Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου για την αναστολή των εργασιών του κοινοβουλίου της επόμενες πέντε εβδομάδες και κρατούσαν κάρτες με την λέξη: «silenced (σ.σ. τον σώπασαν)». Αρκετοί βουλευτές είχαν έντονες αντιδράσεις κοντά στην θέση του προέδρου, τον οποίο προσπάθησαν να αποτρέψουν να φύγει και να συνεχίσει την διαδικασία αναστολής στην Βουλή των Λόρδων.
«Ντροπή σου» φώναζαν αρκετοί βουλευτές από τα έδρανα. Οι βουλευτές των Εργατικών παρέμειναν στην θέση τους μετά την αποχώρηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος των Συντηρητικών και του προέδρου της Βουλής και άρχισαν να τραγουδούν τα τραγούδια «Ιερουσαλήμ» και «Ψωμί του Παραδείσου».
https://youtu.be/opfSkYDmJzE
Το χάος ξέσπασε όταν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν τη δεύτερη κατά σειρά πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης των Συντηρητικών για τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Βρετανία. Αυτή είναι η έκτη φορά που ο Μπόρις Τζόνσον χάνει ψηφοφορία στην βρετανική Βουλή.
Astonishing scenes. Words fail me! pic.twitter.com/2NcfKpV0Xz
— Nigel Huddleston MP (@HuddlestonNigel) September 10, 2019
Έκτη ήττα σε έξι ψηφοφορίες
Τα ξημερώματα της Τρίτης η Βουλή των Κοινοτήτων ψήφισε «όχι» για δεύτερη φορά στην πρόταση για πρόωρες εκλογές, ενόψει της 31ης Οκτωβρίου, ημέρα που έχει οριστεί για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τουρκία: Η Άγκυρα σκοπεύει να προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία
Ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του, δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι «μπορείτε να μου δέσετε τα χέρια -στη διαπραγμάτευση- αλλά δεν θα καταθέσω αίτημα για παράταση».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο διορισμένος Βρετανός πρωθυπουργός έκανε πράξη τις απειλές του, ανακοινώνοντας το κλείσιμο της βρετανικής Βουλής έως τις 14 Οκτωβρίου. Μία ενέργεια που είχε ήδη, ως απλή αναφορά διάθεσης, χαρακτηριστεί «πραξικόπημα» και που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλον τον κόσμο.
Ακολούθησαν πρωτοφανείς σκηνές με βουλευτές της αντιπολίτευσης να «εμποδίζουν» συμβολικά τον πρόεδρο της Βουλής από το να μεταβεί στη βουλή των Λόρδων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες του κλεισίματος.
I know you’re not meant to film in the chamber, but everyone on the opposition benches is singing and this moment was beautiful. pic.twitter.com/MfQzpdTHRa
— Danielle Rowley (@DaniRowley) September 10, 2019
Τα σενάρια μετά την απόρριψη της πρότασης για πρόωρες εκλογές
Ποια είναι τώρα τα σενάρια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόρριψη από τους βουλευτές της πρότασης που υπέβαλε η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές;
Νέα αναβολή
Το Brexit, που τυπικά προβλεπόταν να γίνει την 29η Μαρτίου 2019, έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές, ελλείψει ομοφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για τους όρους.
Ο νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και τέθηκε σε ισχύ χθες υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ νέα αναβολή τριών μηνών, ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020. Πρόκειται για «συνθηκολόγηση» κατ’ αυτόν. Είπε στους κοινοβουλευτικούς ότι δεν θα ζητήσει παράταση της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά θα πάει στις Βρυξέλλες τη 17η Οκτωβρίου για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία προς το εθνικό συμφέρον, ενώ η κυβέρνησή του θα ετοιμάζεται για αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Για την αναβολή χρειάζεται ομόφωνη έγκριση των 27 χωρών μελών της ΕΕ.
Πρόωρες εκλογές
Μολονότι τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν για δεύτερη φορά το σχέδιο του Τζόνσον, η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών μοιάζει αναπόφευκτη τις προσεχείς εβδομάδες ή τους προσεχείς μήνες. Για την αξιωματική αντιπολίτευση, τους Εργατικούς, θα ήταν πιο ευνοϊκό να γίνουν μετά την 31η Οκτωβρίου, αφού θα αποδυναμώσουν τη θέση του Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ, όποιο κι αν είναι το κόστος, εντός προθεσμίας.
Για τον αρχηγό των Τόρηδων, η εκλογική αναμέτρηση είναι ζωτικής σημασίας για να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων που έχασε την περασμένη εβδομάδα. Ο Τζόνσον θέλει να στηθούν οι κάλπες στις 15 Οκτωβρίου και αφήνει πάντα ανοικτό το σενάριο no-deal αν δεν γίνει αυτό. Σκοπεύει δε να αλιεύσει ψήφους από το Κόμμα του Μπρέξιτ του Νάιτζελ Φαράζ, που σάρωσε στις ευρωεκλογές προτείνοντας διαζύγιο χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Άτακτο Brexit
Ένα άλλο σενάριο είναι να μην καρποφορήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες με τους 27 να αρνούνται να συμφωνήσουν σε νέα αναβολή της αποχώρησης της Βρετανίας στις 31 Οκτωβρίου· ή ο Μπόρις Τζόνσον να επικρατήσει όντως σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και να οδηγήσει τη χώρα του εκτός ΕΕ χωρίς συμφωνία. Το σενάριο προκαλεί τρόμο σε οικονομικούς κύκλους, που φοβούνται κατάρρευση της λίρας, μείωση των εξαγωγών, απογείωση του πληθωρισμού και ύφεση, με φόντο την επάνοδο των τελωνειακών δασμών και το φάσμα των ελλείψεων διατροφικών ειδών, καυσίμων και φαρμάκων.
Η κυβέρνηση του Τζόνσον προετοιμάζεται ενεργά για αυτό το σενάριο, πολλαπλασιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα δισεκατομμύρια λίρες που θα δαπανηθούν για να αμβλυνθεί το σοκ.
Brexit με συμφωνία
Ένα ακόμη σενάριο είναι να καταφέρουν Βρετανία και Βρυξέλλες να συνεννοηθούν για τον μηχανισμό ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το πολυσυζητημένο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Το Λονδίνο θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις ώστε να αντικατασταθεί το backstop, που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να απαλειφθεί καθώς προσωρινά θα διατηρούσε όλη τη χώρα εντός της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε χθες πως η ΕΕ δεν έχει ακούσει «ως σήμερα» καμία «ρεαλιστική» πρόταση από το Λονδίνο για το ζήτημα.
Ακύρωση του Brexit
Τελευταίο σενάριο είναι να κερδίσουν οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν τις πρόωρες εκλογές και με την υποστήριξη του φιλοευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Σκοτσέζων υποστηρικτών της ανεξαρτησίας να οργανώσουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, όπου να επικρατήσει το όχι στο Brexit. Πρόκειται για το όνειρο όσων τάσσονται υπέρ της παραμονής τhw Bρετανίας στην ΕΕ, του 48%, δηλαδή, που είχαν ταχθεί υπέρ της εκστρατείας Remain στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.