Μαθητές, ιδιωτικοί υπάλληλοι, ακτιβιστές και πολίτες που τρόμαξαν από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, το λιώσιμο των πάγων και την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων του φετινού καλοκαιριού (ξηρασίες, τυφώνες, καύσωνες, πλημμύρες) βγήκαν στους δρόμους από το Σίδνεϊ ως τη Μανίλα, από την Ντάκα του Μπανγκλαντές ως το Λονδίνο και από τη Νέα Υόρκη ως τη Λευκωσία και το Δελχί, για να πιέσουν τους 100 ηγέτες που θα συμμετάσχουν τη Δευτέρα την έκτακτη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα να στραφούν επιτέλους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δυστυχώς, μεταξύ τους δεν θα βρίσκονται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζαίρ Μπολσονάρο, ηγέτες δύο μεγάλων κρατών, που «σαμποτάρουν» με τις πράξεις και τις δηλώσεις τους τη διάσωση των οικοσυστημάτων.
Παραμονές της συνόδου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι «χάνουμε τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο θα ξεδιπλώσουν υλοποιήσιμα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων θερμοκηπίου την επόμενη δεκαετία και θα εξαλείψουν πλήρως τις εκπομπές άνθρακα ως το 2050. Δυστυχώς, από τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες μόνο η Γερμανία εργάζεται συνειδητά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία δεν ανταποκρίθηκαν θετικά στην έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να σταματήσουν την κατασκευή εγκαταστάσεων άνθρακα από το 2020. Ανάλογη απροθυμία δείχνουν ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ η Κίνα συνεχίζει απτόητη το σχέδιο παραγωγής άνθρακα στις χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που περικλείονται στο γεωοικονομικό της σχέδιο «Ζώνη και Δρόμος». Συνολικά μόνο 60 χώρες αναμένεται να δεσμευτούν στην υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν ελέω Τραμπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Κίνα και Ρωσία απαγόρευσαν χθες τις μαζικές διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι ακτιβιστές να μηχανευτούν άλλους τρόπους συμμετοχής στην Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα (ατομικές διαμαρτυρίες, οργάνωση στο διαδίκτυο κ.λπ.).
Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε τηλεγιατρό, επικεφαλής του CDC και νέο υπουργό Οικονομικών
Στην Αμερική αντιθέτως έγιναν συγκεντρώσεις και πορείες σε περισσότερες από 1.000 πόλεις, με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη, όπου μίλησε στο Μανχάταν η 16χρονη ηγέτιδα του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Θα βρίσκεται εκεί και τη Δευτέρα, για να πιέσει μαζί με χιλιάδες ομοϊδεάτες της τους ηγέτες της συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές της αμερικανικής μεγαλούπολης έδωσαν άδεια στους 1,1 εκατομμύριο μαθητές να λείψουν από το σχολείο.
Κάτι ανάλογο έγινε στο Λονδίνο: «Χάνουμε σήμερα τα μαθήματά μας για δώσουμε ένα μάθημα σε σας», έγραφε το πλακάτ ενός νεαρού, απευθυνόμενου στους πολιτικούς. «Οι ωκεανοί ανυψώνονται, το ίδιο κι εμείς», σημείωσε μια μαθήτρια με ποδιά στο Σίδνεϊ. Στις κινητοποιήσεις της Αυστραλίας υπολογίζεται ότι συμμετείχαν 300.000 άνθρωποι, ενώ ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η συγκέντρωση στα νησιά Κιριμπάτι του Ειρηνικού, που κινδυνεύουν να καταποντιστούν από την άνοδο των ωκεανών.
Οι μεγάλες πολυεθνικές, που πιέζονται εξίσου με τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για το περιβάλλον, ανταποκρίθηκαν διστακτικά – κυρίως στα λόγια. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon υποσχέθηκε να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα ως το 2040 και να αγοράσει 100.000 ηλεκτροκίνητα βανάκια, ενώ η Google ανακοίνωσε συμφωνίες με εταιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πάντως η Greenpeace και οι εργαζόμενοι της Amazon αμφισβητούν τις εξαγγελίες της.
Η αμερικανική Patagonia έκλεισε για δύο μέρες τα 107 καταστήματά της ενθαρρύνοντας τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις για το κλίμα, με την ιταλική θυγατρική της Pepsi να ανακοινώνει 24ωρη αναστολή των ηλεκτρονικών της δραστηριοτήτων. Η μεγαλύτερη συμμετοχή εταιριών στην Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα σημειώθηκε στη Γερμανία.
Από την έντυπη έκδοση