Η χώρα μας καταγράφει την υψηλότερη ταχύτητα λήψης δεδομένων 5G SA σε όλη την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ευρεία διάδοση της τεχνολογίας.
Όπως αναφέρεται στην μελέτη η ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιταχυνθεί, με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επενδύουν δυναμικά σε υποδομές και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων να προχωρά στη διανομή των απαιτούμενων συχνοτήτων. Η χώρα μας αξιοποιεί στρατηγικά τη ζώνη των 3,5 GHz, η οποία προσφέρει υψηλές ταχύτητες και μεγαλύτερη σταθερότητα στη σύνδεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το μέσο download speed 5G SA στην Ελλάδα να αγγίζει τα 547,52 Mbps το τέταρτο τρίμηνο του 2024, καθιστώντας τη χώρα πρωταθλητή στην Ευρώπη.
Παρά τις επιτυχίες στην ταχύτητα, η ευρύτερη διάδοση της τεχνολογίας παραμένει άνιση. Οι αστικές περιοχές επωφελούνται περισσότερο από τις υποδομές 5G, ενώ στις επαρχιακές και νησιωτικές περιοχές η κάλυψη είναι περιορισμένη.
Η χώρα μας, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο, βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια της υιοθέτησης του 5G SA. Αυτό σημαίνει ότι, αν και οι ταχύτητες είναι ιδιαίτερα υψηλές, η πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως η δυναμική δρομολόγηση δεδομένων (network slicing), η χαμηλή λανθάνουσα καθυστέρηση (low latency) και οι βιομηχανικές εφαρμογές 5G, δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί.
Ωστόσο, οι επενδύσεις των παρόχων και η στήριξη της πολιτείας προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Η Ευρώπη στην Ουρά της 5G Ανάπτυξης
Παρά τις φιλόδοξες διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 5G, η ανάπτυξη των 5G SA δικτύων στην Ευρώπη προχωρά με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τη μελέτη της Ookla, η περιοχή εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στην εμπορική εφαρμογή του 5G SA, γεγονός που την αφήνει πίσω από άλλες προηγμένες αγορές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ασία.
Τον τελευταίο χρόνο, μόλις το 2% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη χρησιμοποιούσαν 5G SA δίκτυα, τη στιγμή που το ποσοστό στις ΗΠΑ έφτανε το 24% και στην Κίνα ξεπερνούσε το 80%. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι, παρότι η Ευρώπη διαθέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους πόρους για την υλοποίηση του 5G, η πραγματική υιοθέτηση και αξιοποίηση της τεχνολογίας καθυστερεί σημαντικά.
Οι λόγοι αυτής της καθυστέρησης εντοπίζονται σε οικονομικούς, κανονιστικούς και τεχνολογικούς περιορισμούς, όπως:
Η αργή κατανομή του φάσματος από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
Η έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις σε δίκτυα 5G SA, καθώς πολλοί πάροχοι εξακολουθούν να λειτουργούν μέσω του υβριδικού μοντέλου 5G Non-Standalone (5G NSA).
Το κατακερματισμένο τηλεπικοινωνιακό τοπίο της Ευρώπης, που δημιουργεί διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης μεταξύ των κρατών-μελών.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ και την Ασία, η γρήγορη ανάπτυξη των 5G SA δικτύων έχει ήδη προσφέρει καλύτερες ταχύτητες, αυξημένη χωρητικότητα και εφαρμογές αιχμής, όπως η συνδεδεμένη βιομηχανία και τα έξυπνα δίκτυα μεταφορών.
Η έκθεση της Ookla καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει τις επενδύσεις της στο 5G SA, αν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική στο παγκόσμιο τεχνολογικό οικοσύστημα. Χωρίς άμεσες ενέργειες, υπάρχει κίνδυνος οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και πολίτες να μην επωφεληθούν από τις πλήρεις δυνατότητες του 5G, χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη και καινοτομία.