Τους φόβους για ανεξέλεγκτες καταστάσεις ενίσχυσε η αντίδραση του Ράμα ότι «ο πρόεδρος της Αλβανίας υπέγραψε την πολιτική του αυτοκτονία, χάνοντας το δικαίωμα να παραμείνει στο αξίωμά του»! Σήμερα πάντως, στις 8 το πρωί (!), ο πρόεδρος Μέτα προγραμμάτιζε να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Δείχνοντας διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα, ο σοσιαλιστής Ράμα απείλησε αργά χθες ότι όποιος παρεμποδίσει τις εκλογές «τον περιμένει κάτι που δεν έχει δει ούτε στα χειρότερα όνειρά του (!)».
Σενάρια στον αλβανικό Τύπο μιλούν για σχέδιο καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα από την προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά για να συμβεί αυτό ο Ράμα θα χρειαστεί να βρει 94 βουλευτές από την ουσιαστικά διαλυμένη αλβανική Βουλή. Εδώ και μήνες έχουν αποχωρήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντας τον Ράμα ως αρχινονό της αλβανικής μαφίας και ζητώντας ελεύθερες εκλογές από υπηρεσιακή κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα himara.gr, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, που θα μπορούσε να παίξει διαιτητικό ρόλο, έχει πάψει από καιρό να λειτουργεί, καθώς αρκετοί δικαστές διώκονται για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις!
Και μόνο η εικόνα που εκπέμπει η Αλβανία τα τελευταία 24ωρα δικαιολογεί τις αντιρρήσεις που κατέθεσε η Ανγκελα Μέρκελ την Πέμπτη στην Μπούντεσταγκ στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Οι δύο βαλκανικές χώρες πηγαίνουν «πακέτο» στην επίσημη ευρωπαϊκή ατζέντα και, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung και την ιστοσελίδα finanzen.de, η καγκελάριος σημείωσε ότι το πράσινο φως για την ευρωπαϊκή τους πορεία δεν πρέπει να δοθεί νωρίτερα από τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι δεν πληρούν αρκετές προϋποθέσεις.
Την άποψη της Μέρκελ να μπει πάγος στην ένταξη Αλβανίας-Β. Μακεδονίας (δύο χωρών με εξαιρετικά προβληματικούς θεσμούς, άλυτα εσωτερικά προβλήματα και τεράστια απόσταση από το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο) συμμερίζονται η Γαλλία του Μακρόν, η Ολλανδία και πολλές ακόμη χώρες της Ε.Ε., ενώ η Ελλάδα θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια προκάλεσε ένα ακόμη ρήγμα στον κλυδωνιζόμενο Μεγάλο Συνασπισμό, καθώς ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Μάικλ Ροτ, διαφώνησε με τη Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες «έχουν κάνει τα μαθήματά τους»! Κατηγόρησε μάλιστα τους Χριστιανοδημοκράτες για ασυνέπεια, δεδομένου ότι «άλλα είχαν υποσχεθεί πριν ένα χρόνο σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία».
Ανήσυχος για τα μηνύματα από το Βερολίνο, ο Ζόραν Ζάεφ προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του «κινδυνεύει να καταρρεύσει αν οι Ευρωπαίοι δεν εγκρίνουν αμέσως την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας». Αλλωστε η προοπτική της «ευημερίας και ασφάλειας» στους κόλπους της Ε.Ε. ήταν το μοναδικό επιχείρημα του Ζάεφ στους συμπατριώτες του για την «εθνική υποχώρηση» στο ζήτημα του ονόματος, για την οποία ποτέ δεν έπαψε να τον στοχοποιεί η αντιπολίτευση του VMRO.
Ο αμερικανικός παράγοντας και οι φιλοδυτικές δυνάμεις
Ο αμερικανικός και ο ευρωπαϊκός παράγων δεν έκρυψαν ποτέ την προτίμησή τους στο στάτους κβο στην Αλβανία, αποθαρρύνοντας την (επίσης φιλοδυτική) αντιπολίτευση να κλιμακώσει τις διαδηλώσεις της στο σημείο που να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. «Αν υπάρξουν πράξεις βίας στις μελλοντικές διαδηλώσεις, τότε θα θεωρήσω υπεύθυνους τους ηγέτες της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, στον ιδιωτικό σταθμό Top TV.
Ωστόσο, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, αναθάρρησε από το «κόλπο γκρόσο» του προέδρου Μέτα και επανέλαβε χθες ότι «η απομάκρυνση του Ράμα από την πρωθυπουργία είναι αδιαπραγμάτευτη».
Αποχή
Παίρνοντας μάλιστα πάσα από τη Μέρκελ, ο αρχηγός της αλβανικής αντιπολίτευσης (που έχει εξαγγείλει αποχή του κόμματός του από τις δημοτικές εκλογές, με αποτέλεσμα σε 40 από τις 60 περιφέρειες να κατεβαίνουν μόνο υποψήφιοι του κυβερνητικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και στη Χειμάρρα) ο Μπάσα τόνισε πως το μόνο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι η σημερινή κυβέρνηση «εγκληματιών και διωκόμενων από τη Δικαιοσύνη».
Εξαγορά ψήφων
Περισσότερο λάδι στη φωτιά των διαδηλώσεων του Σαββάτου -στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες πολίτες κι έγιναν 15 συλλήψεις- έριξε δημοσίευμα της Bild, που αποκάλυπτε τη διασύνδεση του Ράμα με αρχιμαφιόζο του Δυρραχίου, για εκβιασμούς ψηφοφόρων και εξαγορά ψήφων στις εκλογές του 2017.
Στην παρέμβασή του, με την οποία ανήγγειλε την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, ο πρόεδρος Μέτα επικαλείται την ανάγκη άμεσης εκτόνωσης και τον κίνδυνο απρόβλεπτης κλιμάκωσης στη χώρα. «Το αποφάσισα με πλήρη επίγνωση πως οι υφιστάμενες συνθήκες δεν δύνανται να διασφαλίσουν τη διενέργεια πραγματικών εκλογών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και καθολικών. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν βασικό ευρωπαϊκό κριτήριο της Κοπεγχάγης και στις υφιστάμενες συνθήκες, εξαιτίας της έλλειψης υπευθυνότητας και των δύο μερών, οδηγούμαστε σε μονοκομματικές εκλογές», τόνισε ο Αλβανός πρόεδρος, αφήνοντας αιχμές για την αδιάλλακτη στάση της αντιπολίτευσης.
Ο Μέτα προειδοποίησε ότι η παράταση της σημερινής κατάστασης δυναμιτίζει κάθε δυνατότητα για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε., ζημιώνει την εικόνα της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ και απειλεί την ανάληψη της προεδρίας του ΟΑΣΕ από την Αλβανία το 2020.
Επίσης ο Αλβανός πρόεδρος κάλεσε όλους τους υπεύθυνους εγχώριους και διεθνείς παράγοντες να συμβάλουν στην επανέναρξη του ειρηνικού διαλόγου και την εξεύρεση το συντομότερο πολιτικής λύσης, που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.
Από την έντυπη έκδοση