Η μεγάλη πόλωση, που υπογράμμισε αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν «δύο Αμερικές», τα διογκωμένα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία του κορονοϊού και η φυλετική κρίση οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις την άλλοτε υπερδύναμη.
Οι εκλογές στις ΗΠΑ είχαν ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που υπογραμμίζει την πόλωση: από το 1900 είχε να σημειωθεί τόσο μεγάλη συμμετοχή ψηφοφόρων στις αμερικανικές εκλογές (ξεπέρασε το 69%, ενώ συνήθως αγγίζει μετά βίας το 60%).
Οικονομικοί παράγοντες μιλούν για μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Για να εδραιωθεί ο νικητής θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση σε όλες τις Πολιτείες -και των επιστολικών ψήφων- και να μην υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις από πιθανή προσφυγή στα δικαστήρια. Αν και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, προηγείται σε Πολιτείες-κλειδιά, που ενδεχομένως θα του δώσουν την τελική νίκη και μέχρι χθες είχε συγκεντρώσει περισσότερους εκλέκτορες (πλησιάζοντας τον μαγικό αριθμό των 270), δεν καταγράφηκε το «μπλε κύμα» που προέβλεπαν αρκετές γενικές δημοσκοπήσεις. Αν ο Μπάιντεν κερδίσει τελικά τους 32 εκλέκτορες του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Νεβάδα, αλλά και την Πενσιλβάνια, ίσως να μην οδηγηθεί σε ακρότητες η αμερικανική πολιτική ζωή.
Ομως, οι προειδοποιήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από χθες το πρωί, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. «Μέχρι χθες είχαμε τη νίκη», ανέφερε χθες το πρωί, αμφισβητώντας τα αποτελέσματα και αναφερόμενος ανοιχτά σε νοθεία μέσω της επιστολικής ψήφου. Το επιτελείο Τραμπ μίλησε για υποβολή αιτήματος επανακαταμέτρησης των ψήφων στο Ουισκόνσιν, αμφισβητώντας το προβάδισμα Μπάιντεν στην Πολιτεία.
Κολωνία: Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για την απελευθέρωση του Οτσαλάν
Το αμφισβητούμενο αποτέλεσμα από το ένα κόμμα ήταν ο μεγάλος φόβος αναλυτών και επενδυτών. Αυτό σημαίνει μια παρατεταμένη αστάθεια και εκλογικό αποτέλεσμα από… τα δικαστήρια (όπως συνέβη το 2000). Το επιτελείο και οι νομικοί σύμβουλοι του Τραμπ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εξαγωγή αποτελέσματος με τις προσφυγές, έως τις 8 Δεκεμβρίου, όταν βάσει του αμερικανικού νόμου οι Πολιτείες θα πρέπει να έχουν αποστείλει τα αποτελέσματα των εκλογών – διαφορετικά δεν γίνονται δεκτά. Αν δεν υπάρξει συναίνεση, τότε στο ζήτημα της εκλογής του προέδρου ενδέχεται να εμπλακεί το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Το δεύτερο «σενάριο καταστροφής» είναι μια νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου, αλλά με απώλεια εδρών στη Γερουσία, που θα εξακολουθήσει να ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Η κινητοποίηση όλης της κομματικής μηχανής των Δημοκρατικών (με τη βοήθεια υψηλής αποδοχής προσωπικοτήτων, όπως ο πρώην πρόεδρος Ομπάμα) είχε επίσης στόχο να στηρίζεται ο Μπάιντεν ισχυρά από ένα Δημοκρατικό Κογκρέσο. Μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία δεν πρόκειται να εγκρίνει πρόγραμμα μεγάλης τόνωσης της οικονομίας, ενώ θα μπλοκάρει πολλά νομοσχέδια του Δημοκρατικού προέδρου.
Η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει αυτές τις εκλογές στις ΗΠΑ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στη διεθνή σκηνή. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, μια ασταθής Αμερική, με «κενό εξουσίας» και εσωστρέφεια, θα ήταν μεγάλο πλήγμα για τις διεθνείς ισορροπίες. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τόνισε ότι με αυτή την κατάσταση θα ωφελούνταν η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία!
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε ΕΔΩ όλα όσα έγιναν από το βράδυ της Τρίτης όπως καλύφθηκαν από το Eleftherostypos.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr