Μπορεί το «America First» του Ντόναλντ Τραμπ να έδωσε ελπίδες στους καθημαγμένους βιομηχανικούς εργάτες του Ντιτρόιτ, αλλά στις πολυεθνικές άλλων κλάδων που βασίζουν τα υπερκέρδη τους στη φθηνή εργασία Αμερικανών και μεταναστών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε χώρες του εξωτερικού, προκάλεσε σοκ και δέος.
Η Starbucks, η Google, η Αirbnb, η Lyft και η Uber αντέδρασαν αστραπιαία στην πρόκληση του Τραμπ δηλώνοντας την ηθική και την υλική στήριξή τους στους μετανάστες και τους αλλοδαπούς εργαζομένους τους που πλήττονται από τα μέτρα. Την ίδια ώρα στην Ιορδανία, η σουηδική ΙΚΕΑ με τη στήριξη της βασίλισσας Ράνια εξήγγειλε προσλήψεις Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα, για την κατασκευή παραδοσιακών προϊόντων, που εκτός από την εγχώρια αγορά θα εξάγονται προνομιακά στις χώρες της Μ. Ανατολής, καθώς και στην Ε.Ε.
Η πρωτοβουλία της Starbucks ξεχώρισε ασφαλώς ανάμεσα στις κινήσεις αντιπερισπασμού του επιχειρηματικού κόσμου απέναντι στα ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Ο CEO της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, υποσχέθηκε πως η εταιρία θα στηρίξει τους προμηθευτές της καφέ στο Μεξικό και θα αναπληρώσει τις τυχόν ασφαλιστικές απώλειες του προσωπικού της από τη μεταρρύθμιση του Obamacare.
Ο CEO της Starbucks, Χάουαρντ Σουλτς, ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα προσλάβει 10.000 πρόσφυγες την επόμενη πενταετία σε 75 χώρες του κόσμου, όπου υπάρχουν καταστήματά της, δίνοντας προτεραιότητα σε μεταφραστές και βοηθητικό προσωπικό του αμερικανικού στρατού. Στην ίδια επιστολή ο Σουλτς υποσχέθηκε πως η εταιρία θα στηρίξει τους προμηθευτές της καφέ στο Μεξικό και θα αναπληρώσει τις τυχόν ασφαλιστικές απώλειες του προσωπικού της από τη μεταρρύθμιση του Obamacare.
Την ίδια ώρα η Google κατήγγειλε ότι τα μέτρα Τραμπ υψώνουν τείχη στην έλευση νέων ταλέντων στις ΗΠΑ και ανακοίνωσε τη δωρεά 4 εκατ. δολαρίων στην Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ και σε οργανώσεις προστασίας των μεταναστών.
«Η πολιτική ανοιχτών θυρών ενώνει εμάς και τις ΗΠΑ (US, στο αγγλικό λογοπαίγνιο), η πολιτική κλειστών θυρών μάς διαιρεί», έγραψε στο twitter το αφεντικό της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, εξαγγέλλοντας την παροχή δωρεάν στέγασης στους πρόσφυγες και σε οποιονδήποτε απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Airbnb είναι η γνωστότερη διεθνής ιστοσελίδα καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων, που λειτουργεί από το 2008.
Το αφεντικό της Airbnb, Μπράιαν Τσέσκι, ανακοίνωσε την παροχή δωρεάν στέγασης στους πρόσφυγες και σε οποιονδήποτε απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ.
Η εταιρία ταξί online-sharing Lyft υποσχέθηκε δωρεά 1 εκατ. δολαρίων έως το 2020 στην Αμερικανική Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ACLU), που βρίσκεται στην πρωτοπορία της δικαστικής αντιπαράθεσης με τις πρωτοβουλίες Τραμπ και έχει ήδη δεχθεί δωρεές 24 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο της καμπάνιας της.
Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η κύρια ανταγωνίστρια της Lyft, η Uber, που κατηγορήθηκε ότι οι οδηγοί της συνέχισαν να παίρνουν πελάτες από το αεροδρόμιο JFK ακόμη και την ώρα που οι άλλες εταιρίες έκαναν στάσεις εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το καψώνι του Τραμπ σε επιβάτες.
Στη συνέχεια, ωστόσο, ο CEO της Uber, Τράβις Κάλανικ, υποσχέθηκε να θέσει προσωπικά στον Τραμπ το ζήτημα σε σύσκεψη με άλλους επιχειρηματίες στον Λευκό Οίκο, διαβεβαιώνοντας τους υπαλλήλους του ότι «θα πιέσει την κυβέρνηση να αποκαταστήσει αμέσως το δικαίωμα των κατοίκων ΗΠΑ να ταξιδεύουν όπου θέλουν, ασχέτως της χώρας καταγωγής τους».
Προσωπικό διάβημα στον Τραμπ θα κάνει ο CΕΟ της Uber, Τράβις Κάλανικ, για τη στάση του απέναντι στους μετανάστες-πρόσφυγες.
Την ίδια στιγμή στην Ιορδανία (όπου κατοικούν πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και οι 200.000 έχουν ενταχθεί στην αγορά εργασίας με την άδεια του Αμάν) η σουηδική εταιρία κατασκευής επίπλων ΙΚΕΑ, σε συνεργασία με το Jordan River Foundation, του οποίου προΐσταται η βασίλισσα Ράνια, ανακοίνωσε ότι ξεκινά πρόγραμμα απασχόλησης Σύρων προσφύγων, που σε πρώτη φάση θα αφορά μερικές εκατοντάδες.
Οπως αποκαλύπτουν οι «Financial Times», οι εκτοπισμένοι Σύροι δεν θα κατασκευάζουν τα σκανδιναβικά έπιπλα που βρίσκει κανείς στα καταστήματα ΙΚΕΑ, αλλά παραδοσιακά προϊόντα, όπως χειροποίητα χαλιά και κουβέρτες, υφάσματα, καλάθια και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα ανατολίτικης τεχνοτροπίας.
Αυτά θα διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά, σε γειτονικές χώρες της Μ. Ανατολής, καθώς και στην Ε.Ε., που συνήψε πέρυσι ειδική συμφωνία προστασίας του made in Jordan, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής κινήτρων για να παραμείνουν οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους, αντί να αποπειραθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Η ΙΚΕΑ εκτιμά, πάντως, ότι τα «προσφυγικά» χειροτεχνήματα δεν θα φτάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές πριν από το τέλος του 2018.
«Η Apple δεν θα υπήρχε χωρίς τη μετανάστευση ούτε θα ήταν πρωταθλήτρια στην καινοτομία», τόνισε ο CEO της εταιρίας νέων τεχνολογιών, Τιμ Κουκ.
Και διασημότητες στο… δρόμο της διαμαρτυρίας
Εκτός από τις πολυεθνικές την «ντουντούκα» κατά του Τραμπ πήραν και διασημότητες της Αμερικής με αραβικό αίμα στις φλέβες τους. Μαζί, λοιπόν, με τη Ριάνα (κατάγεται από τα Μπαρμπάντος), την «Πορτορικάνα» Τζένιφερ Λόπες και την «Αρμένισσα» Κιμ Καρντάσιαν, ξιφούλκησαν εναντίον του νέου πλανητάρχη οι αδελφές Τζίτζι και Μπέλα Χαντίντ, μοντέλα με καταγωγή από την Παλαιστίνη.
Οι δύο πάμπλουτες αδελφές, που είχαν μετεωρική άνοδο τα δύο τελευταία χρόνια στον κόσμο της μόδας, της πασαρέλας και των περιοδικών, συμμετείχαν δυναμικά στην πορεία κατά του Τραμπ στο Μανχάταν, κρατώντας πλακάτ που έγραφε: «Είμαστε όλοι ινδουιστές, βουδιστές, άθεοι, μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Εβραίοι». Πέρυσι η Τζίτζι Χαντίντ ανακηρύχθηκε μοντέλο της χρονιάς στη Βρετανία, ενώ οι δυο τους είναι κόρες μεταναστών, του παλαιστινιακής καταγωγής επιχειρηματία Μοχάμαντ Χαντίτ (δραστηριοποιείται στον τομέα του real estate, όπως ο Τραμπ) και της Ολλανδο-αμερικανίδας συζύγου του, Γιολάντα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής