Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, σε δήλωσή του με αποδέκτη τη Λευκωσία, δήλωσε ότι στη συμφωνία της Κύπρου για το αέριο δεν γίνεται καμία αναφορά στους Τουρκοκύπριους και «δεν τους δίδεται μερίδιο από τα έσοδα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία και από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Την ίδια στιγμή, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ έδινε συνέντευξη στο τουρκοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, για να σημειώσει με νόημα ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλο στρατιωτικό δυναμικό στην περιοχή – και να τονίσει ότι η ανεύρεση ενεργειακών πόρων αυξάνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή και ειδικότερα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η πρόσφατη συμφωνία της Λευκωσίας με τις εταιρίες Noble – Shell – Delek προβλέπει πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα έσοδα από αυτή την εμπορική συμφωνία για την Κυπριακή Δημοκρατία υπολογίστηκαν στα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 18ετίας.
«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ.: Κυπριακή Δημοκρατία), αλλά και οι εταιρίες που συνεργάζονται με αυτήν, δεν μπορούν να ενεργούν, παραβλέποντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα στα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Γι’ αυτό το λόγο η Τουρκία θα συνεχίσει την ίδια αποφασιστική στάση, που βασίζεται σε αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων και των δικών της στην Ανατολική Μεσόγειο, και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αποφύγει να κάνει τα απαραίτητα βήματα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.
Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ σε Ερντογάν: Εχουμε 10 πολεμικά πλοία, 130 αεροσκάφη και 9.000 πεζοναύτες στην Αν. Μεσόγειο
«Σώστε το TikTok»: Η αινιγματική ανάρτηση Τραμπ μετά το «μαύρο» στις ΗΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ακσόι πρόσθεσε πως «στις περιοχές οι οποίες αδειοδοτήθηκαν στην ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρία πετρελαίου) από το 2011, τα πλοία Γιαβούζ και Φατίχ θα αρχίσουν σύντομα γεωτρήσεις».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος παρέστη σε εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερμούπολη, εξήρε το αξιόμαχο του ελληνικού στόλου.
Ο Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα στην Τουρκία και τόνισε πως η Ελλάδα είναι χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στη φιλία και στην καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Προειδοποιήσεις Σημίτη
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του προειδοποίησε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου την περίοδο αυτή από την πλευρά της Τουρκίας και ανέφερε πως «το πρόβλημα των Ιμίων το 1996 δεν προέκυψε τυχαία. Η τουρκική ηγεσία τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την κρίση που προκάλεσε η ασθένεια του Ανδρέα Παπανδρέου, η παραίτησή του και η εκλογή νέας ηγεσίας, για την οποία πίστεψε ότι μπορεί να την αιφνιδιάσει. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν παρόμοιες σκέψεις στη σημερινή τουρκική ηγεσία. Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα λόγω των εκλογών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για δράσεις.
Η Τουρκία μπορεί να θεωρήσει ότι η περίοδος αυτή προσφέρεται για να επιβάλει τις απόψεις της στα θέματα των ορίων τόσο της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης όσο και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
Από την έντυπη έκδοση