Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητά από την Τουρκία να αναβληθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση μέχρι την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Στα συμπεράσματά της, τα οποία δημοσιεύονται κατ’ αποκλειστικότητα από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρεται, επίσης, η κατάργηση σχεδόν όλων των μηχανισμών ελέγχου, μέσω των οποίων το Κοινοβούλιο ή η Δικαιοσύνη θα μπορούσαν να ελέγξουν τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ή ακόμα και να τις σταματήσει.
«Χωρίς οποιοδήποτε έλεγχο, θα μπορεί (ο πρόεδρος της Δημοκρατίας) μελλοντικά να απολύει υπουργούς, θα διαθέτει ακόμα πιο μεγάλες δυνατότητες να ασκεί όλη την εξουσία μέσω διαταγμάτων και θα μπορεί να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του και η ούτως η άλλως αποδυναμωμένη Δικαιοσύνη χάνει τα τελευταία υπολείμματα της ανεξαρτησίας της», σημειώνει η «Επιτροπή της Βενετίας», σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου.
Ακόμη, το Συμβούλιο της Ευρώπης ασκεί οξεία κριτική στο γεγονός ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί υπό συνθήκες εκτάκτου ανάγκης. «Οι εκτεταμένοι περιορισμοί των πολιτικών ελευθεριών δεν δημιουργούν, με κανέναν τρόπο, το αναγκαίο δημοκρατικό πλαίσιο για το δημοψήφισμα», αναφέρει συμπερασματικά η αξιολόγηση. Γι’ αυτό και οι συντάκτες της ζητούν από την Άγκυρα την αναβολή του δημοψηφίσματος έως την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή την άρση των περιορισμών των πολιτικών ελευθεριών.