Ελεύθερος Τύπος
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Self test: 13 εκατ. ευρώ για 10 εκατ. – Καλύτερη τιμή εξασφάλισε η ΓΓΠ

self test

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Self test με τιμή πολύ κάτω των 2 ευρώ φαίνεται να εξασφάλισε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τη ματαίωση του διαγωνισμού για την προμήθεια 10.000.000, η οποία προήλθε από τον αποκλεισμό μιας εκ των αναδόχων εταιριών και των προσφυγών μεταξύ των υποψήφιων προμηθευτών.

Η εκτιμώμενη καθυστέρηση στη διαδικασία ενεργοποίησε τις διακρατικές συμφωνίες με την Κίνα και τους αρμοδίους να μπαίνουν σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη μητρική εταιρία παραγωγής των self tests, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, με το οικονομικό όφελος για το Eλληνικό Δημόσιο να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόστος προμήθειας 10.000.000 τεστ θα ανέλθει σε περίπου 13.000.000 ευρώ, τη στιγμή που στον πρώτο διαγωνισμό προμήθειας 6.400.000 τεστ, δηλαδή 2.600.000 λιγότερα, το Eλληνικό Δημόσιο δαπάνησε, περισσότερα από 20.000.000 ευρώ.

31 εταιρίες για τα self test

Στον πρώτο διαγωνισμό είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους 31 εταιρείες, από τις οποίες οι πέντε προκρίθηκαν ως ανάδοχοι, η μία εταιρία κρίθηκε έκπτωτη, με τις υπόλοιπες να προβαίνουν στην προμήθεια 6.400.000 self tests, προς 3,21 ευρώ το ένα.

Στον δεύτερο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις αρχές Απριλίου, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους 53 εταιρίες, με τις 21 να περνούν τον ποιοτικό έλεγχο του ΕΟΦ και της ειδικής επιτροπής. Η μία εταιρία ήταν αυτή που παρείχε το κορεατικό τεστ, που κρίθηκε ακριβό, και οι άλλες 20 το κινεζικό της εταιρίας JOYSBIO.

Από αυτές τις εταιρίες, δύο κρίθηκαν ανάδοχοι, με την προμήθεια 2,5 εκατομμυρίων τεστ από την πρώτη και 7,4 εκατομμυρίων από τη δεύτερη. Αρχικά ξεκίνησαν οι προσφυγές από τις άλλες υποψήφιες εταιρίες προμήθειας, ενώ όταν ζητήθηκαν από τις δύο αναδόχους οι σχετικές πιστοποιήσεις, η δεύτερη εταιρία, με την υποχρέωση προμήθειας των 7.400.000 τεστ, έφερε πιστοποίηση ενδιάμεσης εταιρίας με τη μητρική.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά η μητρική JOYSBIO, επικεφαλής της ανέφεραν ότι δεν είχαν συνεργασία με την ανάδοχο εταιρία, ενώ και με την ενδιάμεση είχαν παλιά συμφωνία που είχε καταπέσει, καθώς ελέγχεται από τις κινεζικές αρχές ως ύποπτη για προμήθειες πλαστών παρτίδων τεστ με το λογότυπο της μητρικής εταιρίας. Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε τη ματαίωση του σχετικού διαγωνισμού, με τους αρμοδίους να καταφεύγουν σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη μητρική κινεζική εταιρία παρασκευής των τεστ, ενεργοποιώντας διακρατικές συμφωνίες με την Κίνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες. Αυτή η απευθείας συμφωνία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει οικονομικό όφελος για τη χώρα πολλά εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά, μόνο για την προμήθεια των 10.000.000 self tests το όφελος της Ελλάδας είναι περισσότερα από 7.000.000 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Self test: Νέα ημερομηνία και σχολική κάρτα σε όσα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Πότε κάνουμε το δεύτερο τεστ της εβδομάδας για το σχολείο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Από σήμερα η διάθεσή τους για τους μαθητές από τα φαρμακεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Self test: Από αύριο Πέμπτη (14/10) η δωρεάν διάθεση στους μαθητές – Πόσα δικαιούνται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Self test: Κάθε πότε κάνουν οι μαθητές

Self test: Από σήμερα η διάθεσή τους για τους μαθητές από τα φαρμακεία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ξεκινά από αύριο η δωρεάν διάθεση self test στους μαθητές για τον Οκτώβριο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Με self test οι ανεμβολίαστοι έφηβοι στους αθλητικούς χώρους για ενάμιση μήνα – Τι θα γίνει μετά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΣτΕ: Συνταγματικό το υποχρεωτικό self test και η καταγραφή του αποτελέσματος στο Δημόσιο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom