\Χθες ο δήμαρχος του Λος Αντζελες, Ερικ Γκαρσέτι, προέτρεψε τους 4 εκατομμύρια συνδημότες του να φορούν οπωσδήποτε μάσκα στις μετακινήσεις τους, μολονότι αυτό δεν ισχύει στην υπόλοιπη πολιτεία της Καλιφόρνιας.
Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού στην Αμερική ξεπερνούν τις 220.000 και οι νεκροί τους 6.000 (οι 2.000 μόνο στη Νέα Υόρκη) το έθνος πάγωσε στο άκουσμα του θανάτου ενός βρέφους μόλις 6 εβδομάδων στο Κονέκτικατ – τρίτη πολιτεία σε απολογισμό θυμάτων μετά τη Ν. Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.
Στο μεταξύ σε δεύτερη βαρυσήμαντη παρέμβασή του από την έναρξη της κρίσης, με αποδέκτες τον Λευκό Οίκο και τους ανέμελους κυβερνήτες και δημάρχους, o Μπιλ Γκέιτς επανέλαβε με άρθρο στην Washington Post την έκκλησή του να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε δραστηριότητα και μετακίνηση στις ΗΠΑ τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ σε ιατρικό υλικό για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί λόγω του ανταγωνισμού των 50 πολιτειών ποια θα τα αποκτήσει πρώτη. Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ευχαρίστησε τη Ρωσία για την πώληση (sic) προστατευτικού εξοπλισμού ύστερα από αμερικανικό αίτημα. Ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί πως επρόκειτο για δωρεά που έφθασε στις ΗΠΑ με ένα αεροσκάφος Αντόνοφ, ενώ σε μια ενδιάμεση εκδοχή το ρωσικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι τα μισά υλικά πωλήθηκαν και τα υπόλοιπα… δωρίστηκαν στις ΗΠΑ.
Στη Νέα Υόρκη η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο έκλεισε και τις παιδικές χαρές, τουλάχιστον 45 κινητά νεκροτομεία αναπτύχθηκαν σε υπαίθριους χώρους και ο δήμαρχος Μπιλ Ντι Μπλάζιο τόνισε πως η πόλη θα χρειαστεί 400 αναπνευστήρες και 3,3 εκατομμύρια μάσκες τις προσεχείς εβδομάδες.
Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πωλήσεις όπλων λόγω της ανασφάλειας αυξήθηκαν κατά 85% τον Μάρτιο στην αμερικανική επικράτεια, φθάνοντας τα 1,9 εκατομμύρια. Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν είναι και ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο διάσημος ανοσολόγος του Λευκού Οίκου
που αποτελεί αντικείμενο λατρείας για εκατομμύρια Αμερικανούς και μίσους για πολλούς άλλους. Επειδή ο δρ Φάουτσι δέχθηκε απειλές από έντυπα της αμερικανικής ακροδεξιάς, όπως ο American Thinker, που τον αποκάλεσε «μαριονέτα του συστήματος Χίλαρι» αλλά και απλούς οπαδούς του Τραμπ, κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ενισχύθηκε η προσωπική του ασφάλεια, κάτι που ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει.
Χριστουγεννιάτικα μηνύματα σε διαφορετικό ύφος από Μπάιντεν και Τραμπ
Από πλευράς του ο Τζο Μπάιντεν πρόβλεψε ότι βαίνει προς ματαίωση το συνέδριο των Δημοκρατικών για την απονομή του προεδρικού χρίσματος στις 13 Ιουλίου στο Μιλγουόκι. Ο Τραμπ μέχρι στιγμής αποκλείει κάθε σκέψη ματαίωσης του αντίστοιχου Ρεπουμπλικανικού συνεδρίου στις 24 Αυγούστου.
10 εκατομμύρια άνεργοι μέσα σε δύο εβδομάδες
Ενας απίστευτος αριθμός 6,65 εκατομμυρίων Αμερικανών κατέθεσαν αίτηση επιδότησης ανεργίας την εβδομάδα 20-27 Μαρτίου, εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων στα 10 εκατομμύρια το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αν συνυπολογιστούν οι 3,3 εκατομμύρια της
αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Ο αριθμός εκτιμάται πως είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς δεν συνυπολογίζονται οι παρτ-τάιμ εργαζόμενοι που δεν δικαιούνται επίδομα και όσοι δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση επειδή έσπασαν τα τηλέφωνα των αρμοδίων υπηρεσιών ή κράσαρε το online σύστημα.
«Βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», δήλωσε με απόγνωση ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπ. Εργασίας, Ουίλιαμ Ρότζερς. Λόγω της πανδημίας η ανεργία αυξήθηκε στις ΗΠΑ από το 3,5% του Φεβρουαρίου σε 17% τον Μάρτιο, με το νούμερο να φθάνει το 19% σε ό,τι αφορά τους Αφροαμερικανούς. Τα σενάρια προβλέπουν 25-47 εκατομμύρια ανέργους στο αποκορύφωμα της κρίσης, με συνέπεια οι Δημοκρατικοί να πιέζουν τον Τραμπ για δεύτερο πακέτο στήριξης των λαϊκών στρωμάτων μέσω μακροχρόνιας παράτασης των επιδομάτων.
Μολονότι τυπικά μόνο 1 στους 5 Αμερικανούς εργαζομένους βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, πρακτικά έχει σβήσει κάθε δραστηριότητα σχεδόν σε όλους τους κλάδους (κατασκευές, μεταποίηση, αυτοκινητοβιομηχανία, αερομεταφορές, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικός κλάδος, τουρισμός, λιανεμπόριο, εστίαση, θεάματα, ψυχαγωγία, αθλητισμός κ.ά.).
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία ανέκοψε την ανοδική πορεία της Ουόλ Στριτ. Ομως το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ο οκταπλασιασμός (!) των προσελεύσεων σε κοινωνικά παντοπωλεία και τράπεζες τροφίμων – προάγγελος κατά την Guardian και μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης στις ΗΠΑ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου