Ο Wang Yi, ο οποίος είναι επίσης πολιτειακός σύμβουλος, έκανε τα σχόλια σε μια κλήση προς τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Mukhtar Tileuberdi, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η πρόσφατη αναταραχή στο Καζακστάν δείχνει ότι η κατάσταση στην Κεντρική Ασία εξακολουθεί να κατατρύχεται από σοβαρές προκλήσεις και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ορισμένες εξωτερικές δυνάμεις δεν επιθυμούν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή μας», ανέφερε το υπουργείο, ανέφερε ο Wang στον Tileuberdi.
Κυβερνητικά κτίρια κατελήφθησαν για λίγο ή πυρπολήθηκαν σε πολλές πόλεις του Καζακστάν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αρχικά ειρηνικές διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων των τιμών των καυσίμων έγιναν βίαιες. Τα στρατεύματα διατάχθηκαν να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση για να σκοτώσουν για να καταστείλουν την εξέγερση σε όλη τη χώρα.
Οι αρχές απέδωσαν τη βία σε «εξτρεμιστές», συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστών μαχητών που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό.
Οι αρχές του Καζακστάν ζήτησαν επίσης από ένα στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα, τα οποία η κυβέρνηση λέει ότι έχουν αναπτυχθεί για τη φύλαξη στρατηγικών τοποθεσιών, μια κίνηση που αμφισβητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι ειδικοί λένε ότι η Κίνα ανησυχεί ότι η αστάθεια στη γείτονά της θα μπορούσε να απειλήσει τις εισαγωγές καυσίμων και τα έργα οδοποιίας εκεί, καθώς και την ασφάλεια στη δυτική περιοχή Xinjiang, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.770 χιλιομέτρων με το Καζακστάν.
Η Κίνα είναι πρόθυμη «να αντιταχθεί από κοινού με το Καζακστάν στην παρέμβαση και διείσδυση οποιωνδήποτε εξωτερικών δυνάμεων», είπε ο Wang.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, είπε την Παρασκευή στον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ- Γιόμαρτ Τοκάγεφ ότι η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά σε οποιαδήποτε ξένη δύναμη αποσταθεροποιεί το Καζακστάν και δημιουργεί μια «έγχρωμη επανάσταση», μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση.
Η Κίνα και η Ρωσία πιστεύουν ότι οι «έγχρωμες επαναστάσεις» είναι εξεγέρσεις που υποκινούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις για να επιτύχουν αλλαγές καθεστώτων.
«Η Κίνα δεν θέλει να δει μια επέκταση της επιρροής των ΗΠΑ στο Καζακστάν και την Κεντρική Ασία ως αποτέλεσμα αυτής της αναταραχής», δήλωσε ο Λι Μινγκγιάνγκ, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών S. Rajaratnam στη Σιγκαπούρη.
«Εάν μια έγχρωμη επανάσταση σε μια κοντινή χώρα οδηγήσει σε πολιτικό εκδημοκρατισμό, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη φιλελεύθερη διανοούμενη ελίτ στην Κίνα να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο», είπε.
Από τον πόλεμο του Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960, η Κίνα παραδοσιακά δεν στέλνει στρατεύματα σε άλλες χώρες, επικαλούμενη την πολιτική της μη παρεμβολής, παρά μόνο υπό το σήμα των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης.
Τον περασμένο μήνα έστειλε έξι αστυνομικούς στα Νησιά του Σολομώντα για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων και στην καταστολή των ταραχών που πυροδότησε η αλλαγή διπλωματικών σχέσεων της χώρας το 2019 στο Πεκίνο από την Ταϊβάν.
ΠΗΓΗ: Reuters
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
-
- Σχολεία: Στις 16.000 τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μετά τα self test
- Νόβακ Τζόκοβιτς: Συνελήφθη (;) για να απελαθεί – Στον αέρα η συμμετοχή του στο Australian Open
- Κορονοϊός – Όμικρον: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Το έκτακτο σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Δείτε το ναυάγιο «Χριστόφορος» χωρίς να βραχείτε – Η πρώτη εικονική κατάδυση
- Αστυνομικοί σώζουν πιλότο δευτερόλεπτα πριν το τρένο χτυπήσει αεροπλάνο που συνετρίβη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr