Η εξέλιξη αυτή μπορεί να υποθηκεύσει και την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20-21 Ιουνίου), στο οποίο θα εξεταστεί η εισήγηση της Κομισιόν να έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο γειτονικές χώρες. Στις Βρυξέλλες ο Ζάεφ, ο οποίος συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος είναι βασικό κριτήριο προκειμένου να απαλλαγεί μια τρίτη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ. Μάλιστα, η Κομισιόν το είχε επισημάνει σε όλες τις εκθέσεις προόδου για την Αλβανία ζητώντας από τα Τίρανα να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή.
Ερωτηθείσα σχετικά χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι η Ολλανδία έστειλε επιστολή με την οποία ζητεί την επαναφορά της βίζας για τους Αλβανούς πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι το αίτημα θα αξιολογηθεί από την Κομισιόν, η οποία θα ενημερώσει το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή μέσα σε ένα μήνα και αν χρειαστεί θα υποβάλει και σχετική εισήγηση για το αν θα ανταποκριθεί και με ποιο τρόπο στο αίτημα της Χάγης.
Η δραστηριότητα του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία και οι παρενέργειες που προκαλούνται με την εξαγωγή του εκτός συνόρων έχουν σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται η γειτονική χώρα στο στόχαστρο πολλών χωρών της Ε.Ε., κυρίως της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Δανίας.
Η ολλανδική Βουλή έκανε τον Απρίλιο ένα βήμα παραπέρα, όταν ανησυχώντας για τα αυξανόμενα επίπεδα αλβανικής εγκληματικής δραστηριότητας, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας να ζητήσει από την Κομισιόν την επαναφορά της βίζας για τους Αλβανούς υπηκόους. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ενώπιον του Κοινοβουλίου, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός Αλβανών πολιτών που φθάνουν στην Ολλανδία, φαινομενικά ως τουρίστες, αλλά στην πραγματικότητα ασχολούνται με τη διακίνηση ναρκωτικών προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα η Κομισιόν πρότεινε στους Ευρωπαίους ηγέτες να καθορίσουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο με τη Βόρεια Μακεδονία όσο και με την Αλβανία.
Η Κομισιόν αναφέρει στις εισηγήσεις για τις δύο χώρες ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πορεία για την Ευρώπη και από τη στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις μπορούν να ξεκινήσουν διπραγματεύσεις.
Ωστόσο, και πέρυσι είχε εισηγηθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ακολούθησε την Επιτροπή, αφού θεώρησε ότι οι δύο χώρες δεν ήταν έτοιμες. Μάλιστα, είχε ανανεώσει το ραντεβού για φέτος τον Ιούνιο.
Από τη στιγμή που η έναρξη διαπραγματεύσεων προϋποθέτει ομοφωνία των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. αρκεί ένα κράτος-μέλος για να «μπλοκάρει» οποιαδήποτε απόφαση. Από τη στιγμή που η Ολλανδία ενεργοποιεί το μηχανισμό εξέτασης επαναφοράς της βίζας για την Αλβανία είναι πλέον δεδομένο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στη λήψη ευνοϊκής απόφασης για τη γειτονική χώρα.
Αναφορικά με τη Βόρεια Μακεδονία, ναι μεν δεν υπάρχει φέτος ο κίνδυνος του ελληνικού βέτο, ωστόσο για πολλούς εταίρους στην Ε.Ε. η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας πάνε «πακέτο». Αυτό το γνωρίζουν από καιρό τα Σκόπια, αλλά παρά τις συνεχείς επισκέψεις του Ζόραν Ζάεφ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποσυνδέσει στην πράξη την ενταξιακή πορεία της χώρας του από αυτήν των Αλβανών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Ζάεφ έρχεται πάλι σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί το απόγευμα με τον κ. Γιούνκερ σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψει μια δυσμενή εξέλιξη για τη χώρα του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Από την έντυπη έκδοση