Χθες το πρωί, σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα υπέγραψε διάταγμα ακύρωσης των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου, επικαλούμενος τον κίνδυνο να κυλήσει η χώρα σε ανεξέλεγκτη κοινωνική ένταση, λόγω της ασυμφιλίωτης διαμάχης ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και το Δημοκρατικό Κόμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, που έχει αποσύρει τους βουλευτές του από τη Βουλή και οργανώνει συνεχείς διαδηλώσεις ζητώντας την παραίτηση του «αρχιμαφιόζου, εμπόρου ναρκωτικών, Ράμα».
Λίγο μετά το προεδρικό διάβημα, ο Ράμα συναντήθηκε επί μιάμιση ώρα στα Τίρανα με τους πρέσβεις της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΟΑΣΕ, από τους οποίους φέρεται να εξασφάλισε ευμενή ουδετερότητα, σύμφωνα με το Σοσιαλιστή πρόεδρο της «κολοβής» Βουλής, Γκράμος Ρούτσι. «Η ματαίωση των εκλογών είναι εσωτερικό ζήτημα της Αλβανίας και θα το επιλύσουν οι θεσμοί της», δήλωσε σαν Πόντιος Πιλάτος ο πρέσβης του ΟΑΣΕ, Μπερντ Μπόχαρντ.
Πάντως η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ελίσα Σπιροπάλι, ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Μέτα από το προεδρικό αξίωμα και την κανονική διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Ιουνίου! Για να καθαιρεθεί ο Αλβανός πρόεδρος απαιτούνται 94 ψήφοι επί συνόλου 140, αλλά αυτή τη στιγμή ο Ράμα δεν τους διαθέτει, λόγω των κενών εδράνων στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, ο Γκράμος Ρούτσι πρόβλεψε ότι οι απαραίτητες ψήφοι θα βρεθούν και ακολούθως θα διοριστεί με διαδικασία-εξπρές νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα εγκρίνει την ίδρυση νέου Συνταγματικού Δικαστηρίου και «θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη Δικαιοσύνη» – δίνοντας ουσιαστικά στον Ράμα παντοδυναμία αλά Ερντογάν ή Μαδούρο!
Σχεδόν το σύνολο των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας -που θα μπορούσαν να επιλύσουν τη διαμάχη προέδρου-πρωθυπουργού- έχουν παραιτηθεί επειδή διώκονται για συμμετοχή σε κυκλώματα ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος.
Ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα (παλαιότερα σύμμαχος του Ράμα, που αργότερα συγκρούστηκε μαζί του και ίδρυσε δικό του κόμμα, με επικεφαλής τη γυναίκα του) δήλωσε σε φοιτητές από το Κοσσυφοπέδιο που τον επισκέφθηκαν στο προεδρικό μέγαρο ότι «το Σύνταγμα θα προστατευθεί ως το τέλος» – άρα δεν θα δεχθεί την καθαίρεσή του!
Ισπανία: Παραδοχή του προέδρου της περιφέρειας της Βαλένθια - Έκανε λόγο για «λάθη» και ζήτησε «συγνώμη»
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να καθαιρέσει τον πρόεδρο. Ορος για τη διεξαγωγή δημοτικών -αλλά και βουλευτικών- εκλογών είναι να παραιτηθούν και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για τη συνεργασία τους με το οργανωμένο έγκλημα ο πρωθυπουργός Ράμα, οι συνεργάτες του Βάνγκιους Ντάκο, Ντάμιαν Γκινούρι και δεκάδες ακόμη σοσιαλιστές αξιωματούχοι», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Λουλζίμ Μπάσα.
Πολλοί φοβούνται ότι με την ένταση που συσσωρεύεται στα δύο στρατόπεδα οι συγκρούσεις την Πέμπτη έξω από τη Βουλή θα προσλάβουν άγριο χαρακτήρα. Από τον Φεβρουάριο ως τώρα, ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί, αλλά μόνο εκατοντάδες τραυματίες (διαδηλωτές και αστυνομικοί) και εκατοντάδες συλλήψεις έξω από το κυβερνητικό μέγαρο και τη Βουλή των Τιράνων. Αν όμως ο Ράμα επιχειρήσει να στήσει κάλπες χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης τα πράγματα κινδυνεύουν να εκτραχυνθούν άσχημα, με θύμα μεταξύ άλλων την ελληνική μειονότητα.
Εν όψει εκλογών ο Ράμα έκανε (προσωρινά) πίσω στις απόπειρες αρπαγής ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα, ενώ προσεταιρίστηκε έναν ελληνικής καταγωγής υποψήφιο, από τον οποίο αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια.
Να σημειωθεί ότι στην κλιμάκωση των ταραχών το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο των Τιράνων συνέβαλε δημοσίευμα της Bild με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του σοσιαλιστή δημάρχου Δυρραχίου, Βάνγκιους Ντάκο, με αρχινονό της μαφίας των ναρκωτικών, για την εξαγορά ψήφων υπέρ του Ράμα στις εκλογές του 2017. Η αντιπολίτευση ποτέ δεν έπαψε να φωνάζει γι’ αυτή τη νοθεία και να ζητά αδιάβλητες εκλογές από υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Προτού ακόμη συμβούν αυτά, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ πρότεινε την Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ να παγώσει τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο η έναρξη ενταξιακής διαδικασίας Αλβανίας και Β. Μακεδονίας (παρά την είσοδο της τελευταίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών).
«Τα οργανωμένο έγκλημα βρίσκεται στην καρδιά του πολιτικού συστήματος», σχολίασε η αγγλόφωνη Tirana Times, κρούοντας τον κώδωνα για τη μαζική φυγή Ευρωπαίων επενδυτών από την Αλβανία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου