Σύμφωνα, δε, με την οικονομική επιθεώρηση «Forbes», είναι μια από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Ολα τα μέσα ενημέρωσης την κυνηγούν παντού και στα περιοδικά μόδας είναι παράδειγμα προς μίμηση για τις καλοντυμένες, σοφιστικέ και έξυπνες γυναίκες που αντεπεξέρχονται με ευλυγισία στα πολλαπλά καθήκοντά τους.
Τα εκατομμύρια των ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: Εχει 6,5 εκατομμύρια συνδρομητές στο Instagram, 10,4 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και 17 εκατομμύρια φίλους στο Facebook.
Ασχολείται με τα γυναικεία κινήματα, με φιλανθρωπίες, γράφει άρθρα στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και ανατρέφει τα τέσσερα παιδιά της, μεταξύ αυτών και τον μέλλοντα βασιλιά της Ιορδανίας, τον πρίγκιπα Χουσεΐν, που θα διαδεχθεί μια μέρα στον θρόνο τον πατέρα του, Αμπντάλα τον Β’.
Δύο όψεις
Η Δύση βλέπει τη Ράνια της Ιορδανίας ως μια σύγχρονη μουσουλμάνα, μορφωμένη (με μάστερ στα Οικονομικά από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου), που επικρίνει με σφοδρότητα τους τζιχαντιστές. Πώς τη βλέπει ο λαός της Ιορδανίας; Μεγάλη μερίδα των Ιορδανών ενοχλείται σφόδρα από την πολυτελή ζωή και το πανάκριβο ντύσιμο της βασίλισσας, που προβάλλεται σε κάθε της εμφάνιση. Οι Ιορδανοί δεν ενθουσιάζονται (σαν τις… φασιονίστας) από τα εξώφυλλα και τις λαμπερές φωτογραφίες της πανέμορφης 51χρονης «βασίλισσας της άμμου», όπως την αποκαλούν κάποιοι.
Λίγο ενδιαφέρονται αν τα ρούχα και τα αξεσουάρ της φέρουν υπογραφές διάσημες (Valentino, Chloé, Manolo Blahnik) και το στιλ της δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο – αυτό έδειξε και η υστερία των αμερικανικών μέσων για τη βασίλισσα, όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο, το καλοκαίρι. Ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν ειρωνικά «Μαρία Αντουανέτα της Μ. Ανατολής», ενώ άλλοι την περιγράφουν ως τη «βασίλισσα με τις τσάντες», λόγω της αγάπης της στις πανάκριβες τσάντες γαλλικών οίκων μόδας.
Αντίθεση
Ενα πρόσφατο άρθρο του γαλλικού περιοδικού «L’Obs» («Le Nouvel Observateur») αναφέρεται σε αυτήν την αντίθεση αισθημάτων Δύσης και Ανατολής απέναντι στην όμορφη βασίλισσα, η ζωή της οποίας θυμίζει… παραμύθι. Η φωτογραφία που ανήρτησε στο Instagram πρόσφατα, μαζί με τις κόρες της, Σάλμα και Ιμάν, συγκέντρωσε 316.000 «likes». Η Ράνια θεωρείται μεγάλο «όπλο» της ιορδανικής μοναρχίας και στον τομέα της διεθνούς πολιτικής. Σύμφωνα με τα WikiLeaks, την έχει «επιστρατεύσει» η αμερικανική διπλωματία για να εξουδετερώσει την επιρροή του Ιράν στη χώρα. Στο εσωτερικό, το βασίλειο των Χασεμιτών στηρίζεται πολύ στην παλαιστινιακή καταγωγή της βασίλισσας, ώστε να πλησιάσει τις μειονότητες, που δεν είναι και λίγες: Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι, Ιρακινοί, Σύροι, Ιρανοί. Ωστόσο, για τις παλιές ιορδανικές φυλές, η βασίλισσα Ράνια παραμένει «η ξένη». Γεννημένη στο Κουβέιτ, από Παλαιστίνιους γονείς, εγκαταστάθηκε στην Ιορδανία μετά την εισβολή του Ιράκ το 1990 και είχε μια άνετη ζωή – ο πατέρας της ήταν γιατρός. Στην αρχή ο γάμος του Ιορδανού βασιλιά με μια Παλαιστίνια πρόσφυγα αντιμετωπίστηκε ως στρατηγική κίνηση, όμως, αργότερα, ενόχλησε η πίεσή της να δεχθεί η χώρα και άλλους πρόσφυγες και να τους νομιμοποιήσει (οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι περισσότεροι από τους γηγενείς). Πολλοί Ιορδανοί υποστηρίζουν ότι η ίδια δεν ενσωματώθηκε ποτέ στην κοινωνία του Αμάν. Ενδεικτικό είναι ότι σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, πριν από χρόνια, οι θεατές φώναζαν στον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα: «Χώρισε την και παντρέψου μια δικιά μας!».
Κατηγορίες για διαφθορά
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Τον Φεβρουάριο του 2011, 36 αρχηγοί φυλών Βεδουίνων -που εκπροσωπούν το 40% του πληθυσμού της Ιορδανίας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της σταθερότητας στη χώρα- κατηγόρησαν ευθέως την ίδια και την οικογένειά της για διαφθορά. Με επιστολή τους προς τον βασιλιά Αμπντάλα, ζητούσαν την επιστροφή των εδαφών που έχει στην κατοχή της η παλαιστινιακή οικογένεια Γιασίν (από την οποία προέρχεται η βασίλισσα), ενώ εξέφραζαν την ενόχληση των φυλών τους για το στιλ ζωής της συζύγου του. Η ενόχληση, πάντως, των φυλών και των συντηρητικών κύκλων της Ιορδανίας προέρχεται από τις προοδευτικές απόψεις της βασίλισσας Ράνιας όσον αφορά στη χειραφέτηση των γυναικών και στην ανάγκη στροφής των κοριτσιών του αραβικού κόσμου στην εκπαίδευση.
Η Ράνια πρωτοστατεί σε δράσεις για να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις κατά του μουσουλμανικού κόσμου και ταυτόχρονα σε κινήσεις για την ενίσχυση του προφίλ των γυναικών σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Το 1993 παντρεύτηκε τον Αμπντάλα και όταν εκείνος διαδέχθηκε τον πατέρα του, Χουσεΐν, στον θρόνο της Ιορδανίας, την έχρισε βασίλισσα στο πλευρό του. Είναι από τα πιο αγαπημένα διάσημα ζευγάρια και η Ράνια συνεχώς αναφέρεται στην αγάπη της για τον «βασιλιά της». Επίσης, δεν σταματά να προβάλλει την αφοσίωση που έχει στα τέσσερα παιδιά της -τον διάδοχο Χουσεΐν, τις πριγκίπισσες Ιμάν και Σάλμα και τον πρίγκιπα Χασίμ. Σε ομιλία της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τόνισε την ανάγκη στήριξης των γυναικών και στροφής των κοριτσιών του αραβικού κόσμου στην εκπαίδευση.
Βασιλικά «μαχαιρώματα» ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ
Εντός του βασιλείου των Χασεμιτών σοβεί τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη διαμάχη και πολλοί υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή βρίσκεται η όμορφη βασίλισσα Ράνια! Η διαμάχη αφορά στη διαδοχή του θρόνου – συνηθισμένη αιτία ενδοοικογενειακών συγκρούσεων σε βασιλικούς οίκους από τα πανάρχαια χρόνια. Τα δύο πρόσωπα του ενδιαφέροντος είναι ο πρίγκιπας Χάμζα μπιν Χουσεΐν, ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά Αμπντάλα, και ο μεγάλος γιος του, πρίγκιπας Χουσεΐν. Κοινό μυστικό λέγεται ότι είναι στην Ιορδανία πως η βασίλισσα Ράνια θέλει τον γιο της διάδοχο του θρόνου.
Ο πρίγκιπας Χάμζα είναι γιος του βασιλιά Χουσεΐν (πατέρας του Αμπντάλα) και της δεύτερης συζύγου του, βασίλισσας Νουρ. Τον έχρισε ο πατέρας του ως διάδοχο του θρόνου, όμως, όταν εκείνος πέθανε, ο Χάμζα ήταν πολύ νέος για να αναλάβει τη μοναρχία. Ετσι, παρέμεινε διάδοχος και βασιλιάς στέφθηκε ο Αμπντάλα. Το 2004, όμως, ο Αμπντάλα στέρησε από τον Χάμζα τον τίτλο του διαδόχου. Από τότε, τα δύο αδέλφια βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Ο Χάμζα έχει κατηγορηθεί για αρκετές απόπειρες ανατροπής του βασιλιά – η τελευταία ήταν τον περασμένο Απρίλιο. Τότε, κυκλοφόρησαν έντονες φήμες για πραξικόπημα και ο Χάμζα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, καθώς φέρεται να παρακινούσε τους αρχηγούς φυλών σε εξέγερση. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι μηχανορραφούσε εναντίον της μοναρχίας και του ετεροθαλούς αδελφού του, αλλά, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθοδηγείται από ξένες δυνάμεις με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο Χάμζα έχει μπει στο περιθώριο εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει σταματήσει να ενισχύει τους δεσμούς του με δυσαρεστημένους ηγέτες ισχυρών φυλών που επιθυμούν την ανατροπή του μονάρχη, κατηγορώντας τον για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και υπερβολική χλιδή στον βασιλικό οίκο. Η οικονομία της Ιορδανίας, που είναι μια χώρα υπανάπτυκτη βιομηχανικά, φτωχή σε φυσικούς πόρους και με μεγάλο μέρος άγονης γης, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, που επλήγη πολύ λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η δυσαρέσκεια.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr