Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Ευρύτερες συμφωνίες που καλύπτουν πολλά διμερή θέματα (μεταξύ των οποίων και επιστημονικο-πυρηνικά) είχαν υπογραφεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2020, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν στην πρωτεύουσα του Πακιστάν και ισχύουν για πέντε χρόνια, ενώ οι χθεσινές συμφωνίες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρότατων διμερών σχέσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, έντονη ανησυχία προκαλούν οι διαρκώς αυξανόμενες επαφές σε θέματα πυραυλικής και πυρηνικής συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στο Πακιστάν. Το δεύτερο έχει επί χρόνια αναπτύξει ένα εκτεταμένο και υψηλού επίπεδου στρατιωτικο-πυρηνικό δίκτυο (εμφανές ως και μυστικό…) ενώ διαθέτει εξειδικευμένες πυρηνικές και πυραυλικές εγκαταστάσεις και προσωπικό με εντυπωσιακά βιογραφικά σημειώματα σε πολλούς τομείς. Επιπρόσθετα, διαθέτει περίπου 150 πυρηνικές βόμβες που μπορούν να μεταφερθούν από αεροσκάφη, υποβρύχια και βαλλιστικούς πυραύλους.
Από την άλλη πλευρά, η Αγκυρα, που διατηρεί με το Ισλαμαμπάντ συνεχείς και υψηλόβαθμες στρατιωτικές επαφές, συζητά κατ’ αρχάς θέματα παροχής πυραυλικής τεχνολογίας από τη σύμμαχο χώρα, ενώ οι ανταλλαγές πυρηνικών πληροφοριών και σχεδίων έχουν προσεγγίσει ανώτατους συνεργασιακούς βαθμούς.
Διαχρονικά δεν βγαίνουν προς τα έξω λεπτομέρειες, αλλά Τούρκοι ειδικοί σε θέματα πυραυλικά, μεταλλουργίας, πυρηνικής φυσικής, ισοτόπων κλπ. έχουν επισκεφθεί τις πυρηνικές βάσεις σε Τσάσμα, Τσαγκάι Χίλς, Καχούτα, Χουσάμπ, και ειδικά την κορυφαία αεροπορική βάση της Σαργκόντα, κοντά στη Λαχόρη, στην οποία εδρεύει (σύμφωνα με πληροφορίες μου) η ειδική σχολή της πακιστανικής αεροπορίας, που επικεντρώνεται σε πολύ ριψοκίνδυνες αποστολές και ασκήσεις, δηλαδή κάτι σαν τη σχολή Top Gun της αμερικανικής αεροπορίας στο Naval Air Station Miramar στην Καλιφόρνια. Στη συγκεκριμένη βάση βρίσκονται αεροσκάφη που είναι προσαρμοσμένα σε πυρηνικά σενάρια, ενώ την έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί μόνο Αμερικανοί, Τούρκοι και Κινέζοι αξιωματικοί.
Η Σαργκόντα, όπως και η αεροπορική βάση Μούλταν, φιλοξενούν υψηλής τεχνολογίας πυραυλικά συστήματα που ενδιαφέρουν πολύ τους Τούρκους, οι οποίοι κατά καιρούς είχαν συνεργασίες στο παρελθόν με Κινέζους, Νοτιοκορεάτες και Ισραηλινούς.
Αν και η Τουρκία προστατεύεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και έχει υπογράψει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, το 1980/NPT, ως και τη συνθήκη για τη συνολική κατάργηση των πυρηνικών δοκιμών/CTBT, εντούτοις «διψάει» για πυρηνική τεχνολογία, και σε κάποια φάση να διαθέτει πυρηνικό όπλο. Γνωστοί σύμβουλοι του Ερντογάν υποστηρίζουν την «πυρηνική επιλογή» και τις συνεργασίες με Πακιστάν και Ιράν.(βάσει μελετών μου και με ονόματα, αφού επί χρόνια ασχολούμαι με τα πυρηνικά προγράμματα αρκετών κρατών).
Στο πλαίσιο του υψηλόβαθμου στρατιωτικού διαλόγου, πριν από λίγες ημέρες συναντήθηκαν επί τουρκικού εδάφους ο επικεφαλής όλων των προγραμμάτων «ειδικών όπλων» του Πακιστάν και αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας, αντιστράτηγος ε.α. Μιάν Χιλάλ Χουσεΐν, με τον υπαρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου, που κατ’ εντολή των Ερντογάν και Ακάρ είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία σε ό,τι αφορά τις πυραυλο-πυρηνικές σχέσεις. Εχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο σε διεξαγωγή πολλών συμποσίων με κράτη που έχουν αναβαθμισμένα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα κ.ά. Ο Ερντογάν διατηρεί επίσης άριστες σχέσεις με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, Ιμάν Χαν, σε όλα τα επίπεδα και ζητήματα.
Δύο ημέρες πριν από την ανωτέρω τριμερή συνάντηση (αναφέρομαι στα τέλη Δεκεμβρίου) έλαβε χώρα ο 15ος διάλογος ανώτατου στρατιωτικού επιπέδου των δύο αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους αντιστράτηγους Σαχίρ Σαμσάντ και Ουαλί Τουρκσί και βάσει πληροφοριών συζήτησαν σε 6 ενότητες θεμάτων ανταλλαγής πυραυλικών πληροφοριών, κοινή δοκιμή συστημάτων, θέματα πυραυλικής τεχνολογίας, ανάπτυξη πύραυλων σε υποβρύχια, κοινές αεροναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο της Βεγγάλης, στον ΒΑ Ινδικό Ωκεανό και στην Ανατολική Μεσόγειο για τη χρονική περίοδο 2021-2022, καθώς και προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πακιστάν από την Τουρκία (μεσαίας και μεγάλης ακτίνας δράσης).
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Πηγές μου στην Αγκυρα φέρουν να έχουν αποθηκευτεί φυγοκεντριστές σε τουρκικό έδαφος, που ως γνωστόν χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Το Πακιστάν είχε πραγματοποιήσει τεράστια πρόοδο μέχρι τις πρώτες πυρηνικές δοκιμές του 1998 και με τις δυο μεθόδους κατασκευής πυρηνικής βόμβας, δηλαδή με τη μέθοδο του πλουτωνίου, ως και με εκείνη του εμπλουτισμού του ουρανίου.
Στις επισκέψεις του Δεκεμβρίου οι Πακιστανοί στρατιωτικοί και επιστήμονες συναντήθηκαν με τους επικεφαλής του Διευθυντηρίου Αμυντικής Βιομηχανίας/SSB και της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, δρ Ισμαήλ Ντεμίρ και δρ Τεμίλ Κοτίν, καθώς και τις πολύ γνωστές εταιρίες αμυντικού υλικού Roketsan-Aselsan και Βakyar.
Παρά την πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία στοχεύει να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου και είναι επικεφαλής μιας ομάδας κρατών στην οποία ανήκουν το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Μαλαισία, ενώ συνεργάζονται το Καζακστάν και η Αλγερία.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Καιρός: Ερχεται ο «Λέανδρος» αγριεμένος – Τσουχτερό κρύο και χιόνια από σήμερα μέχρι τη Δευτερα
Ο κορωνοϊός τώρα χτυπά τους 30αρηδες και τους 50αρηδες – Σταδιακό το άνοιγμα του λιανεμπορίου
Αναδρομικά: Αύριο η δίκη για επικουρικές και δώρα [αναλυτικοί πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr