Η τυχαία ανακάλυψη της σορού της 38χρονης Μαρί Ρόουζ από τις Φιλιππίνες στο μεταλλείο του Μιτσερού άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της φρίκης αλλά ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες κοπέλες μαρτύρησαν στα χέρια του. Ηδη έχει παραδεχθεί τον στραγγαλισμό και της δεύτερης νεαρής γυναίκας που βρέθηκε νεκρή στη λίμνη Μεμί, της 28χρονης Aριάν Παλάνας Λοζάνο, αλλά και τον θάνατο της 6χρονης Σιέρα, κόρης της άτυχης Μαρί Ρόουζ.
Οι κυπριακές αστυνομικές Αρχές έχουν τα τελευταία 24ωρα στα χέρια τους λίστα με γυναίκες ασιατικής καταγωγής, από τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ συγκεκριμένα, που έχουν χαθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται 12 ονόματα γυναικών που έχουν χαθεί την τελευταία 15ετία στην Κύπρο και η εξαφάνισή τους έχει δηλωθεί στις αστυνομικές Αρχές, ενώ οι 5 από αυτές χάθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. Πρόκειται για την Glenda Bugnay Burgos (34 χρόνων από τις Φιλιππίνες), η οποία εξαφανίστηκε από το σπίτι όπου εργαζόταν στη Λεμεσό, στις 3 Οκτωβρίου του 2011, τη Vu Thi Y (37χρόνων από τo Βιετνάμ), που χάθηκε στη Λεμεσό, στις 25 Ιουνίου 2011, την Duong Thi Huyen Trang (21 χρόνων από το Βιετνάμ), που εξαφανίστηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2009, την Cuc Do Thi (27 χρόνων από το Βιετνάμ), που χάθηκε από φιλικό της σπίτι στη Λεμεσό, στις 30 Αυγούστου του 2009, και τη Vu Thu Long (32 χρόνων από το Βιετνάμ), η οποία ζούσε στην επαρχία Αμμοχώστου και έχει χαθεί από τις 27 Αυγούστου του 2009.
«Τυχερός που ζω»
Δεν είναι, ωστόσο, μόνο οι εξαφανίσεις γυναικών που έχουν δηλωθεί επισήμως στην Αστυνομία, καθώς και άλλες κοπέλες από τις Φιλιππίνες που εργάζονται στην Κύπρο έχουν καταγγείλει στον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, Λούη Κουτρουκίδη, ότι κάποιες φίλες τους έχουν μήνες να δώσουν σημεία ζωής.
Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 21 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το τελευταίο 24ωρο
«Σ’ εμένα είχαν φτάσει συνολικά καταγγελίες για τέσσερις κοπέλες από τις Φιλιππίνες που είχαν εξαφανιστεί πριν αποκαλυφθεί η δράση του υπολοχαγού. Οι δύο που βρέθηκαν και δύο ακόμα που αγνοούνται. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δικοί τους άνθρωποι, κυρίως φίλες τους που ζουν εδώ στην Κύπρο, μου έλεγαν ότι χάθηκαν ενώ πήγαν να συναντήσουν κάποιον. Κανείς δεν ήξερε ποιος είναι αυτός ο κάποιος», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Κουτρουκίδης και συνεχίζει: «Το ίδιο έγινε και με την περίπτωση της Μαρί Ρόουζ. Μου είπαν ότι χάθηκε στο αεροδρόμιο όπου θα συναντούσε κάποιον. Εκανα μεγάλο αγώνα για να αναζητήσει η Αστυνομία αυτόν τον άγνωστο αλλά με αγνοούσαν εδώ και μήνες. Μόνο το λάπτοπ της να άνοιγαν θα τον έβρισκαν από τα μηνύματα. Αν με άκουγαν, ίσως κάποιες γυναίκες να είχαν σωθεί. Ακόμα κι εγώ είμαι τυχερός που ζω, γιατί, αν αυτός μάθαινε ότι εγώ παλεύω να βρεθεί, σίγουρα θα μου είχε κάνει κακό». Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουκίδη, τουλάχιστον δύο ακόμα κοπέλες από τις Φιλιππίνες αναζητούνται από φίλες τους που του έχουν ζητήσει βοήθεια.
«Αφού δεν με άκουγε κανείς ούτε καν στη φιλιππινέζικη κοινότητα, πήγα στον κ. Λούη, έδειξα τις φωτογραφίες των αγνοουμένων κι έδωσα πληροφορίες γι’ αυτές επειδή ξέρω ότι χρειάζομαι τη βοήθεια των Κυπρίων. Η Μαρί Ρόουζ πήρε και την κόρη της μαζί για να συναντήσει αυτόν τον άντρα και δεν γύρισε ποτέ. Το κοινό στοιχείο σε όλες είναι ότι χρησιμοποιούσαν την ιστοσελίδα ερωτικών γνωριμιών Badoo», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η Πεν, μια νεαρή Φιλιππινέζα που εργάζεται στην Κύπρο.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Διαπολιτισμικό Συμβούλιο Λεμεσού επισημαίνοντας ότι τελευταία έχει εξαφανιστεί μεγάλος αριθμός γυναικών που δεν βρέθηκαν ποτέ και ζητεί τη λήψη μέτρων για την προστασία των μεταναστών στη Μεγαλόνησο. Σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει στο Συμβούλιο τόσο από τον σύνδεσμο εργαζομένων από τις Φιλιππίνες όσο και από εκπροσώπους της κοινότητας του Βιετνάμ. Τριμελής επιτροπή, πάντως, θα διερευνήσει τις ευθύνες της Αστυνομίας μετά τη θύελλα καταγγελιών για ολιγωρία στην υπόθεση εξαφάνισης της Μαρί Ρόουζ, ενώ βοήθεια στις κυπριακές Αρχές θα προσφέρει για την υπόθεση και η Scotland Yard.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής