Γύρω στις 15.20 ώρα Γκρίνουιτς (17.20 ώρα Ελλάδας) η ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος ήταν 1,3029 δολάριο, μισή ώρα μετά την πτώση του στο 1,2978 δολάριο, λίγο πιο χαμηλά τις τελευταίες δυόμισι και πλέον εβδομάδες. Χθες, Πέμπτη στις 21.00 ώρα Γκρίνουιτς η στερλίνα ήταν στο 1,3044 δολάριο.
Έναντι του ευρώ, η στερλίνα ανταλλασσόταν στις 86,21 πένες για ένα ευρώ, έναντι 86,03 πένες το βράδυ της Πέμπτης.
Παρότι η έκβαση αυτή ήταν αναμενόμενη, οι κίνδυνοι μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, η οποία “έδειχνε πολύ απίθανη μόλις πριν από μερικές εβδομάδες” αυξάνονται, εκτιμά ο Ντέιβιντ Τσίθαμ, αναλυτής του XTB.
Οι επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας είναι “σοβαρές”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, υπογραμμίζοντας ότι το σενάριο εξ ορισμού είναι στο εξής ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
Μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 Απριλίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι “στο εξής ένα πιθανό σενάριο”.
Η Βρετανία έχει τουλάχιστον τον χρόνο έως τις 12 Απριλίου να αποφασίσει να διοργανώσει ευρωεκλογές και να ζητήσει μια μακρά παράταση του Brexit ώστε να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις πάνω σε νέες βάσεις.
Απορρίφθηκε εκ νέου το σχέδιο της Τερέζα Μέι
Με 286 υπέρ και 344 κατά η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε να απορρίψει για τρίτη φορά τη δεσμευτική Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. που θέτει τους όρους του διαζυγίου.
Η έγκριση της συμφωνίας θα ξεκλείδωνε ενδεχομένως μία παράταση της ενεργοποίησης του Άρθρου 50 μέχρι τις 22 Μαΐου, αλλά μη εκπληρώνοντας τα κριτήρια που είναι αναγκαία για την επικύρωση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κρατών-μελών για τις 10 Απριλίου, δύο ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία που είχε το Λονδίνο για να περάσει τη συμφωνία.
Tην ίδια ώρα, η Κομισιόν εκτιμά ότι είναι «πιθανό» ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου.
«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα. «Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».
«Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ … είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».
«Η 12η Απριλίου είναι η νέα 29η Μαρτίου» σχολίασε στο twitter ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν, Μάρτιν Σελμάιρ.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κάλεσε νωρίτερα το κοινοβούλιο να υποστηρίξει τη συμφωνία της για το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθεί το κοινοβούλιο ότι το Brexit θα πραγματοποιηθεί.
Σε ομιλία της, στην οποία υπογράμμισε την απόφασή της να προσφέρει την παραίτησή της ως αντάλλαγμα για να στηρίξουν οι βουλευτές την αποκαλούμενη Συμφωνία Αποχώρησης, η Μέι δήλωσε προς τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων: «Λέγω στα μέλη το εξής — αν θέλετε να προχωρήσετε στο Brexit, αυτή είναι η στιγμή. Αν θέλετε με πάθος να εξασφαλίσετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίξτε αυτή τη συμφωνία … Είναι το σωστό για τη χώρα μας».
Σύμφωνα με τη συντηρητική πρωθυπουργό, η υιοθέτηση της συμφωνίας θα επιτρέψει «να αποφευχθεί μια βίαιη αποχώρηση σε δύο εβδομάδες, να αποφευχθούν οι ευρωπαϊκές εκλογές, να αποφευχθεί μια μακρά αναβολή, η οποία θα καθυστερούσε ή θα ακύρωνε το Brexit.
Αντιδράσεις κομμάτων, βουλευτών και επιχειρήσεων για το αποτέλεσμα
Η πρωθυπουργός θα πρέπει να αλλάξει την συμφωνία της και εάν δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο «θα πρέπει να παραιτηθεί και να αφήσει τη χώρα να αποφασίσει το μέλλον με γενικές εκλογές» υποστήριξε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την ανακοίνωση της απόρριψης της Συμφωνίας για την Αποχώρηση από το κοινοβούλιο.
Η βουλευτής των Πρασίνων, Κάρολιν Λούκας, χαρακτήρισε αστείο το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αναγνωρίσει ότι η συμφωνία της είναι «νεκρή», ενώ η προσωρινή επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομάδας, Χάιντι ‘Αλεν, ότι τώρα θα πρέπει να υπάρξει δημοψήφισμα. Ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στο κοινοβούλιο, Ίαν Μπλάκφορντ, ζήτησε από την Μέι να σκεφτεί την ανάκληση του άρθρου 50 και διενέργεια εκλογών.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του βορειο-ιρλανδικού DUP, Νάιτζελ Ντοντς, επανέλαβε την θέση του κόμματος για την απειλή που θέτει το backstop στην ενότητα της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον χρόνο που απομένει για να ασχοληθεί με τις ανησυχίες που υπάρχουν στο κοινοβούλιο» και ότι το DUP ενθάρρυνε την κυβέρνηση να επιστρέψει στις Βρυξέλλες με τα ζητήματα (που τέθηκαν στις μεταξύ τους συζητήσεις) και όχι απλά να αποδεχτεί την θέση της ΕΕ ως κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει.
Από την πλευρά τους, οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας, ανακοίνωσαν ότι τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ενδεικτικές ψηφοφορίες της Δευτέρας, οι οποίες θα πρέπει να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, καθώς έχουν απομείνει μόνο δύο εβδομάδες από την έξοδο χωρίς συμφωνία. «Μόνο οι βουλευτές μπορούν να δώσουν τέλος σε αυτό τον εφιάλτη για τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων, Τζος Χάρντι. «Το καρουζέλ του Brexit εξακολουθεί να γυρίζει, αλλά η διασκέδαση τελείωσε εδώ και πολύ καιρό. Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε πόσο ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σιχαθεί αυτή την εκκρεμότητα. Η ανικανότητα να ληφθούν αποφάσεις προκαλεί διαρκή ζημία στις επιχειρήσεις» είπε ο προσωρινός επικεφαλής του Ινστιτούτου των Διευθυντών.