Μια απρόσμενη κοινωνική εξέλιξη ή μια φυσική καταστροφή μπορεί να ανατρέψει τη νικηφόρο πορεία ενός υποψηφίου και να συμπαρασύρει το κόμμα του. Οι πλημμύρες στη Γερμανία, που πλήγωσαν βαθιά τρία κρατίδια -με 160 νεκρούς, πολλούς αγνοουμένους και τεράστιες καταστροφές-, αποδεικνύουν πως στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Με τις γαλότσες
Οι Γερμανοί έχουν και παραδείγματα από το παρελθόν. Η προεκλογική εκστρατεία του Γκέρχαρντ Σρέντερ… αναστήθηκε το 2002 από τα τάρταρα, όταν ο πρώην καγκελάριος εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο, επικοινωνιακά και πολιτικά, μια ανάλογη καταστροφή που είχε προκληθεί. Ολοι θυμούνται τον τότε Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο να τσαλαβουτά στα νερά με τις γαλότσες και το άνορακ στην πλημμυρισμένη Σαξονία, προκειμένου να πει μια κουβέντα παρηγοριάς στους πληγέντες και να δώσει υποσχέσεις βοήθειας, ενώ ο αντίπαλός του, Εντμουντ Στόιμπερ, δεν θεώρησε ότι έπρεπε να αλλάξει το πρόγραμμα της προεκλογικής περιοδείας του – άλλωστε, προηγείτο με περισσότερες από δέκα μονάδες του αντιπάλου του. Ηταν Αύγουστος, οι εκλογές έγιναν τον Σεπτέμβριο και ούτε οι ίδιοι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν περίμεναν να ανατραπούν όλες οι προβλέψεις και να κερδίσει πανηγυρικά ο Σρέντερ. Ουσιαστικά, ο τότε καγκελάριος είχε αντιγράψει τον Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών το 1961 όταν πλημμύρισε το Αμβούργο από τη χειρότερη κακοκαιρία των εκατό προηγούμενων ετών. Ο Χέλμουτ Σμιτ ανέλαβε την ευθύνη, παρακάμπτοντας όλους και κινητοποίησε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, ακόμη και τα συμμαχικά νατοϊκά στρατεύματα που στάθμευαν στη Γερμανία.
Κακή στιγμή
Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, κάνοντας τις αναγκαστικές συγκρίσεις με τον Αρμιν Λάσετ, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η περίπτωση του Λάσετ αποδεικνύει πώς μια κακή στιγμή ενός πολιτικού, σε μια ευαίσθητη στιγμή του έθνους, μπορεί να βαρύνει τόσο αρνητικά, ώστε να αλλάξει την πορεία των πολιτικών γεγονότων. Ο Αρμιν Λάσετ, ένας πολιτικός που κατάφερε να κερδίσει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των συγκρατημένων ψηφοφόρων της Κεντροδεξιάς -οι οποίοι θεωρούσαν δύσκολο να βρεθεί καλός αντικαταστάτης της κ. Μέρκελ- εξασφαλίζοντας άνετο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, έναντι των άλλων κομμάτων, υπέπεσε σε σφάλμα, το οποίο γιγαντώθηκε και απειλεί να τον πνίξει σαν τις πλημμύρες της Ρηνανίας. Μόλις ξέσπασαν οι φονικές πλημμύρες στα δυτικά κρατίδια, ακύρωσε προεκλογική εμφάνιση στη Βαυαρία και έσπευσε να βρεθεί κοντά στους πληγέντες, μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ώρα που μιλούσε για την τραγωδία ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο Λάσετ «συνελήφθη» από τις κάμερες να γελά με τους συνεργάτες του. Στην εποχή των social media οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, όπως συνειδητοποίησε ο ίδιος λίγες ώρες μετά, όταν οι φωτογραφίες του να γελά χαλαρός, με φόντο τα πλάνα από τη βιβλική καταστροφή, έγιναν πρώτη είδηση στο Διαδίκτυο. Ο Λάσετ αναγνώρισε το λάθος του και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να τον συγχωρήσουν, όμως οι αναλύσεις δεν του χαρίστηκαν: Οι πολιτικοί σχολιαστές θεωρούν ότι αυτή η κακή στιγμή μπορεί να του στοιχίσει πολύ στις εκλογές. «Αν ήμουν σύμβουλος Επικοινωνίας του Λάσετ, θα σκεφτόμουν σοβαρά να παραιτηθώ», δήλωσε ο Ράιμαρ Τσεχ, καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Νυρεμβέργης.
Θετική εμφάνιση
Αντίθετα, οι επικοινωνιολόγοι βρήκαν πολλά θετικά στην εμφάνιση της καγκελαρίου Μέρκελ στη Ρηνανία. Η Μέρκελ κρατούσε την τοπική πρωθυπουργό Μαλού Ντράιερ, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, για να μπορέσει να περπατήσει μέσα στη λάσπη. Η στάση της κ. Μέρκελ επαινέθηκε, καθώς δεν στοχεύει σε πολιτικά οφέλη, αφού αποσύρεται μετά τις εκλογές. Αλλοι θεώρησαν θετική και τη στάση της επικεφαλής των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, χωρίς τηλεοπτικές κάμερες και χωρίς δημόσιες πολιτικές δηλώσεις, αν και θα μπορούσε να μιλήσει διεξοδικά για την κλιματική αλλαγή και για όσα πρεσβεύσει τόσα χρόνια το κόμμα της. Η Μπέρμποκ προτίμησε, ωστόσο, να μείνει στο παρασκήνιο, για να ξεχαστούν προηγούμενες δικές της κακές στιγμές και λάθη (είχε παραδεχθεί ότι το βιβλίο της είναι προϊόν λογοκλοπής, είχε «φουσκώσει» το βιογραφικό της, ενώ δεν είχε δηλώσει έγκαιρα κάποια εισοδήματα).
Οι θέσεις των υποψηφίων για το περιβάλλον και το κλίμα
Ο Αρμιν Λάσετ, ως τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που επλήγη με σφοδρότητα από τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, είχε έναν λόγο παραπάνω να εμφανιστεί αρωγός των συμπατριωτών του. Μετά τις επικρίσεις για την εμφάνισή του στην πληγείσα από την καταιγίδα πόλη Ερφσταντ, κοντά στην Κολωνία, ζήτησε να γίνουν βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές. Ηρθε, μάλιστα, εμμέσως, σε σύγκρουση με τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σύστημα προειδοποίησης λειτουργεί κανονικά και απέρριψε την κριτική, λέγοντας ότι πρόκειται για «φθηνές προεκλογικές ρητορείες». Οι επικριτές του Λάσετ, από την άλλη πλευρά, θυμίζουν ότι το ενδιαφέρον του για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή είναι όψιμο. Ουσιαστικά, του προσάπτουν ότι δεν είχε σαφή πολιτική γραμμή του ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα και δεν είχε στηρίξει μέχρι τώρα σχέδια για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τώρα, όμως, μίλησε για τη νέα μεγάλη απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και για την ανάγκη λήψης μέτρων σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν πείθει η Μπέρμποκ
Οι Πράσινοι, από την άλλη πλευρά, δεν θριαμβολογούν, αλλά περιμένουν ότι οι πρόσφατες φονικές πλημμύρες, που έφεραν στο προσκήνιο την κλιματική αλλαγή, τους δικαιώνουν για την επιμονή τους στον περιορισμό των εκπομπών βλαβερών αερίων και στην απεξάρτηση από τον άνθρακα. Το επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν ενισχύθηκε η δύναμή τους τόσο από τις φυσικές καταστροφές όσο και από τα λάθη των αντιπάλων. Το πρόβλημα είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι Πράσινοι υποχώρησαν πολύ στις προτιμήσεις των Γερμανών, κυρίως γιατί η Αναλένα Μπέρμποκ δεν πείθει.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΠΛΗΓΜΑ: Τα γέλια βγήκαν ξινά στον Λάσετ
Η καλή δημοσκοπική πορεία του Αρμιν Λάσετ -βρισκόταν τους τελευταίους μήνες στην πρώτη θέση με 28-30%, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τους Πράσινους με 17-18%- υπέστη σοβαρό πλήγμα εκτιμούν οι ειδικοί. Μετά την εμφάνισή του στον τόπο της καταστροφής από τις πλημμύρες και τον σάλο που δημιούργησαν τα γέλια του, μόνο ένας στους τέσσερις (26%) Γερμανούς θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί σωστά μια μεγάλη κρίση. Αυτό έδειξε δημοσκόπηση του Civey για το περιοδικό «Der Spiegel». Το 41% των ερωτηθέντων στην ίδια δημοσκόπηση πιστεύει ότι ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος του Λάσετ, ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, είναι καλύτερος διαχειριστής κρίσεων. Η Αναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια των Πρασίνων, συγκέντρωσε μόνο 24% στη δημοσκόπηση, που έγινε «εν μέσω της καταιγίδας». Ακόμη κι αν διορθωθεί η κατάσταση για τον Λάσετ τις επόμενες εβδομάδες και καταφέρει να εκλεγεί, η λαϊκή εντολή δεν θα είναι ισχυρή εκτιμούν ορισμένοι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά τους ανεμβολίαστους: 3 εκατ. πολίτες απροστάτευτοι στην πανδημία
- Το πόρισμα-φωτιά για την τραγωδία στο Μάτι: Το κρίσιμο δεκάλεπτο
- Συναγερμός στην Καβάλα: Περισσότερα από 15 κρούσματα κορονοϊού σε κατασκήνωση
- Μετάλλαξη Δέλτα: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με 20άρηδες – Τι λέει στον «Ε.Τ.» η Μίνα Γκάγκα
- Κυπριακό – Ο «Αττίλας» με γραβάτα Ερντογάν στα Βαρώσια και οι Μεγάλες Δυνάμεις
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Ελπίδες για μετάλλια σε γαλανόλευκο φόντο
- Κορονοϊός: Αύξηση 539% στις εισαγωγές από τις αρχές Ιουλίου – Συναγερμός από τους ειδικούς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter