Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο κοιμητήριο του Πάρντο, σε προάστιο της ισπανικής πρωτεύουσας, μια επιχείρηση που θα διεξαχθεί «παρουσία της οικογένειας του δικτάτορα», διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
«Η εκταφή, όπως και η νέα ταφή, θα γίνουν σε κλειστό κύκλο, παρουσία των συγγενών του» και της υπουργού Δικαιοσύνης Ντολόρες Ντελγκάντο, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η οικογένεια Φράνκο είχε καταθέσει εις μάτην πολλές προσφυγές στη δικαιοσύνη για να παραμείνει το λείψανο του δικτάτορα στο μεγαλοπρεπές μαρμάρινο μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων, στην οποία δεσπόζει ένας γιγάντιος σταυρός.
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Όταν ήρθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε κάνει την εκταφή του Φράνκο μια από τις προτεραιότητές του.
Στις 25 Σεπτεμβρίου, το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την τελευταία προσφυγή που είχε καταθέσει η οικογένεια και επικύρωσε την απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης για την εκταφή του λειψάνου.
Η ισπανική καθολική εκκλησία είχε στη συνέχεια διαβεβαιώσει πως δεν θα αντιταχθεί στην εκταφή του Φράνκο, που είναι από το 1975 ενταφιασμένος σε μια βασιλική την οποία ο ίδιος ο δικτάτορας είχε βάλει χιλιάδες δημοκρατικούς κρατουμένους να οικοδομήσουν.
Ο τάφος του βρίσκεται εκεί, κοντά στην Αγία Τράπεζα.
Ο Φράνκο είχε κυβερνήσει ως δικτάτορας την Ισπανία μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τον οποίο κέρδισε το 1939, και μέχρι τον θάνατό του το 1975.