Η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη σημερινή ημέρα αργία, ενώ εκατομμύρια Ταϊλανδοί ντύθηκαν στα μαύρα για να θρηνήσουν τον βασιλιά τους. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά κηρύχθηκε περίοδος πένθους διάρκειας ενός έτους για την κυβέρνηση, ενώ επί 30 ημέρες απαγορεύεται να διοργανωθούν κρατικές και επίσημες εκδηλώσεις.
Δεκάδες χιλιάδες συρρέουν στο παλάτι με μάτια πρησμένα και κόκκινα από το κλάμα, ενώ συχνές είναι οι σκηνές με ανθρώπους να ξεσπούν σε κλάματα σε κτίρια, ασανσέρ, καταστήματα.
Ο 88χρονος Μπουμιμπόλ πέθανε χθες Πέμπτη, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των δύο τελευταίων ετών νοσηλευόμενος για διάφορες παθήσεις, ενώ η τελευταία του δημόσια εμφάνιση πραγματοποιήθηκε πριν από σχεδόν έναν χρόνο.
Πολλοί Ταϊλανδοί δεν έχουν γνωρίσει άλλον βασιλιά και θεωρούν τον Μπουμιμπόλ, που ήταν στον θρόνο επί 70 χρόνια, πατέρα τους, αλλά και την ενσάρκωση του καλού, ακόμα και θεό.
Η διαδρομή από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο Μπουμιμπόλ ως το παλάτι έχει αποκλειστεί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη συγκεντρωθεί στους δρόμους για να δουν την πομπή που θα μεταφέρει τη σορό του βασιλιά από το νοσοκομείο στον Ναό του Σμαραγδένιου Βούδα.
Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά κηρύχθηκε περίοδος πένθους διάρκειας ενός έτους για την κυβέρνηση, ενώ επί 30 ημέρες απαγορεύεται να διοργανωθούν κρατικές και επίσημες εκδηλώσεις.
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τους Αμερικανούς να διατηρήσουν την πίστη και την ελπίδα
Πάντως, όπως αναμενόταν, δεν έχει γίνει ανάλογο αίτημα στον ιδιωτικό τομέα, με τα περισσότερα καταστήματα, τις τράπεζες και τα αξιοθέατα να παραμένουν ανοικτά. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες να αποφεύγουν να διοργανώνουν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για έναν μήνα.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Μάχα Βατζιραλονγκόρν, 64 ετών, αναμένεται να ηγηθεί της βουδιστικής τελετής του «μπάνιου» του σώματος του πατέρα του, το πρώτο βήμα μιας μακράς σειράς νεκρώσιμων ιεροτελεστιών που διαρκούν πολλούς μήνες για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Ολοκληρώνονται με την αποτέφρωση της σορού, κάτι που για τους βασιλιάδες γίνεται πολλά χρόνια μετά τον θάνατό τους.
«Για όσο καιρό ο βασιλιάς ζούσε, ο λαός ήταν ενωμένος», δήλωσε συγκινημένος ο Αρνόν Σανγκουιμάν. «Τώρα φοβάμαι για το τι θα συμβεί, ποια διοίκηση θα έχει η χώρα, τι είδους καθεστώς μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Το αίτημα του πρίγκιπα διαδόχου να καθυστερήσει η ενθρόνισή του έχει προκαλέσει ανησυχίες.
«Είναι μια μεγάλη απώλεια για τον λαό της Ταϊλάνδης», είπε ο Σιουανάρτ Πρα-Άναν. «Η Αυτού Μεγαλειότης θα είναι για πάντα στην καρδιά του λαού».
Αν και ο ρόλος του δεν ήταν ενεργός, ασκούσε μεγάλη πολιτική επιρροή και θεωρούνταν ενωτική προσωπικότητα εν μέσω των πολλών πολιτικών κρίσεων που αντιμετώπισε η Ταϊλάνδη.
«Ο θάνατός του σημαίνει ότι το πολιτικό σύστημα της Ταϊλάνδης θα πρέπει να βρει ένα εναλλακτικό σημείο να εστιάσει προκειμένου να ενώσει τον διχασμένο λαό», εκτίμησε ο Τομ Πεπίνσκι, ειδικός σε θέματα νοτιοανατολικής Ασίας του πανεπιστημίου Κορνέλ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μια από τις προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι φιλοβασιλικοί είναι ότι θα υπονομευθεί η δημοτικότητα της μοναρχίας μετά την ενθρόνιση του Βατζιραλονγκόρν, τον οποίο ο λαός δεν σέβεται εξίσου με τον πατέρα του.
Στο μεταξύ οι πρεσβείες πολλών χωρών στην Ταϊλάνδη έχουν ζητήσει από τους τουρίστες να σεβαστούν τα αισθήματα των Ταϊλανδών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ