Το Υπουργείο είχε πρόσφατα αποφασίσει ότι οι μαθήτριες ηλικίας 12 ετών και άνω δεν θα μπορούσαν να τραγουδούν δημοσίως, π.χ. σε σχολικές εκδηλώσεις, με την εξαίρεση εκδηλώσεων με αποκλειστικά γυναικείο κοινό.
Επιπλέον, η οδηγία του Υπουργείου προέβλεπε πως τα κορίτσια δεν θα μπορούσαν πλέον να διδάσκονται μουσική από άνδρες δασκάλους.
Το Υπουργείο είχε αιτιολογήσει την απόφασή του, λέγοντας πως με αυτό τον τρόπο οι μαθήτριες θα μπορούσαν να «επικεντρωθούν αποκλειστικά και μόνο στις σπουδές τους».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση προκάλεσε ποικίλες και κυρίως αρνητικές αντιδράσεις, με πολλούς επικριτές να κατηγορούν την αφγανική κυβέρνηση ότι υιοθετεί την νοοτροπία των Ταλιμπάν και προωθεί την ανισότητα μεταξύ των φύλων.
Διαμαρτυρόμενες γυναίκες από ολόκληρη τη χώρα ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο όπου τραγουδούν, συνοδεύοντας τις αναρτήσεις τους με το χάσταγκ #IAmMySong («Είμαι το τραγούδι μου»).
خموش باد زنگ های جنگ ها
جنگ ها
مباد زنده امتیاز رنگ ها،رنگ ها#من_صدایم_هستم
We raise our voices in protest against the extremist and discriminatory order of the Ministry of Education!#IAmMySong #MyRedLine pic.twitter.com/Tn3cnu4mdJ— Farahnaz Forotan (@FForotan) March 13, 2021
Ως αποτέλεσμα της κατακραυγής, το Υπουργείο ανακοίνωσε πως αποσύρει την απαγόρευση, τουλάχιστον προσωρινά, και θα διευρευνήσει περαιτέρω το ζήτημα.
Γάζα ώρα μηδέν: «Εκεχειρία μόνο αν υπάρξει λίστα ομήρων» - Ο όρος του Νετανιάχου στη Χαμάς
«Το διάταγμα αυτό όχι μόνο παραβιάζει το δικαίωμα των Αφγανών κοριτσιών στην μουσική παιδεία, στερώντας τες από τα οφέλη της παιδείας αυτής, αλλά παραβιάζει και το Σύνταγμα της χώρας, τους νόμους προστασίας των παιδιών και την διεθνή σύμβαση για τα παιδικά δικαιώματα», λέει ο Άχμαντ Σαρμάστ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Μουσικής του Αφγανιστάν, ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε την διαδικτυακή καμπάνια εναντίωσης στην υπουργική οδηγία.
Σύμφωνα με την Χέδερ Μπαρ, του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αφγανική κυβέρνηση τείνει να υιοθετεί, τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες, «ιδιαίτερα μισογυνιστικές» πολιτικές.
«Δεν νομίζω ότι προσπαθούν να τα βρουν με τους Ταλιμπάν «κάπου στην μέση». Οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν έχουν προσφέρει έδαφος σε άτομα μέσα από την κυβέρνηση με μισογυνιστικές απόψεις, ώστε να εκμεταλλευτούν την περίσταση και να προωθήσουν τέτοιου είδους πολιτικές. Είναι φυσικοί σύμμαχοι των Ταλιμπάν και βρίσκονται μέσα στην κυβέρνηση», σχολιάζει η Μπαρ.
Από το 1996 έως και το 2001, περίοδο που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στην εξουσία, η μουσική είχε καταστεί παράνομη σε ολόκληρη τη χώρα και τα κορίτσια απαγορευόταν να πηγαίνουν στο σχολείο.
«Αν μπορούσαν να επαναφέρουν αυτή την κατάσταση, θα το έκαναν», λέει η Μπαρ.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός – Astrazeneca: Εν αναμονή των αποφάσεων – Ευθυγράμμιση της Ελλάδας με τον ΕΜΑ – Συνεχίστε κανονικά να εμβολιάζεστε λέει ο Κικίλιας
- Κορωνοϊός: Πυρετός σε ΜΕΘ και νοσοκομεία – 937 εισαγωγές σε ένα διήμερο, οι 520 στην Αττική
- Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Χαμηλές προσδοκίες τον νέο γύρο που ξεκινά σήμερα – Με διευρυμένη ατζέντα ήρθαν οι Τούρκοι
- Σύνταξη με όρια ηλικίας από τα 59,6 για 11 κατηγορίες ασφαλισμένων [αναλυτικοί πίνακες και παραδείγματα]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr