα έπρεπε να έχει ιδιαίτερη φιλική σχέση με τη Ρωσία, χαϊδεύει τα αυτιά των αντιεμβολιαστών και προσπαθεί να ξεπεράσει την Πεκρές, η οποία την απειλεί ευθέως στις περισσότερες δημοσκοπήσεις ή είναι ισόπαλες.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 25% στον πρώτο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 10 Απριλίου, ενώ οι δύο κυριότερες αντίπαλοί του, η Βαλερί Πεκρές και η Μαρίν Λεπέν, ακολουθούν με ποσοστό γύρω στο 16,5%. Η Λεπέν έχει χάσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων της, που προτίμησαν ίσως την Πεκρές, αλλά, κυρίως, τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ (13%), μεγάλο θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ (ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ο «Γάλλος Τραμπ»), που έχει κατασταλάξει στο 13%.
Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν προηγείται στην πρόθεση ψήφου (με 54%) και στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 24 Απριλίου, αν αντίπαλός του θα είναι η Πεκρές (εκείνη θα συγκέντρωνε 46%), ενώ, αν ήταν η Λεπέν (43%), ο απερχόμενος πρόεδρος θα ελάμβανε 57%.
«Πασαρέλα» υποψηφίων με μονοψήφια ποσοστά
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα έχουν να επιλέξουν τον εκλεκτό τους από μια πλειάδα υποψηφίων για την προεδρία. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα συγκεντρώσουν παρά μικρά, μονοψήφια ποσοστά, καθώς τα φαβορί έχουν ήδη ξεχωρίσει. Οι περισσότεροι από τους «μικρούς» υποψηφίους προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς (Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, ανεξάρτητοι κεντροαριστεροί) και της Αριστεράς.
Οι Σοσιαλιστές δεν φαίνεται ότι θα κατορθώσουν να έχουν μια ευπρόσωπη παρουσία στις προεδρικές του Απριλίου, καθώς η υποψήφιά τους, Αν Ινταλγκό, φέρεται να συγκεντρώνει 3,5-4%.
Στον χώρο της Αριστεράς, προηγείται ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 8%, μπροστά από τον Οικολόγο Γιανίκ Ζαντότ (7%), την Κριστιάν Τομπιρά (5%) – πρώην υπουργό του Φρανσουά Ολάντ.
Ο Μελανσόν κάνει την τρίτη του προσπάθεια για την προεδρία (όπως και η Λεπέν), ενώ οι Ζαντότ, Τομπιρά είναι νεοεμφανιζόμενοι στην προεδρική κούρσα. Σχολιαστές θεωρούν ως έκφραση υπερβολικής αυτοπεποίθησης την παρουσία στις εκλογές και άλλων υποψηφίων, που δεν πρόκειται να συγκεντρώσουν πάνω από 1-2% (όπως ο γραμματέας του γαλλικού Κ.Κ., Φαμπιέν Ρουσέλ, και δύο υποψήφιοι της Ακρας-Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς), ενώ προβλέπουν ότι αυτή η «πασαρέλα εγωισμών» θα τροφοδοτήσει την αποχή.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr