Συνολικά, από τον κορωνοϊό νόσησαν 122.000 άνθρωποι και περισσότεροι από 4.370 έχασαν τη ζωή τους ενώ η περαιτέρω διάδοσή του θεωρείται αναπόφευκτη. Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γεμπρεγέσους επεσήμανε πως η κατάσταση είναι «βαθιά ανησυχητική», καθώς παρατηρούνται «προβλήματα απραξίας» σε κάποιες χώρες.
Η κήρυξη πανδημίας έγινε την ώρα που η Ιταλία βρίσκεται σε απόγνωση, αφού οι θάνατοι ασθενών από τον ιό καταγράφουν αλματώδη αύξηση. Σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 196 άνθρωποι -ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 827, και ο αριθμός των κρουσμάτων σκαρφάλωσε σε 12.000. Η Ιταλία έχει μετατραπεί σε «χώρα-φάντασμα» και βιώνει τις χειρότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της. Οι μεγάλες πόλεις είναι έρημες, όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς απαγορεύονται οι μετακινήσεις και οποιαδήποτε συνάθροιση.
Ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούν στους δρόμους, ενώ όσοι δεν συμμορφώνονται με τις συστάσεις δέχονται επιπλήξεις και πρόστιμα από τις αρχές. Μέλη υγειονομικών αρχών συνοδεία της αστυνομίας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι στις μεγάλες πόλεις για να ενημερώσουν τον κόσμο για τα μέτρα και να σιγουρευτούν ότι συμμορφώνονται με τα μέτρα.
Σε άλλες περιοχές οι αρχές ενημερώνουν από τα μεγάφωνα για την κατάσταση, προτρέποντας τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Τα ράφια των σούπερ-μάρκετ έχουν ήδη αδειάσει, αφού από την πρώτη στιγμή (τη Δευτέρα) επικράτησαν στιγμές πανικού με ατελείωτες ουρές και ανθρώπους που ήθελαν να «στοκάρουν» είδη πρώτης ανάγκης.
Η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» συγκέντρωσε τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων αλλά και τα ποσοστά θνησιμότητας που καταγράφονται στη χώρα.
Αναλυτικότερα:
Κατανομή κρουσμάτων
0-9 χρόνων: 43 κρούσματα (0,5%)
10-19 χρόνων: 85 κρούσματα (1%)
20-29 χρόνων: 296 κρούσματα (3,5%)
30-39 χρόνων: 470 κρούσματα (5,6%)
40-49 χρόνων: 891 κρούσματα (10,7%)
50-59 χρόνων: 1.453 κρούσματα (17,4%)
60-69 χρόνων: 1.471 κρούσματα (17,7%)
70-79 χρόνων: 1.785 κρούσματα (21,4%)
Ανω των 80 χρόνων: 1.532 κρούσματα (18,4%)
Θνησιμότητα
40-49 χρόνων: 1 θάνατος
50-59 χρόνων: 3 θάνατοι
60-69 χρόνων: 37 θάνατοι
70-79 χρόνων: 114 θάνατοι
Ανω των 80 χρόνων: 202 θάνατοι
Παράγοντες θνησιμότητας
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Η θνησιμότητα στην Ιταλία έφτασε χθες το 6,9%, διπλάσιο ποσοστό από το 3,4% που δίνει σε παγκόσμιο επίπεδο ο ΠΟΥ.
Ενας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι παίζει ρόλο είναι η γήρανση του πληθυσμού της. Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων στην Ευρώπη: το 22,6% του πληθυσμού της έχει ηλικία άνω των 65 ετών και η μέση ηλικία των κατοίκων της είναι τα 47,3 χρόνια. Τα στοιχεία των 105 πρώτων θυμάτων δείχνουν ότι έπασχαν από ένα χρόνιο νόσημα -υπέρταση, ισχαιμική καρδιοπάθεια και σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει η συγκέντρωση των νοσούντων σε μία περιοχή, ενώ εκτιμάται ότι πολλά ήπια κρούσματα περνούν απαρατήρητα.
Προειδοποίηση Μέρκελ
Πάντως, προβληματισμό προκάλεσε και η παραδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ που στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον κορωνοϊό υποστήριξε ότι το 60-70% του πληθυσμού της χώρας θα μπορούσε να μολυνθεί από τον SARS-Cov-2019 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19. Το ποσοστό προκύπτει από έρευνα του κρατικού υγειονομικού φορέα «Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ», ωστόσο υπήρξαν επιστήμονες που αμφισβήτησαν τις εκτιμήσεις, σημειώνοντας πως είναι «υπερβολικές».
Ανησυχία επικρατεί και στην Ισπανία που μέσα σε λίγες ημέρες ξεπέρασε το όριο των 2.000 κρουσμάτων και ο αριθμός των θανάτων εκτινάχτηκε στους 47, στην πλειονότητά τους στην περιοχή της Μαδρίτης. Οι υγειονομικές αρχές τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό, έκλεισαν σχολεία για δύο εβδομάδες στη Μαδρίτη και οι αθλητικοί αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
Πανικός στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ μπήκαν με δραματικό τρόπο στον «χάρτη» της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν 31 θάνατοι και περισσότερα από 1.000 κρούσματα.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, το Νιου Ρασέλ θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς υπάρχουν 108 επιβεβαιωμένα κρούσματα από τα 173 της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Αντριου Κουόμο ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα στην Πολιτεία, καλώντας τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς να βοηθήσουν στην επιτήρηση της «ζώνης καραντίνας» και να βοηθούν τους πολίτες.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων στη χώρα», τόνισε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι τα σχολεία, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και συνάθροισης πολλών ατόμων θα είναι στη ζώνη καραντίνας και δεν θα λειτουργήσουν για δύο εβδομάδες.
Στο επίκεντρο της ζώνης που σχεδίασε ο κυβερνήτης βρίσκεται μια εβραϊκή συναγωγή, από την οποία μάλλον ξεκίνησε η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Από την έντυπη έκδοση