Εδώ και πολλές εβδομάδες ο Γκέερτ Βίλντερς, δηλωμένος εχθρός των μεταναστών και των μουσουλμάνων, κατόρθωσε να επιβάλει τη ρητορική του στην προεκλογική εκστρατεία. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) πιθανόν να εκλέξει έναν αριθμό εδρών-ρεκόρ.
Συνολικά οι ψηφοφόροι είναι 12,9 εκατομμύρια και θα εκλέξουν τους 150 βουλευτές του Κοινοβουλίου, για 4ετή θητεία. Είκοσι οκτώ κόμματα παρουσιάζονται στις εκλογές, με αναλογικό εκλογικό σύστημα. Απαιτούνται 60.000 ψήφοι για μια έδρα.
Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων αναμένονται λίγο αργότερα, ενώ αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν ακόμη ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν όταν βρεθούν πίσω από το παραβάν.
Πολύ υψηλότερη η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε σχέση με τις εκλογές του 2012
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ολλανδικές εκλογές είναι πολύ υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Ipsos, που διενεργεί επίσης και το exit poll.
Στις 14:45 ώρα Ελλάδας και ενώ οι κάλπες είναι ήδη ανοικτές για περισσότερο από έξι ώρες, η συμμετοχή εκτιμάτο στο 33%, συγκριτικά με 27% στις προηγούμενες εκλογές του 2012, όταν το τελικό ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 74,6%.
Οι φετινές εκλογές είναι από τις πλέον αμφίρροπες στην ιστορία της χώρας, με πέντε διαφορετικά κόμματα να δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη και δεύτερη θέση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων κονταροχτυπήθηκαν το βράδυ της Τρίτης σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ. «Αν οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη, το βλέμμα τους στρέφεται προς εμένα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Καζακστάν: Οι δραματικοί διάλογοι του πιλότου με τον πύργο ελέγχου πριν τη συντριβή
Μόλις εκλεγούν οι βουλευτές θα κάνουν συνασπισμούς για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μπορεί να πάρουν μήνες.
Η παρούσα κυβέρνηση
Το 2012 οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές έδωσαν την πλειοψηφία στον Μαρκ Ρούτε και στο κόμμα του Λαϊκό, Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD, κεντροδεξιά). Δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο Μαρκ Ρούτε κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση με το Εργατικό Κόμμα (PvdA, κεντροαριστερά). Τα δύο κόμματα κατέχουν 79 από τις 150 έδρες του Κοινοβουλίου.
Στις σημερινές εκλογές κατεβαίνουν 28 κόμματα. «Πολλοί Ολλανδοί, αριστεροί και δεξιοί, διστάζουν ακόμη. Θα κάνουν την επιλογή τους την Τετάρτη, μπροστά στην κάλπη», δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ Philip van Praag.
Στην πραγματικότητα, η μονομαχία παίζεται ανάμεσα στον εν ενεργεία πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και στον ακροδεξιό ηγέτη Γκέερτ Βίλντερς.
Τρία άλλα παραδοσιακά κόμματα της Ολλανδίας θα μπορούσαν να κερδίσουν αρκετές έδρες: το Κόμμα των Κεντρώων και το Σοσιαλιστικό Κόμμα των Δημοκρατών (66). Εκπληξη θα μπορούσε να κάνει και το Κόμμα των Αριστερών Οικολόγων, το οποίο σήμερα κατέχει 4 έδρες και οι δημοσκοπήσεις λένε ότι μπορεί να φθάσει τις 16. Με ηγέτη τον 30χρονο μαροκινής καταγωγής Jesse Klaver, τάσσεται υπέρ των μεταναστών και μπορεί να προσελκύσει όσους μισούν τον Βίλντερς.
Οι πιθανότητες του Βίλντερς
Η πιθανότητα ο Γκέερτ Βίλντερς να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι πολύ μικρή. Ακόμη κι αν το ακροδεξιό κόμμα κερδίσει τις εκλογές, ο ακροδεξιός βουλευτής δύσκολα θα σχηματίσει κυβέρνηση, αφού όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του.
Το πολιτικό τοπίο της Ολλανδίας είναι σαν μωσαϊκό, σε χίλια κομμάτια: επομένως, η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί με πολλά κόμματα και ίσως απαιτηθεί η συνεργασία 3 ή 4 από τα παραδοσιακά κόμματα της κυβέρνησης.
Ο 53χρονος Γκέερτ Βίλντερς κατόρθωσε να επιβληθεί ως η κεντρική φιγούρα αυτών των εκλογών. Ως το 2004 ανήκε στο ίδιο κόμμα με τον Μαρκ Ρούτε, αλλά παραιτήθηκε και ίδρυσε το δικό του ξενόφοβο κόμμα, το Κόμμα της Ελευθερίας.
Τότε ήταν που άρχισε να βάζει στο στόχαστρο τους ξένους και τους μετανάστες. Το 2014, σε μια συγκέντρωση είχε ρωτήσει το πλήθος των συγκεντρωμένων αν θέλει «λιγότερους Μαροκινούς» στην Ολλανδία. Το ερώτημα αυτό του στοίχισε μια καταδίκη και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για μερικούς μήνες.
Ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα τζαμιά, να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να βγάλει την Ολλανδία από την ΕΕ ( Nexit).
Τι προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις
Με ένα αναποφάσιστο εκλογικό σώμα και ένα θρυμματισμένο πολιτικό τοπίο, οι δημοσκοπήσεις παίρνει να λαμβάνονται υπόψιν με μεγάλη επιφύλαξη. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Δευτέρας, 13 Μαρτίου, η οποία διεξήχθη μετά τον «πόλεμο» Ολλανδίας-Τουρκίας για τις τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, το κόμμα του Μαρκ Ρούτε έρχεται πρώτο με 17% (24-28 έδρες, ενώ σήμερα έχει 40). Το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς έρχεται δεύτερο με 14% στην πρόθεση ψήφου (20-24 έδρες).
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές στην Ολλανδία είναι το βαρόμετρο για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχει μια ειδική κατάσταση στην Ολλανδία: η ολλανδική οικονομία είναι υγιής, η ανάπτυξη είναι άνω του 2%, η ανεργία βρίσκεται κάτω από 6%.
Ο,τι κι αν συμβεί, το μήνυμα που θα στείλει η Ολλανδία στην Ευρώπη θα είναι ισχυρό.
Οι αρχές του Άμστερνταμ απομάκρυναν τουρκικό υλικό από εκλογικό τμήμα
Ο δήμος του Άμστερνταμ απομάκρυνε σήμερα υλικό που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ένδειξη στήριξης προς την κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το οποίο ήταν διαθέσιμο σε ένα εκλογικό τμήμα στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπως έγραψε η εφημερίδα Het Parool.
Από το Σάββατο, όταν η ολλανδική κυβέρνηση εμπόδισε υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης να μιλήσουν σε εκδηλώσεις υποστηρικτών του Ερντογάν στην ολλανδική επικράτεια, έχει ξεσπάσει διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας.
Αξιωματούχος του δήμου του Άμστερνταμ επιβεβαίωσε ότι έγινε μια επιθεώρηση στο εκλογικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα πολιτιστικό κέντρο, αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι απομακρύνθηκε υλικό.
Φωτογραφίες που μεταφορτώθηκαν σε λογαριασμούς χρηστών του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter δείχνουν ότι το εκλογικό τμήμα ήταν διακοσμημένο με τουρκικές σημαίες. Κατά τη Het Parool, αυτό που απομακρύνθηκε ήταν υλικό που είχε τοποθετήσει στο κέντρο η Ντιγιανέτ, η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης.
Οι Ολλανδοί ψηφίζουν σήμερα στις βουλευτικές εκλογές που για πολλούς αναλυτές θα αποτελέσουν έναν δείκτη της απήχησης του λαϊκισμού στην Ευρώπη.