Μετά από ένα 48ωρο στο Παρίσι -όπου συμμετείχε- στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία και στην πρώτη τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Λιβάνου, συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, καθώς αύριο Κυριακή θα επισκεφτεί το Ισραήλ και συγκεκριμένα τα Ιεροσόλυμα, όπου και θα πραγματοποιήσει το απόγευμα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, και τον ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Ελλάδα και Ισραήλ διατηρούν εξαιρετική στρατηγική σχέση -εμπορική και στρατιωτική- με στόχο να διευρυνθεί έτι περισσότερο το πεδίο της συνεργασίας τους, με τις συνομιλίες να κινούνται σε αυτό το πλαίσιο και τον Ελληνα πρωθυπουργό να μεταφέρει στους συνομιλητές του την ανάγκη για τερματισμό των εχθροπραξιών και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή προς όφελος όλων των εμπλεκομένων.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένει ένα καζάνι που βράζει και τα τελευταία 24ωρα η εκεχειρία ανάμεσα σε Λίβανο και Ισραήλ μοιάζει εύθραυστη. Ωστόσο, με βασικό πρόταγμα την ειρήνη αλλά και την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τον ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα στον Λίβανο, συνδράμοντας την ταραγμένη αυτή χώρα τόσο όσον αφορά στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεών της με τεχνογνωσία και σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να γυρίσει σελίδα.
Αλλωστε, η σταθερότητα στον Λίβανο, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στις προσφυγικές ροές κυρίως στα σύνορα με την Συρία. Στη Σύνοδο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Αχμαντ αλ Σάρα, στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις σφαγές Ορθοδόξων Χριστιανών πριν από λίγες εβδομάδες, όπου καταγράφηκαν αγριότητες εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων.
Τον προειδοποίησε επίσης ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί δεν θα αρθούν, αν η χώρα του δεν υιοθετήσει μια συμπεριληπτική πολιτική, που σέβεται όλες τις μειονότητες και το Διεθνές Δίκαιο. Η προτελευταία ημέρα του Μαρτίου θα βρει τον πρωθυπουργό στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντήσει ίσως τον πιο σημαντικό «παίκτη» της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια και στις διευρυμένες συνομιλίες θα καλυφθεί όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, τα ενεργειακά, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.
Ελλάδα και Ισραήλ έχουν θέσει εδώ και καιρό τα θεμέλια για μια ισχυρή στρατηγική συμμαχία, ενώ όπως τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και ως οι βασικοί εταίροι των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτζογκ.
Η τελευταία συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει καταδικάσει απερίφραστα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ, αλλά ταυτόχρονα επαναλαμβάνει την έκκλησή της για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την πλήρη τήρηση των συμφωνιών εκεχειρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια διαρκή και βιώσιμη ειρηνική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση των δύο ηγετών θα απασχολήσει και το Great Sea Interconnector (GSI), το έργο για τη σύνδεση των δικτύων ενέργειας της Ευρώπης με την Ανατολική Μεσόγειο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. Το έργο αυτό, το οποίο κατασκευάζει ο Ελληνικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), θα συνδέσει τα δίκτυα της Ευρώπης με την Κύπρο και στη συνέχεια θα επεκταθεί προς το Ισραήλ μέσω της Μεσογείου.
Ειδικά όσον αφορά στα ενεργειακά αξίζει να σημειωθεί ότι το ταξίδι αυτό γίνεται ελάχιστα 24ωρα μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον κολοσσό της ενέργειας, Chevron, για έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και αυτό όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές δεν είναι παρά η ηχηρή και έμπρακτη αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η Chevron είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως ιδιωτική αμερικανική εταιρία ενέργειας, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των υδρογονανθράκων.