ΤΟ πόρισμα δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε πολλά ζητήματα και αφήνει αναπάντητο το ερώτημα για το παράνομο εύφλεκτο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Ναι, το πόρισμα είναι σκληρό για την κυβέρνηση. Και αυτό γκρεμίζει όλα όσα έχουν ακουστεί περί συγκάλυψης. Αλλά το πόρισμα είναι σκληρό για όλο το πολιτικό σύστημα, για το κράτος, για τη χώρα μας.
ΤΗΝ αλήθεια δεν θέλουμε όλοι οι πολίτες για τα Τέμπη; Ε, λοιπόν, η αλήθεια είναι πικρή. Παρόλο που οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι εξαιρετικά σημαντικές για όσα συνέβησαν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, ας τις αφήσουμε για λίγο στην άκρη. Ας ασχοληθούμε με τον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Ο ΟΣΕ, η Hellenic Train, o ΕΡΓΟΣΕ ήταν και παραμένει ένας παρηκμασμένος και βαριά ασθενής Οργανισμός. Επί δεκαετίες είχε υπεράριθμο προσωπικό και αποτελούσε την ιδανική κρατική υπηρεσία για βόλεμα «παιδιών όλων των κομματικών αποχρώσεων». Ποτέ δεν εκσυγχρονίστηκε, ποτέ δεν έγινε προσπάθεια να γίνει σαν όλους τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους. Μετά ήρθαν τα Μνημόνια. Και η τρόικα, βλέποντας τα απίστευτα ελλείμματα, απαίτησε περικοπές. Ετσι, ένας Οργανισμός που δούλευε με φιλοσοφία της δεκαετίας του ’70 και του ’80 διαλύθηκε ολοκληρωτικά. Οι κυβερνήσεις δεν ασχολήθηκαν ποτέ στα σοβαρά. Δεν ανέλαβαν το πολιτικό κόστος, για να αλλάξουν τη δομή του και τη λειτουργία του.
ΕΤΣΙ φτάσαμε έως το 2023 χωρίς να έχουμε καταφέρει ως χώρα να έχουμε μία ολοκληρωμένη σιδηροδρομική γραμμή από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη.
Η ιστορία του ΟΣΕ θυμίζει και πολλά ακόμα πράγματα, που λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στη χώρα μας. Στα νοσοκομεία υπήρχε χάος και ήταν γεμάτα ράντζα από τις εποχές που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα έως τη μνημονιακή εποχή, αλλά έως και σήμερα. Παρόμοιες καταστάσεις υφίστανται σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες και κρατικούς οργανισμούς.
ΤΟ ερώτημα είναι αν μπορεί να γίνει κάτι για να αλλάξει. Προφανώς και μπορεί να γίνει. Το αποδεικνύει ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ λειτουργούσε με όρους δεκαετίας ’80 και ήταν υπό χρεοκοπία μέχρι το 2019. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να τολμήσει και να υλοποιήσει μια εμβληματική μεταρρύθμιση. Η διοίκηση Στάσση κατάφερε να αλλάξει τη ΔΕΗ, να γκρεμίσει τις συνδικαλιστικές παθογένειες τύπου Φωτόπουλου, να προχωρήσει με ένα μάνατζμεντ «ιδιωτικού τομέα». Και τα αποτελέσματα εκπλήσσουν. Η ΔΕΗ μεταμορφώθηκε, μέσα σε λίγα χρόνια, από φτωχός συγγενής, σε μία από τις πιο ισχυρές εταιρίες ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
ΠΟΙΟ είναι το δίδαγμα; Ναι, μπορούμε να φτιάξουμε έναν σύγχρονο ελληνικό σιδηρόδρομο. Το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δείχνει τον δρόμο. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να τρέξει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε του χρόνου, στην τρίτη επέτειο από την τραγωδία των Τεμπών, η χώρα να διαθέτει έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο από την Αθήνα έως τη Θεσσαλονίκη. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία στη μνήμη των 57 συμπολιτών μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους στα Τέμπη.