Η χρονική τους στιγμή (το τάιμινγκ) δεν αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση της προσέγγισης της Βόρειας Κορέας στις αμερικανικές σχέσεις ή μια επικείμενη επιστροφή στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή τις πυρηνικές δοκιμές του 2017, αλλά αντιθέτως ενεργεί ως υπενθύμιση στην εισερχόμενη διοίκηση ότι η προσέγγιση της Βόρειας Κορέας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η Πιονγκγιάνγκ θα διατηρήσει κατά πάσα πιθανότητα μια προσέγγιση αναμονής για να πάρει μια ιδέα για τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, πριν περάσει τις κόκκινες γραμμές με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) ή τις πυρηνικές δοκιμές.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ του τρέχοντος 8ου Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, στις 9 Ιανουαρίου ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, στην οποία εξετάζεται η εφαρμογή των εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών τα τελευταία 5 χρόνια, από το συνέδριο του κόμματος του 2016. Η έκθεση περιελάμβανε την επισήμανση για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον «πρωταρχικό κύριο εχθρό» της χώρας, ένα περίγραμμα των επιτυχιών στην «παγίωση του αποτρεπτικού πυρηνικού πολέμου της χώρας» και δεσμεύσεις για περαιτέρω εξέλιξη του οπλικού συστήματος.
Ο ΚΙΜ ΑΠΑΙΤΗΣΕ πρόοδο στα πυρηνικά όπλα και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας, ζητώντας μικρότερες και ελαφρύτερες πυρηνικές κεφαλές, βελτιωμένη ακρίβεια στον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) και πυραύλους στερεών καυσίμων για χερσαία εκτόξευση και από θαλάσσης. Διέταξε, επίσης, τον στρατό να προωθήσει την ανάπτυξη ενός πυρηνικού υποβρυχίου. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας εντόπισαν, επίσης, ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα είχε πραγματοποιήσει στρατιωτική παρέλαση αργά το βράδυ της 10ης Ιανουαρίου που συνέπεσε με το συνέδριο του κόμματος, η οποία δεν δημοσιεύθηκε.
Ο ΚΙΜ ΑΝΕΦΕΡΕ, επίσης, την ανάπτυξη μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη στρατιωτικών δορυφόρων αναγνώρισης – δύο τομείς για τους οποίους η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα τονίσει τα δικαιώματά της για ανάπτυξη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Και οι δύο αυτοί τομείς, όμως, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Βόρεια Κορέα να εξελίξει τα πυρηνικά και τα εν δυνάμει πυραυλικά της προγράμματα χωρίς η διεθνής κοινότητα να την κατηγορήσει ανοιχτά για εχθρική πρόθεση.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μπάιντεν θα παρουσιάσει τις προκλήσεις για τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στη στάσιμη σχέση με τις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας μια σαφή μετάβαση από την προσωπική, και με χαρακτήρα συναλλαγής, προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα, η οποία είχε ανοίξει ένα μικρό παράθυρο για συμφωνία τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένου ότι πιθανόν ο Μπάιντεν βραχυπρόθεσμα θα εστιάσει στη μετατόπιση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν και την Κίνα και σε εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται με την Covid-19. Ενώ η Πιονγκγιάνγκ θα επιδιώξει να κρατήσει την αμερικανική προσοχή, αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσουν τα παράπονά της, ωστόσο, θα προσέξει να μη μετακινηθεί πάρα πολύ γρήγορα προς την κατεύθυνση μιας επιθετικής συμπεριφοράς, προκειμένου να αποφευχθεί η αποξένωση όχι μόνο από την Ουάσιγκτον αλλά και η καταστροφή όλων των σημαντικών σχέσεων με την Κίνα και, σε μικρότερο βαθμό, τη Νότια Κορέα και τη Ρωσία.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κιμ σημείωσε ότι οι αμερικανικές εχθρικές πολιτικές προς τη Βόρεια Κορέα δεν θα αλλάξουν, ανεξάρτητα από τη διοίκηση που βρίσκεται στην εξουσία – την πρώτη του αναγνώριση της επικείμενης μετάβασης της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αν και τόνισε τις οπλικές δυνατότητες της χώρας του, ο Κιμ είπε ότι η Βόρεια Κορέα θα υιοθετήσει μια πολιτική «απάντησης στη δύναμη με δύναμη και στην καλή θέληση με καλή θέληση», χωρίς να αποκλείσει τη διπλωματία.
ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ο Κιμ υπήρχαν, επίσης, εκτενείς λεπτομέρειες για τις οικονομικές επιτυχίες και αποτυχίες της χώρας, αναφερόμενες στη συνέχεια στο σκληρό διεθνές περιβάλλον στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έκαναν «απεγνωσμένους ελιγμούς για να πιέσουν και να μπλοκάρουν» τη Βόρεια Κορέα. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες της Βόρειας Κορέας, λόγω διεθνών κυρώσεων, της Covid-19, αποτυχιών στις καλλιέργειες και φυσικών καταστροφών, αποτελούν βασικό κίνητρο για την Πιονγκγιάνγκ να σημειώσει πρόοδο στη διασφάλιση της άρσης των κυρώσεων. Το οπλικό της πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί σε αυτό, αλλά οι υπερβολικά επιθετικές της δοκιμές κινδυνεύουν, επίσης, να προκαλέσουν την περαιτέρω διεθνή κατακραυγή και απομόνωση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr