Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι της Ταλ Αμπιάντ (πλέον μια πόλη-φάντασμα) και της Ρας αλ Αϊν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από την τουρκική λαίλαπα, κινούμενοι στις επαρχίες του Χασακέ και της Ράκα. Ταυτόχρονα, επίκειται η εκκένωση των καταυλισμών Μαμπρούκα και Αϊν Ισα -που απέχουν 12 χιλιόμετρα από την τουρκική μεθόριο- από 20.000 Σύρους πρόσφυγες, καθώς και η μεταφορά τους σε νοτιότερο προσφυγικό στρατόπεδο. Στον δεύτερο καταυλισμό, που φιλοξενεί 13.000 πρόσφυγες, συγκαταλέγονται 800 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Πώς αντιδρά ο Ντόναλντ Τραμπ; Με ένα ακόμη αλλοπρόσαλλο τιτίβισμα προσφέρθηκε να… μεσολαβήσει ανάμεσα στους Κούρδους και στην Τουρκία, μνημονεύοντας εναλλακτικά είτε την εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων «που θα νικήσουν» (σ.σ.: τους Τούρκους) είτε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Κανείς δεν του έδωσε σημασία, όπως και στην «απειλή» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία ότι οι ΗΠΑ θα «αναλάβουν δράση εις βάρος της για τυχόν απάνθρωπες και δυσανάλογες ενέργειες κατά αμάχων με στόχο την εθνοκάθαρση». Ως τώρα δεν διαπιστώσαμε τέτοιες ενέργειες (!), συμπλήρωσε η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μολονότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν πως εξαιτίας των τουρκικών βομβαρδισμών από αεροσκάφη και πυροβολικό έκλεισε το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, στην πόλη Ταλ Αμπιάντ, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Οι γιατροί το εγκατέλειψαν μαζί με τις οικογένειές τους για να σωθούν.
Παίρνοντας πάσα από την Ουάσιγκτον και αφού ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός και οι παραστρατιωτικές αραβικές ομάδες που τον συνδράμουν έχουν σκοτώσει ως τώρα 342 Κούρδους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διαβεβαίωσε πως οι άνδρες του κάνουν το παν για να προστατεύσουν τις «εθνικές μειονότητες της Βόρειας Συρίας – Κούρδους, Αραβες, Ασσύριους, Χριστιανούς, Γιεζίντι και Κελντάνι».
Ρωσία: Η άδεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία για χρησιμοποίηση πυραύλων μπορεί να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
Σε εκδηλώσεις ανησυχίας και παραινέσεις προς την Τουρκία για «αυτοσυγκράτηση» περιορίστηκαν ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ταυτόχρονα, η «αλεπού του Κρεμλίνου» διαπίστωσε ξαφνικά ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα μπορέσει να ελέγξει την αναβίωση του ΙSIS, κι αυτό συνιστά πραγματική απειλή για τη Ρωσία. Ο Πούτιν διερωτήθηκε ανήσυχος πού θα πάνε οι τζιχαντιστές που θα αποδράσουν από τις φυλακές όταν τις εγκαταλείψουν οι Κούρδοι. Η Μόσχα δεν κρύβει πως ποντάρει στην επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, ενώ πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας εξέφρασε την εκτίμηση στην εφημερίδα «Vedomosti» ότι η τουρκική επιχείρηση θα συνεχιστεί για μερικές ακόμη μέρες αλλά όχι για μεγάλο διάστημα, καθώς ο Ερντογάν θα κληθεί να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα στον Τραμπ ως τις 13 Νοεμβρίου που θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.
Στο πεδίο των μαχών οι Τούρκοι και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν 11 παραμεθόρια χωριά και περικύκλωσαν τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν, με στόχο να αποκόψουν τις κουρδικές δυνάμεις από έναν διάδρομο μήκους 120 χιλιομέτρων. Μάχες όμως διεξάγονται σε όλο το μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, από το Αϊν Ντιουάρ, στα ιρακινά σύνορα, ως το Κομπάνι, 400 χιλιόμετρα δυτικότερα.
Οι Κούρδοι βομβαρδίζουν με ρουκέτες μεθοριακές τουρκικές πόλεις, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι αμάχους (μεταξύ των οποίων ένα βρέφος 9 μηνών). Από την άλλη πλευρά, η Κουρδική Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε 11 θανάτους αμάχων και 28 σοβαρούς τραυματισμούς, κυρίως στο Ρας αλ Αϊν και στο Καμισλί. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 29 νεκρούς μαθητές του SDF και 17 απώλειες του φιλοτουρκικού Συριακού Εθνικού Στρατού, με τους Τούρκους να παραδέχονται μόνο έναν νεκρό στρατιώτη.
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι, εξαιτίας των τουρκικών αεροπορικών βομβαρδισμών σε υδραγωγεία, φράγματα, ενεργειακές εγκαταστάσεις και πετρελαιοπηγές, χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καθαρό νερό στην επαρχία Χασακέ.
Από την έντυπη έκδοση