«Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει την κράτηση των αλλοδαπών από την αστυνομία», ανέφερε ο συντηρητικός ηγέτης σε δήλωσή του στη δημόσια ραδιοφωνία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Μια συστηματική κράτηση των μεταναστών θα ήταν «πράγματι αντίθετη στην ΕΕ», παραδέχθηκε ο Ορμπάν. Αλλά «πρέπει να προασπίσουμε την κυριαρχία μας», είπε, υπογραμμίζοντας πως θέλει να διεξαγάγει «σημαντικές μάχες» κατά των Βρυξελλών φέτος.
Ο Ορμπάν, ο οποίος συχνά προβαίνει σε προκλήσεις προς την ΕΕ, έχει αναχθεί εδώ και δύο χρόνια σε αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της άφιξης μεταναστών στην Ευρώπη. Για μία ακόμη φορά σήμερα συνέδεσε τους τελευταίους με «τρομοκρατικές ενέργειες». Το 2016, 29.432 μετανάστες κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ουγγαρία, προτού η μεγάλη πλειονότητά τους συνεχίσει τη διαδρομή της προς τη δυτική Ευρώπη. Στις 27 Δεκεμβρίου (σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση), 467 άνθρωποι βρίσκονταν σε κέντρα μεταναστών στην Ουγγαρία, από τους οποίους οι 273 σε κλειστές δομές.
Η Βουδαπέστη έθεσε τέρμα στη συστηματική κράτηση μεταναστών το 2013, υπό την πίεση κυρίως της ΕΕ, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο «η κράτηση κατά τη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου δεν είναι εξαίρεση», ανέφερε η μκο Επιτροπή του Ελσίνκι. Αυτή η ΜΚΟ, όπως και η Διεθνής Διαφάνεια, χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον Σίλαρντ Νέμετ, που πρόσκειται στον Ορμπάν, ανεπιθύμητη στην Ουγγαρία.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι θέλει να καταστήσει πιο περιοριστική την ουγγρική νομοθεσία για τις μκο, τις οποίες καταγγέλλει για «προσπάθειες να επηρεάσουν» την πολιτική ζωή της χώρας. Η Βουδαπέστη κατηγορεί συχνά τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της μέσω των MKO.