Μετά την επανενεργοποίηση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών /τριών Υγείας, στα οποία ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών καταθέτει τα παράπονα ή τις ευχαριστίες του, έρχεται και απευθείας διαδικασία αξιολόγησης των νοσοκομείων, μέσω SMS στο κινητό.
Στόχος, η διαφάνεια και στην άμεση ανάδραση των ασθενών, ώστε να εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο οι αδυναμίες του συστήματος και να επιχειρούνται έγκαιρες παρεμβάσεις.
Από τον επόμενο μήνα το υπουργείο Υγείας εισάγει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων μέσω SMS. Μετά το εξιτήριό τους, οι ασθενείς θα λαμβάνουν στο κινητό τους ένα μήνυμα με σύνδεσμο προς ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, στο οποίο θα μπορούν να καταγράψουν την εμπειρία τους.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης ψηφιακής μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, η οποία έχει στόχο να χαρτογραφήσει με σαφή και μετρήσιμο τρόπο τα προβλήματα, μέσα από τις απόψεις των πολιτών.
Η διαδικασία αξιολόγησης είναι αυτοματοποιημένη και απλή:
- Μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο πολίτης θα λαμβάνει ένα SMS στο κινητό του, το οποίο θα περιέχει έναν σύνδεσμο προς το ερωτηματολόγιο.
- Για να αποκτήσει πρόσβαση στην πλατφόρμα, θα χρειαστεί να αυθεντικοποιηθεί μέσω των κωδικών του στο Taxisnet, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αξιολόγηση προέρχεται από πραγματικούς ασθενείς.
- Οι απαντήσεις του θα παραμένουν ανώνυμες, ώστε να μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του, χωρίς φόβο πιθανών συνεπειών.
- Οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν σε 36 ερωτήσεις, που είναι κατανεμημένες σε 7 βασικούς τομείς:
- Πρόσβαση στο νοσοκομείο (χρόνος αναμονής, διαθεσιμότητα ραντεβού, ευκολία μετακίνησης).
- Οργάνωση και συντονισμός της φροντίδας (αντιμετώπιση από το προσωπικό, συντονισμός μεταξύ των τμημάτων).
- Ποιότητα υπηρεσιών και επάρκεια προσωπικού (κατάρτιση γιατρών και νοσηλευτών, ελλείψεις).
- Συμμετοχή του ασθενούς στη λήψη αποφάσεων (αν είχε λόγο στη θεραπεία του, αν έλαβε επαρκή ενημέρωση).
- Καθαριότητα και συνθήκες υγιεινής (επαρκής καθαριότητα, τήρηση πρωτοκόλλων υγιεινής).
- Ενημέρωση και υποστήριξη κατά την έξοδο από το νοσοκομείο (σαφείς οδηγίες για τη συνέχεια της θεραπείας).
- Συνολική αξιολόγηση της φροντίδας (εάν έμεινε ικανοποιημένος και αν θα πρότεινε το νοσοκομείο σε άλλους).
Οι απαντήσεις των πολιτών θα αναλύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε: να εντοπίζονται τα νοσοκομεία στα οποία καταγράφονται συστηματικά προβλήματα, να υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ νοσοκομείων σε κοινά ζητήματα (καθαριότητα, οργάνωση, συμπεριφορά προσωπικού), να γίνονται άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις από τους ίδιους του Διοικητές, αλλά και να εκδίδεται ετήσια έκθεση για την κατάσταση στο ΕΣΥ, η οποία θα δίδεται ετησίως στη δημοσιότητα.
Καταγγελίες
Την ίδια στιγμή, ολοένα και μεγαλύτερη κίνηση αποκτούν τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/τριών Υγείας, που στεγάζονται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και στα οποία οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν προφορικά ή εγγράφως τα παράπονα ή τις ευχαριστίες τους από το ΕΣΥ.
Η ταυτόχρονη αύξηση το 2024 σε σύγκριση με το 2023, τόσο των καταγγελιών όσο και των ευχαριστήριων επιστολών υποδηλώνει ξεκάθαρα πως οι πολίτες γνωρίζουν πλέον τη συγκεκριμένη υπηρεσία και έχουν μεγαλύτερη διάθεση να καταγγείλουν δυσλειτουργίες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που διαθέτει ο «Ε.Τ.», υπάρχει μια ενισχυμένη τάση καταγραφής των παθογενειών, κι αυτό προκύπτει από τη σημαντική αύξηση των συνολικών αιτημάτων κατά 36,4% (15.292 το 2024 από 11.212 το 2023), την αύξηση στις γραπτές καταγγελίες (κατά 25,5%) φτάνοντας τις 2.305 το 2024, αλλά και την αύξηση ευχαριστήριες επιστολές (+30,8%), γεγονός το οποίο υποδηλώνει πώς ακόμη και η αναγνώριση θετικών εμπειριών καταγράφεται πλέον πιο οργανωμένα.
Χαρτογράφηση όλων των ιατρικών πράξεων
Σε παράλληλο επίπεδο με όλα τα παραπάνω, προχωρά και η εφαρμογή των DRGs (Diagnosis Related Groups) στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία σηματοδοτεί επίσης μια νέα εποχή στην κοστολόγηση των νοσηλειών, με στόχο τη διαφάνεια και τον έλεγχο των δαπανών. Οι νέοι διοικητές έχουν λάβει ρητή εντολή από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να διασφαλίσουν την ακριβή καταγραφή όλων των ιατρικών πράξεων, καθώς η χρηματοδότηση των νοσοκομείων θα εξαρτάται πλέον από αυτά τα δεδομένα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας, η καταγραφή των DRGs θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το ιατρικό προσωπικό, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα πρέπει να τηρούν αυστηρά μηνιαίες αναφορές κόστους, προκειμένου να ελέγχονται οι δαπάνες και να αποφεύγονται αποκλίσεις.