Η κρίσιμη ημερομηνία είναι η αυριανή 24η Απριλίου, ενώ πριν από ένα χρόνο ο Μπάιντεν είχε τοποθετηθεί υπέρ της αναγνώρισης των μαζικών εκτελέσεων και βίαιων εκτοπίσεων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και είχε πει ότι θα την αναγνωρίσει -αν εκλεγεί- ως πράξη γενοκτονίας.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ΑΝΚΑ, πριν την ομιλία του που θα γίνει αύριο, ο Μπάιντεν αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πιθανολογείται το τηλεφώνημα να αφορά και στο θέμα της γενοκτονίας.
Αν και η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσο έχουν αναγνωρίσει τα πρωτοφανή εγκληματικά γεγονότα με τον συγκεκριμένο όρο, μέχρι σήμερα καμία αμερικανική κυβέρνηση, ως και πρόεδρος δεν θέλησε να προκαλέσει αντιπαράθεση και κρίση με την Αγκυρα. Σημειώνεται ότι πρόσφατα και άλλα Κοινοβούλια δυτικών κρατών (π.χ. η Ολλανδική Βουλή) αναγνώρισαν εκείνες τις πράξεις ως μαζικά εγκλήματα που συνιστούν γενοκτονία συγκεκριμένου πληθυσμού.
Η Αγκυρα, αν και έχει παραδεχθεί ότι έλαβαν χώρα έκτροπα, αρνείται τα περί γενοκτονίας. Σε διάφορες Πολιτείες των ΗΠΑ (που υπάρχουν αρμενικοί σύλλογοι) αυτές τις ημέρες οι αρμενιο-αμερικανικές οργανώσεις έχουν προχωρήσει σε ενημερωτική εκστρατεία, ενώ οι κορυφαίες εφημερίδες «New York Times» και «Wall Street Journal» εκτιμούν ότι με βάση τις τελευταίες πληροφορίες ο Μπάιντεν θα αναφερθεί ως και θα αναγνωρίσει επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρήσει σε αναγνώριση τότε θα υποστούν σοβαρό πλήγμα οι διμερείς σχέσεις. Εκατό μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου, με επικεφαλής τον πολύ γνωστό πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών Ανταμ Σχιφ (από τα πιο σημαντικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος), τόνισαν σε επιστολή τους προς τον Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει -με την ευκαιρία της 106ης επετείου- τα εγκλήματα των Οθωμανών ως γενοκτονικής φύσης.
Γραπτή παρέμβαση στο θέμα έκανε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στη γνωστή ιστοσελίδα RealClearDefense, ισχυριζόμενος ότι δεν θα πρέπει να πολιτικοποιείται η ιστορική αντιπαράθεση, ενώ επικαλέστηκε την αντικειμενική (όπως ισχυρίζεται) καταγραφή των τότε συμβάντων έκθεση του αείμνηστου Αμερικανού στρατηγού Τζέιμς Γκάθρι Χάρμπορντς, του 1919, όπου καταγράφει μέσα από 1.603 σελίδες τα όσα τότε συνέβησαν.
Επίσης αναφέρεται σε επιστολή του Ερντογάν το 2005 προς τον τότε Αρμένιο πρόεδρο για τη συγκρότηση διμερούς υψηλόβαθμης επιστημονικής επιτροπής ιστορικών που θα εξέταζε τα τραγικά γεγονότα του 1915, καθώς και στις καλές σχέσεις του Τούρκου προέδρου με τον πατριάρχη των Αρμενίων.
Ειδήσεις σήμερα
- Πάσχα Μετακίνηση: Από σήμερα έλεγχοι και μπλόκα στα διόδια για να αποτραπεί η έξοδος στα χωριά
- Μένιος Φουρθιώτης: Έκρηξη τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του [εικόνες]
- Σοκ στη Νέα Σμύρνη: 35χρονος επιτέθηκε σε μαθήτριες Λυκείου για να τις κακοποιήσει
- Self test: 13 εκατ. ευρώ για 10 εκατ. self tests – Καλύτερη τιμή εξασφάλισε η ΓΓΠ
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr