Οι εισαγγελείς είχαν προτείνει να επιβληθεί ποινή οκτώ ετών κάθειρξης στην 33χρονη Χάσνα Αάραμπ, όμως το δικαστήριο της Χάγης εκτίμησε ότι πρέπει να της επιβληθεί βαρύτερη ποινή καθώς το αδίκημα της δουλείας, που θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, είναι ιδιαίτερα σοβαρό.
Οι δικαστές έκριναν ότι είναι ξεκάθαρο πως η Αάραμπ συμμετείχε ενεργά στις συνθήκες δουλείας που βίωνε η γυναίκα αυτή της μειονότητας των Γιαζίντι από το 2015 ως το 2016, όταν ζούσε στη Ράκα της Συρίας με τον μικρό γιο της και τον σύζυγό της που ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους.
Η γυναίκα Γιαζίντι, που ταυτοποιήθηκε μόνο με το αρχικό γράμμα Ζ., εξαναγκάστηκε να εργάζεται για την Αάραμπ και τον σύζυγό της, οι οποίοι την υπέβαλαν και σε σεξουαλική κακοποίηση.
Η Αάραμπ γνώριζε τη δεινή θέση της Ζ. και την έκανε ακόμη χειρότερη αναγκάζοντάς την να κάνει τις δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τον γιο της, επεσήμαναν οι δικαστές.
«Το έκανε αυτό γνωρίζοντας ότι αυτό που συνέβαινε στο σπίτι της ήταν μέρος μιας ευρείας και συστηματικής επίθεσης εναντίον της κοινότητας των Γιαζίντι», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.
«Αυτού του είδους τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι μεταξύ των χειρότερων διεθνών εγκλημάτων», πρόσθεσε.
Ντόναλντ Τραμπ: Διορίζει μανιωδώς συμπέθερους, φίλους και νύφες - Που τους έχει τοποθετήσει
Το ΙΚ έλεγχε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας από το 2014 ως το 2017. Το 2019 εκδιώχθηκε και από τα τελευταία προπύργιά του στη Συρία.
Οι ακραίοι ισλαμιστές του ΙΚ πίστευαν ότι οι Γιαζίντι, μια αρχαία θρησκευτική μειονότητα, λάτρευαν τον διάβολο και σκότωσαν περισσότερα από 3.000 μέλη της μειονότητας, ενώ χρησιμοποίησαν ως δούλες 7.000 γυναίκες και κορίτσια. Παράλληλα εκτόπισαν το μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας των 550.000 ανθρώπων από τις εστίες τους στο βόρειο Ιράκ.
Η Αάραμπ καταδικάστηκε επίσης επειδή εντάχθηκε σε τρομοκρατική οργάνωση, επειδή διευκόλυνε τρομοκρατικές ενέργειες και επειδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του μικρού γιου της.
Εναντίον της είχαν προσφύγει δύο γυναίκες που την κατηγορούσαν ότι τις χρησιμοποίησε σαν δούλες, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να υποστηριχθεί η καταγγελία της δεύτερης γυναίκας, που ταυτοποιήθηκε μόνο ως Σ.
Η Αάραμπ δήλωσε στη διάρκεια της δίκης ότι έφυγε από την Ολλανδία για να πάει σε περιοχή της Συρίας υπό τον έλεγχο του ΙΚ το 2015 μαζί με τον γιο της σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τη ζωή της.
Ωστόσο αρνήθηκε ότι είχε ενεργό ρόλο στη δουλεία των γυναικών και είπε στο δικαστήριο ότι οι δύο γυναίκες Γιαζίντι έλεγαν ψέματα ότι τους έδινε εντολές και τις ανάγκαζε να προσευχηθούν.
Μετά την πτώση του ΙΚ η Αάραμπ βρέθηκε σε στρατόπεδα κράτησης που διαχειρίζονταν οι Κούρδοι και επαναπατρίστηκε στην Ολλανδία το 2022.
Ειδήσεις σήμερα
ΕΟΦ: Ανακαλεί αντιψυχωσικό φάρμακο, λόγω λάθους στην ταινία γνησιότητας
Τόνια Σωτηροπούλου: Οι αλλαγές στη ζωή της, ο γάμο της με τον Μαραβέγια και η καριέρα της [βίντεο]